ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενέτης: Τι βλέπει για την εστίαση στο κέντρο της Αθήνας

13:05 - 04 Φεβ 2021 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Βενέτης: Τι βλέπει για την εστίαση στο κέντρο της Αθήνας
Με δυο ταχύτητες κινούνται καταστήματα όπως αυτά της αλυσίδας ΒΕΝΕΤΗ, μιας από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα που προσφέρουν όλη την γκάμα κωδικών αρτοποιείου, ζαχαροπλαστείου, καφεστίασης αλλά και φρέσκα προϊόντα γάλακτος σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες (ΔΕΛΤΑ, Όλυμπος, ΦΑΓΕ).

Όπως ανέφερε χτες (3/2) μιλώντας σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της εταιρία ΒΕΝΕΤΗ, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης (φωτο), η πτώση του τζίρου στα καταστήματα του κέντρου είναι τρεις φορές παραπάνω σε σχέση με αυτά των προαστίων και των άλλων γειτονιών της Αττικής.

Όπως είπε, ένα κατάστημα ΒΕΝΕΤΗ στο κέντρο έχει απωλέσει πωλήσεις σε ποσοστό της τάξης του 60% – 80 %, ποσοστό που στα Βόρεια και στα Νότια κυμαίνεται από 25% - 40%. Πάντως κατά μέσο όρο η πτώση πωλήσεων των καταστημάτων στην Νομό Αττικής ήταν της τάξης του 41%. Να σημειωθεί ότι η αλυσίδα έχει προχωρήσει σε αναστολής λειτουργίας στο Great στην Ομόνοια, ένα κατάστημα, που όπως αναφέρθηκε, είχε 35 – 40 εργαζόμενους και κατέγραφε 42 χιλιάδες ευρώ ζημιές τον μήνα καθώς η πτώση της κίνησης στο κέντρο λόγω απουσίας τουρισμού και περιορισμού μετακινήσεων είναι μεγάλη.

Στο φόντο αυτό σημαντικό ζήτημα εγείρεται με το θέμα των ενοικίων. Όπως ανέφερε ο κ. Μονεμβασιώτης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σε ένα μεγάλο ποσοστό υπάρχει συνεργασία με τους ιδιοκτήτες για μειώσεις. Ωστόσο υπάρχουν και φαινόμενα αντιδικιών ειδικά με κληρονόμους ακινήτων που δείχνουν απροθυμία κατανόησης, όπως είπε, της κατάστασης στην αγορά.

«H Βενέτης έχει την ιδιαιτερότητα να παίρνει τα μισθωτήρια συμβόλαια στο όνομα της. Υπό το βάρος της πίεσης μερίδας των ιδιοκτητών ανακοινώσαμε τον Οκτώβριο ότι κλείνουμε 5 καταστήματα. Το θέμα των ακινήτων αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας που δεν είχαμε προβλέψει. Για να καταλάβετε το μέγεθος, όταν προέκυψε ο κορονοϊός προσελάβαμε πέντε νέους συνεργάτες για να συνομιλούν αποκλειστικά με τους ιδιοκτήτες. Οι μη συνεργάσιμοι είναι ένα μικρό ποσοστό, γύρω στο 10% και κυρίως κληρονόμοι» τόνισε σημειώνοντας  ότι «μισθωτήρια που ήταν 10 – 15 ετών και δεν είχε καθυστερήσει ποτέ η πληρωμή τους, όταν ήρθε ο Covid και ζητήσαμε από τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες μία μείωση ενοικίου για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η στάση τους ήταν αδιάλλακτη. Οι άνθρωποι αυτοί εκβιάζουν και δυστυχώς εκβιάζουν με τα δικαστήρια. Σήμερα τα δικαστήρια μέσα σε αυτή την κρίση βγάζουν διαταγές απόδοσης των καταστημάτων, κάτι το οποίο εγώ θεωρώ απαράδεκτο για περιόδους πανδημίας σημείωσε ο κ. Μονεμβασιώτης.

Ανάπτυξη

Στο μεταξύ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η εταιρία επιχειρεί να αξιοποιήσει τη δυναμική που καταγράφουν τα σούπερ μάρκετ αλλά και τα μοντέλα καταστήματος γαλακτοπωλείου.

Έτσι με επενδύσεις από ίδια κεφάλαια ύψους 3 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να αναπτύξει δυο νέα concept καταστημάτων, είσοδο στην αγορά των σούπερ μάρκετ και επέκταση του δικτύου ΒΕΝΕΤΗ, προβλέπει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ για το 2021, μετά από μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία λόγω της πανδημίας.

Η εταιρεία, που συμπληρώνει φέτος 73 χρόνια λειτουργίας στην αγορά, αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της και προχωρά  με ευελιξία σε νέες ιδέες και επιχειρηματικές κινήσεις με στόχο τη μελλοντική ανάπτυξή της. 

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ για το 2021 προβλέπει:

1. Είσοδο στην αγορά του retail με τη σειρά προϊόντων VENETI FAMILY.

2. Επέκταση στον χώρο της εστίασης με τη δημιουργία δύο νέων concept καταστημάτων, την CREMERIA VENETI και το VENETI GO.

3. To VENETI GREAT, ένα «πιλοτικό» concept καταστήματος για επέκταση στο εξωτερικό.

4. Διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων ΒΕΝΕΤΗ.

Η εικόνα

To επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ για το 2021 προβλέπει επίσης σημαντική διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων της. Μετά τα τρία νέα BENETH FOOD HALL στη Ν. Ιωνία, στην Αργυρούπολη και στο Μπουρνάζι, μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο ΒΕΝΕΤΗ 1948 στην Φιλοθέη. Πρόκειται για ένα κατάστημα ΒΕΝΕΤΗ 1948  άνω των 500 τμ., συνολική επένδυση ύψους 2,5 εκατ.€.

Σήμερα, ο Όμιλος ΒΕΝΕΤΗ απαριθμεί 10 εταιρείες σε όλο το φάσμα της εστίασης ενώ οι λιανικές πωλήσεις του σήματος ξεπερνούσαν, την προ Covid-19 εποχή, τα 100 εκατομμύρια €. Το 2019 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 47.424.000€ και η κερδοφορία στα 6.140.000€. Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη του 2020, αυτά θα οριστικοποιηθούν τον Ιούλιο του 2021 και θα δημοσιευτούν τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα ωστόσο με ασφαλείς προβλέψεις, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου για το 2020 αναμένεται να ανέλθει στα 36.100.000€, σημειώνοντας πτώση κατά 24% σε σχέση με το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως σε όλο το δεκάμηνο της πανδημίας του Covid-19, η εταιρεία δεν προχώρησε σε απολύσεις ούτε σε μειώσεις μισθών, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων του Ομίλου παραμένει 1.750 άτομα, όπως στην προ Covid εποχή.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.