ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες είναι οι επιχειρηματικές συμφωνίες που σχεδιάζονται στον κλάδο τροφίμων Κύριο

07:53 - 25 Αυγ 2021 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Ποιες είναι οι επιχειρηματικές συμφωνίες που σχεδιάζονται στον κλάδο τροφίμων
Η πρόσφατη είσοδο του ιδιοκτήτη της εισηγμένης Νίκας Σπύρου Θεοδωρόπουλου στην ΜΕΒΓΑΛ, προετοιμάζει την επόμενη κίνηση που αναμένει η αγορά και αφορά όπως έχει διαρρεύσει στην αγορά ο όμιλος πουλερικών Νιτσιάκος. Άλλωστε, ο Νίκας έχει την εμπειρία της συνεργασίας με την Νιτσιάκος τα προηγούμενα χρόνια όταν η πλευρά της Νίκας θέλησε να προχωρήσει στη παραγωγή αλλαντικών με κοτόπουλο. Ο ιδρυτής της Chipita συμμετέχει στο πολυμετοχικό σχήμα της Wonderplant ετοιμάζει μαζί με τους συνεταίρους του και νέες επενδύσεις στο χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας φαίνεται πως έχει την υποστήριξη περισσοτέρων της μιας τράπεζας για την υλοποίηση των σχεδίων του.

Στον έλεγχο του SwitzGroup, του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala, πέρασε στα μέσα Μαΐου το 70% της εταιρείας «Κουλουράδες», η οποία διατηρεί δίκτυο 140 καταστημάτων που παράγουν και εμπορεύονται τα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Το 30% παραμένει στον ιδρυτή Δημήτρη Γρίβα. Το SwitzGroup φιλοδοξεί να επεκτείνει το δίκτυο των «Κουλουράδων» στα 250 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σελίδα άλλαξε και η εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης, η οποία θα περάσει στον έλεγχο της τουρκικής Dardanel Önentaş.

Η συμφωνία, η οποία κυοφορούνταν για πάνω από έξι μήνες μετά την επικράτηση της τουρκικής εταιρείας στον διαγωνισμό πώλησης που υλοποίησαν οι πιστώτριες τράπεζες, τελεσφόρησε στα τέλη Μαΐου. Η Dardanel θα αγοράσει χρέος 62,3 εκατ. ευρώ της Καλλιμάνης, καταβάλλοντας 6 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια θα υποβάλει αίτηση στα ελληνικά δικαστήρια για ένταξη σε καθεστώς εξυγίανσης με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Δυναμική είσοδο στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία έκανε και το CVC Capital, αποκτώντας μέσα σε διάστημα λίγων μηνών δύο από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες: τη Δέλτα και τη Δωδώνη. Το αμερικανικό fund σκοπεύει να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα και την ηγετική παρουσία των δύο εταιρειών, ενώ παράλληλα σχεδιάζει να αναπτύξει την εξαγωγική δραστηριότητά τους, με όχημα το ελληνικό γιαούρτι και τη φέτα, δύο προϊόντα που αυξάνουν την απήχησή τους στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική ομάδα του CVC υπό τον Αλεξ Φωτακίδη διερευνά και άλλες περιπτώσεις εξαγορών στον χώρο των τροφίμων, προκειμένου να οικοδομήσει εταιρείες «εθνικούς πρωταθλητές». Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε και η εξαγορά της Mediterranean Foods, γνωστή από τα προϊόντα Brava και Delicia από τη βιομηχανία τροφίμων Μινέρβα. Με την εξαγορά αυτή, η Μινέρβα με ιστορία πάνω από 120 χρόνια ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με προϊόντα αρτυμάτων ενώ παράλληλα απέκτησε ένα σύγχρονο εργοστάσιο επιφάνειας 5.200 τ.μ. όπου παράγονται τέσσερις κατηγορίες προϊόντων (μουστάρδες, κέτσαπ, μαγιονέζες και σάλτσες) που απευθύνονται τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική αγορά τροφίμων.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 11:26 - 25 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.