ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Creta Farms: Πράσινο φως από τη δικαιοσύνη στο σχέδιο εξυγίανσης

18:21 - 27 Αυγ 2020 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Creta Farms: Πράσινο φως από τη δικαιοσύνη στο σχέδιο εξυγίανσης
Άλλο ένα σημαντικό βήμα για τη διάσωση της Creta Farms έγινε καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου άναψε πράσινο φως στο σχέδιο εξυγίανσης της.

Υπενθυμίζεται πως το επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο κατάρτισε ο στρατηγικός επενδυτής, εταιρία Impala Hellas, συζητήθηκε στις 5 Ιουνίου ενώπιον του Πρωτοδικείου και η παραπάνω έγκριση οριστικοποιεί τη συμφωνία εξυγίανσης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

Ήδη το σχέδιο εξυγίανσης είχαν εγκρίνει οι πιστώτριες τράπεζες της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας στις 5 Φεβρουαρίου. Με βάση αυτό προβλέπεται να γίνει "κούρεμα" 64,12% των οφειλών που έχει η Creta Farms στους πιστωτές της, με την IMPALA HELLAS να αναλαμβάνει οφειλές ύψους 58,457 εκατ. ευρώ από το συνολικό όγκο των  162.943.437,49 ευρώ με τα οποία βαρύνεται ως χρέη  η Creta Farms.

Οι υπόλοιπες οφειλές ύψους 104.485.878,56 ευρώ θα παραμείνουν στην "παλιά" εταιρεία, ως μη μεταβιβαζόμενο παθητικό και θα ικανοποιηθούν από το προϊόν ρευστοποίησης του μη μεταβιβαζόμενου ενεργητικού. Σε ότι αφορά τη ρύθμιση των οφειλών της προς τις Τράπεζες, αυτές ρυθμίζονται σε 40 τριμηνιαίες δόσεις και τα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία σε 180 μηνιαίες δόσεις ενώ διαγράφονται τόκοι και προσαυξήσεις.

Με βάση το σχέδιο ο επενδυτής Δ. Βιντζηλαίος της Impala, έχει δεσμευθεί να επενδύσει το ποσό των 20 εκατ. ευρώ και πως κατά το δεύτερο χρόνο και προς το σκοπό στήριξης της παραγωγικής και εν γένει λειτουργίας της Creta Farms, θα επενδύσει 5 εκατ. ευρώ. Με βάση το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο επενδυτής οι πωλήσεις της Creta Farms εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 46.663.528,09 ευρώ το πρώτο οικονομικό έτος του επιχειρηματικού σχεδίου σε 130.629.945,71 ευρώ το 11ο οικονομικό έτος του σχεδίου και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης θα είναι 10,8%.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η συμφωνία εξυγίανσης έχει ήδη λάβει το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα προβλέπει την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης 4 εκατ. Ευρώ στην Creta Farms, από τα οποία 2 εκατ. εκταμίευσε η Impala Hellas και 2 εκατ.  εκταμίευσαν οι πιστώτριες τράπεζες.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες εβδομάδες πόρισμα της συμβουλευτικής Deloitte Business Solutions για την Κρητική αλλαντοβιομηχανία, που φέρει την κωδική ονομασία Knossos, έκανε λόγο για εκροές αρκετών εκατομμυρίων από τα ταμεία της εταιρείας προς τους πρώην βασικούς μετόχους,  υπερτιμολογήσεις. αλλά και για φαινόμενα κακοδιαχείρισης, εκροές αρκετών εκατομμυρίων.

 

Γιώργος Αλεξακης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.