ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ION: Επενδύσεις, εξαγωγές και αγωνία για την πορεία της ύφεσης

08:08 - 09 Ιουλ 2020 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ION: Επενδύσεις, εξαγωγές και αγωνία για την πορεία της ύφεσης
Επενδύσεις και σημαντική αύξηση πωλήσεων και εξαγωγών κατέγραψε η ελληνική σοκολοτοβιομηχανία, ION.

Παράλληλα στις οικονομικές καταστάσεις για το παρελθόν έτος εκφράζει έντονη αγωνία για την πορεία της εσωτερικής ζήτησης, κάτι που την αφορά άμεσα καθώς τα προϊόντα της έχουν ως κύρια κανάλια τα καταστήματα ψιλικών και τα περίπτερα όπου το κύριο κομμάτι των αγορών εντάσσονται στην κατηγορία των λεγόμενων αυθόρμητων, που επηρεάζονται από το συνολικό κλίμα.

«Η νέα χρονιά ξεκίνησε σε ένα σκηνικό οικονομικής σταθερότητας με ορατή την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό» αναφέρει η διοίκηση της ΙΟΝ που προσθέτει τα εξής: «Η νέα όμως οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας, θα κάνουν την οικονομία να υποστεί μια ύφεση με σημαντική επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων, με απώλειες εσόδων που θα είναι σημαντικές και θα έχουν εκτεταμένες συνέπειες. Μπροστά στην νέα πραγματικότητα όπως θα διαμορφωθεί, πρέπει να αναπροσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να δώσουμε προτεραιότητα στον καλύτερο συνδυασμό των διαθέσιμων πόρων, ώστε να θωρακίσουμε την εταιρεία από τους ήδη υπάρχοντες αλλά και εν δυνάμει κινδύνους του οικονομοεπιχειρηματικού χώρου. Να προσαρμόσουμε τις ενέργειες μας στις νέες συνθήκες όπως θα διαμορφωθούν, έτσι ώστε απρόσκοπτα να συνεχίζεται η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας.»

Πάντως το 2019 ο όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια αντίστοιχου προγράμματος το 2018. Επίσης οι εξαγωγές της παρουσίασαν αύξηση κατά 10,32% σε αξία με κύριες αγορές την ΕΕ (κατά 44%) την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Αλβανία,το Λίβανο, ΗΠΑ, τα Ην. Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της ΙΟν στη Βουλγαρία με προϊόντα NUCREMA καθώς και οι εξαγωγές στην Ρωσία, καλύπτονται από την θυγατρική της μονάδα στη Σόφια.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις έφτασαν τα 118,8 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 4,9%. Τα μικτά κέρδη εκμεταλλεύσεως του Ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 49,6 εκατ. ευρώ έναντι 46,5 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσεως, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα (κέρδη) προ φόρων του ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 14,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 9,6% σε σχέση με το 2018. Το 2019 οι εξαγωγές του ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 10,32% σε αξία.

Επίσης ο όμιλος διατηρεί κυρίως μακροπρόθεσμο δανεισμό μετά τη σημαντική αναδιάρθρωση δανεισμού το 2015. Έτσι στο τέλος του 2019 ο δανεισμός διαμορφώθηκε στα 40,1 εκατ. ευρώ έναντι 43,4 το 2018. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανήλθαν στα 6,2 εκατ. ευρώ έναντι 6 εκατ. ευρώ το 2018.

Ο όμιλος απασχολούσε συνολικά 930 εργαζομένους στο τέλος του 2019 και κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:44 - 09 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.