ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εστίαση: Μπαίνει στον «πάγο» μήπως σωθεί ο τζίρος των εορτών

10:15 - 30 Οκτ 2020 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Εστίαση: Μπαίνει στον «πάγο» μήπως σωθεί ο τζίρος των εορτών
Μια νέα πραγματικότητα φαίνεται να διαμορφώνεται στην χώρα για την εστίαση λόγω των νέων μέτρων.

Πλέον ένας κλάδος συνυφασμένος με το «ελληνικό DNA» κι όπου είχαν επενδυθεί επιχειρηματικά όνειρα αλλά και είχαν στηθεί οι ζωές πολλών εργαζομένων μπαίνει στη ζώνη του «λυκόφωτος» συμπαρασύροντας και μια μεγάλη αλυσίδα αξίας. Τίποτε και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τι θα συμβεί και πόσοι θα επιβιώσουν από το νέο περιοριστικό πλαίσιο που έρχεται και ειδικά από το ενδεχόμενο απώλειας του τζίρου των Χριστουγέννων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση μπαίνει σε μια διαδικασία περιορισμών τώρα μήπως και γλιτώσει τα χειρότερα την εορταστική περίοδο και διασωθεί μέρος ή όλος ο τζίρος των εορτών.

Άλλωστε στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όλοι περιμένουν το τι θα εισπράξουν τις γιορτινές μέρες για να μπορέσουν να «κρατήσουν» ανάσες για το χειμώνα. Προ πανδημίας, δε, τα Χριστούγεννα και η καλοκαιρινή σεζόν με τον τουρισμό ήταν οι βασικοί αιμοδότες της εστίασης. Πλέον μετά την απώλεια του τουρισμού φαίνεται να έρχεται και το «σβήσιμο» του τζίρου των εορτών ενώ ήδη ο κλάδος μετρά μια απώλεια τζίρου που κυμαίνεται από 50- 60% ή ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 80%.

Στα καφέ η πτώση είναι στο 30-40% αναλόγως την περιοχή ενώ και στο μέτωπο της απασχόλησης τα πράγματα αναμένεται να δυσκολέψουν. Σε έναν κλάδο με περίπου 330.000 εργαζόμενους υπολογίζεται ότι γύρω στα 60.000 άτομα βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Επίσης η εκτίναξη των ηλεκτρονικών πληρωμών έχει περιορίσει τα «μαύρα» έσοδα που συχνά αποτελούσαν χρήσιμες ή και κρίσιμες «ανάσες» για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων.

Στο φόντο αυτό το οικονομικό επιτελείο από ετοιμάζει δέσμη μέτρων στη βάση των προηγούμενων όπως π.χ. αναστολές φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αποζημιώσεις ειδικού τύπου για εργαζόμενους και μικρές επιχειρήσεις, αναστολές δανειακών υποχρεώσεων, επιστρεπτέα προκαταβολή κι επιχορηγήσεις. Όσον αφορά, δε, στο μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40%, ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή για τις περιοχές στο «4» κι από τη στιγμή που αυτές πληθαίνουν, θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθει ως οριζόντιο μέτρο στήριξης.

Πακέτο προτάσεων

Αναπόφευκτα συνεπώς στο τραπέζι μπαίνει η συζήτηση για δομικές παρεμβάσεις στην αγορά ώστε σε βάθος χρόνου να σωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να στηριχθούν επιχειρήσεις σε όλη την αλυσίδα αξίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η μείωση σε βάθος χρόνου των φόρων είναι η μόνη λύση για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου με την επανάκαμψη μιας κάποιας μορφής κανονικότητας. Ήδη η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο μια συνολική πρόταση για τη στήριξη του θέση του κλάδου της εστίασης για περαιτέρω που περιλαμβάνει οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά.

«Η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα του κλάδου μας για μείωση και σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών» αναφέρει η ΕΝΕΑΠ.

Στο φόντο αυτό ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη στήριξη της εστίασης κατέθεσε σε πρόσφατο άρθρο του στο Euractiv με τίτλο “COVID-19: A Spirit of Solidarity”, ο Ultrich Adam, Γενικός Διευθυντής του Spirits Europe, που αποτελεί τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο των Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών.

«Κανένας κλάδος δεν έχει επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία της νόσου COVID-19, από ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εστίασης και φιλοξενίας, καθώς ειδικά αυτές οι επιχειρήσεις στηρίζονται στην κοινωνική συναναστροφή και την κοινωνική διάθεση. Πριν από την κρίση, η έξοδος για φαγητό ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες για τους Ευρωπαίους, και η νυχτερινή ζωή μας αποτελούσε μεγάλο «πόλο έλξης» για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο. Μήνες μετά την άρση του lockdown στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εστιατόρια και τα μπαρ εξακολουθούν να προσπαθούν σκληρά να προσελκύσουν πελάτες, καθώς ο φόβος του κορονοϊού παραμένει» αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του Spirits Europe και προσθέτει:

«Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα μπαρ και εστιατόρια θα μπορούσαν να βάλουν οριστικά λουκέτο, λόγω της κρίσης αυτής. Πρόκειται για μια κοινωνική τραγωδία και οικονομική καταστροφή, ενώ οι επιπτώσεις εξαπλώνονται παντού. Ως εκπρόσωποι του κλάδου αλκοολούχων ποτών στην Ευρώπη, γνωρίζουμε πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι χώροι για την εξασφάλιση των μέσων επιβίωσης, τη διατήρηση των παραδόσεων και τη διασφάλιση της επιβίωσης των κοινοτήτων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Με δεδομένο ότι το 54% των αλκοολούχων ποτών που παράγονται στην Ευρώπη διατίθενται σε μπαρ και εστιατόρια, ο τομέας μας είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη περισσότερων από 12 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον κλάδο της φιλοξενίας στην Ευρώπη.»

Επίσης προτείνει ένα σχέδιο πολιτικής πέντε σημείων με φορολογικές ελαφρύνσεις, τόνωση ρευστότητας, διαμόρφωση νέου πλαισίου για τα ταξίδια κτλ για τη διασφάλιση εκατομμυρίων θέσεων θέσεις εργασίας με αποτελεσματικό τρόπο.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:14 - 30 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.