ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mediterra:Η συνταγή «αντοχής» για τη θυγατρική της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

08:41 - 05 Μαϊ 2021 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Mediterra:Η συνταγή «αντοχής» για τη θυγατρική της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου
Σε τροχιά κερδοφορίας παρέμεινε παρά τις δυσκολίες λόγω πανδημίας η Mediterra, θυγατρική της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση προϊόντων με βάση τη μαστίχα. Πιο συγκεκριμένα το 2020 διασφάλισε να συγκρατήσει τις απώλειες σε επίπεδο πωλήσεων αλλά και να παραμείνει κερδοφόρα. Αναλυτικά σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις το 2020 έκλεισε με πωλήσεις 8,289 εκατ. ευρώ (από 10,679 εκατ. ευρώ το 2019), με κόστος πωλήσεων 6,241 εκατ. ευρώ (από 7,894 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και καθαρά κέρδη 49.018 ευρώ (από 230.421 το 2019).

Ουσιαστικά πέτυχε να διασφαλίσει τη συγκράτηση της πτώσης εσόδων το 2020 στο -22% έναντι αρχικού στόχου -30%.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση του τουρισμού και τις κίνησης σε σημεία όπου έχει σημαντική παρουσία όπως π.χ. ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος”, αντισταθμίστηκε κάπως από την ενίσχυση του καναλιού του οργανωμένου λιανεμπορίου αλλά και του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στο τέλος του 2020 ήταν 2,393 εκατ. ευρώ από 224.666 ευρώ στην προηγούμενη χρήση και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε 2,064 εκατ. ευρώ από 948.751 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται επίσης η Mediterra αξιοποίησε τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της απασχόλησης για σημαντικό μέρος του προσωπικού της ενώ με στόχο την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας έλαβε δάνειο 2 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι η Mediterra ουσιαστικά είναι ο εμπορικός βραχίονας για την προώθηση της Μαστίχας Χίου και των προϊόντων της μέσα από καταστήματα mastihashop και τα παραφαρμακευτικά Art of Nature. Επίσης δυνατά brand είναι τα προίόντα ELMA και τα λικέρ ENOSIS και KENTOS. Για φέτος δε προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν επενδύσεις περίπου 2,5 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης νέας γραμμής παραγωγής με εξοπλισμό λυοφιλίωσης. Οι νέες υποδομές, με τη μέθοδο της κρυοξήρανσης θα επιτρέψουν την υδατοδιάλυση της μαστίχας ανοίγοντας δρόμους για νέες εφαρμογές υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πάντως οι συνολικές προοπτικές είναι θετικές καθώς όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις η παγκόσμια ζήτηση του προϊόντος υπερβαίνει την προσφορά παρά την συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής η οποία πέρυσι κατέγραψε νέο ρεκόρ 30 ετών υπερβαίνοντας τους 200 τόνους. Πάντως η διοίκηση της Mediterra προσβλέπει στη σταδιακή ανάκτηση της ανάπτυξης που χάθηκε, στις αρχές του 2023, προεξοφλώντας ότι η επιστροφή στις επιδόσεις του 2019 θα είναι αποτέλεσμα αργής και πολύχρονης διαδικασίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.