ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλλιμάνης: Με τουρκική σφραγίδα η επόμενη μέρα

11:00 - 28 Μαϊ 2021 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Καλλιμάνης: Με τουρκική σφραγίδα η επόμενη μέρα
Άλλη μια εταιρεία της χώρας μπορεί να περάσει σε χέρια ξένων επενδυτών. Ο λόγος για την Καλλιμάνης που πλέον φαίνεται να μπαίνει κάτω από την «ομπρέλα» της τουρκικής Dardanel.

Όπως αναφέρουν Τουρκικά δημοσιεύματα, επικαλούμενα σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, χθες Πέμπτη 27 Μαΐου, το διοικητικό συμβούλιο της Τουρκικής εταιρείας αποφάσισε να εξαγοράσει τη Γ. Καλλιμάνη Α.Ε. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να αγοράσει 62,3 εκατ. ευρώ χρέους που έχει η ελληνική εταιρεία στις Τράπεζες καταβάλλοντας 6 εκατ. ευρώ και, στη συνέχεια, να υποβάλει αίτηση στα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι επαφές της Dardanel Onentas Gida Sanayi AS (http://www.dardanel.com.tr/#tarihce), με την Καλλιμάνης και τις πιστώτριες Τράπεζες αυτής ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια, μετά το ναυάγιο με την Pillarstone. Εκτιμάται ότι η εξαγορά θα γίνει μέσω της Dardanel Greece SA.

Η τουρκική εταιρεία Dardanel ιδρύθηκε το 1984 από τον Niyazi Önen, (γεννήθηκε στο Çanakkale το 1950), που σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και είναι και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Çanakkale Dardanelspor.

Από την πλευρά της Καλλιμάνης, μετά το 2018, όταν αποχώρησε η Pillarstone από το σχέδιο αναδιάρθρωσης  είχε πολλά προβλήματα. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση στοιχεία της εταιρείας για το 2016, ο συνολικός δανεισμός της ανέρχεται σε 59 εκατ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη χρήση εμφάνισε τζίρο 31,9 εκατ. ευρώ και ζημιές 4,149 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:01 - 28 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.