ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Αναζητά «χρυσή τομή» για τις τιμές της μπύρας

07:18 - 20 Οκτ 2021 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Τη «χρυσή ισορροπία» ανάμεσα στην ανάγκη για συντήρηση των «ηγετικών» της μεριδίων στην αγορά, αλλά και διατήρηση οικονομικής βιωσιμότητας μέσω αυξήσεων τιμών αναζητεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στο φόντο των μεγάλων ανατιμήσεων στα κοστολόγια παραγωγής, δηλαδή σε ενέργεια και πρώτες ύλες.
«Κάποια στιγμή θα προχωρήσουμε σε ανατιμήσεις. Αξιολογούμε τα δεδομένα, π.χ. την πορεία των τιμών στις πρώτες ύλες, στα υλικά συσκευασίας το αλουμίνιο, που έχουν αυξηθεί  κι εκτιμούμε το πώς θα κρατήσουμε τη χρυσή ισορροπία μεταξύ των δικών μας επιδόσεων και με το τι θα απορροφήσει η αγορά». Αυτό ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της 5ης Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας που αφορά την περίοδο 2019-2020 ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης.
 
«Δεν έχουμε αυξήσει τις τιμές από τον περασμένο Φλεβάρη. Δεν έχουμε περάσει στον καταναλωτή τίποτε από αυτό που απορροφούμε όλον τον καιρό» σημείωσε χωρίς ωστόσο να δώσει χρονοδιάγραμμα των ανατιμήσεων. Όμως τόνισε πως εκτός των άλλων στην Ελλάδα στο θέμα της τιμής των προσόντων καταλυτικό ρόλο παίζει η φορολογία. «Έχουμε τον υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης απ’ όλες τις διπλανές μεσογειακές χώρες, ενώ ανταγωνιζόμαστε μόνο σκανδιναβικές χώρες. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε πως η ελληνική αγορά μπύρας είναι η 5η φθηνότερη στην Ευρώπη στα mainstream προϊόντα» σημείωσε με έμφαση.
 
Πάντως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιιας, η  εταιρεία είχε προχωρήσει και σε κάποιες αυξήσεις το Φεβρουάριο του 2021, οι οποίες όμως κατά μέσο ότι στον τελικό καταναλωτή δεν ξεπέρασαν το 1,5%. Ο ίδιος επισήμανε πως το ενεργειακό κόστος και το κόστος των πρώτων υλών δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, δεν αφορά μόνο τη δική μας αγορά αλλά είναι παγκόσμιο και ως τέτοιο πρέπει να το προσεγγίσουμε. 
 
Η πορεία της αγοράς
 
Πάντως ο κ. Δανιηλίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος τόσο για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς όσο και για την πορεία της επόμενης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε από το σοκ του 2020 όπου ο κλάδος HORECA σταμάτησε εντελώς για πολλούς μήνες κάτι που δεν είχε γίνει ούτε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 2021 πήγε απρόσμενα καλά, ειδικά από το Μάιο και μετά που άνοιξε όλη η αγορά, η εστίαση, τα ξενοδοχεία και ο τουρισμός. 
 
Μάλιστα σημείωσε ότι «δεν προλαβαίναμε να καλύψουμε την (εν πολλοίς απρόσμενη) ζήτηση, οπότε όλη η αλυσίδα παραγωγής υπερέβαλε εαυτόν. 
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι Έλληνες καταναλωτές έκαναν τη διαφορά φέτος στον κλάδο της ζυθοποιίας, ενώ βοήθησε και ο πολύ ζεστός καιρός αμέσως μετά την άρση των lockdown το Μάιο. Φυσικά βοήθησε τα μέγιστα και η εξαιρετική πορεία του τουρισμού και το άνοιγμα των ξενοδοχείων από τον Ιούλιο και μετά».  
 
Οι επενδύσεις
 
Σε σχέση με το αποτύπωμα της πανδημίας στο επενδυτικό πρόγραμμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε ότι για την περίοδο 2019 έως 2021 είχαν προσδιοριστεί επενδύσεις 43 εκατ. ευρώ, που όμως αναμένεται να κλείσουν στα 38 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους. 
 
Όπως είπε ο CEO της Αθηναϊκής  η πτώση αυτή συνδέεται, αναπόφευκτα με τη μείωση της δραστηριότητας λόγω της πανδημίας.  Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είχε απώλεια όγκου πωλήσεων 19,2% συγκριτικά με το 2019, αλλά και μείωση αξίας πωλήσεων κατά 18% στα 274,4 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ειδικού φόρου κατανάλωσης ζύθου), ενώ χωρίς την προσμέτρηση του ΕΦΚ οι καθαρές πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 179,1 εκατ. ευρώ έναντι 216,7 εκατ. ευρώ το 2019. Η καθαρή κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ποσοστιαία πτώση 75,6%.
 
Βιώσιμη Ανάπτυξη
 
Να σημειωθεί ότι και μέσα στην πανδημία η στρατηγική της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, όπως αποτυπώνεται στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020 δίνει έμφαση στην αειφορία  εστιάζοντας στους παρακάτω πυλώνες:
 
Προμηθευτές
 
Όπως τονίζει η διοίκηση της εταιρίας, δίνεται μεγάλο βάρος στο δίκτυο των 893 προμηθευτών, το 96%των οποίων δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, με το 83% της εκτιμώμενης αξίας πληρωμών να παραμένει εντός των συνόρων της χώρας. 
 
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της διαρκούς αναζήτησης νέων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών, η εταιρεία εστιάζει στην κυκλική οικονομία μέσω της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, έχοντας καταφέρει το 95% των φιαλών που εμπορεύεται, να είναι επιστρεφόμενες.
 
Γεωργία
 
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκίνησε από το 2008 να υλοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού στην Ελλάδα, έχοντας κατορθώσει εδώ και πολλά χρόνια, να καλύπτει τις παραγωγικές της ανάγκες με 100% ελληνικό κριθάρι. Πραγματοποιεί επίσης σημαντικές επενδύσεις σε δράσεις Έρευνας και Ανάπτυξης και έχει ήδη επιτύχει το 2020 να πιστοποιήσει το 35% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας κριθαριού, ως προϊόν ορθής γεωργικής πρακτικής. Φέτος μάλιστα, πέρα από τα υφιστάμενα συμβόλαια, έδωσε αυξήσεις ύψους 6,5%. Όπως τονίστηκε χτες στη συνέντευξη τύπου για δεύτερη χρονιά σε 13 χρόνια καταγράφηκαν αυξήσεις διεθνώς στο κριθάρι και η εταιρία αποφάσισε να στηρίξει τους συνεργαζόμενους αγρότες με αυτήν, ώστε να αντεπεξέλθουν και στα αυξημένα κοστολόγια παραγωγής. Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρθηκε κάποιοι λίγοι μόνο συνεργαζόμενοι καλλιεργητές, αποφάσισαν να διακόψουν τη συνεργασία και να αναζητήσουν αλλού τη διοχέτευση της παραγωγής τους.
 
Παραγωγή
 
Επίσης η εταιρία μειώνει διαρκώς την κατανάλωση ενέργειας, επιτυγχάνοντας το 2020 έναντι του 2019, μείωση των Scope 1εκπομπών CO2 κατά 21% (αγορά και καύση καυσίμου για τις ανάγκες μεταφοράς και αποθήκευσης) και αντίστοιχα μείωση 14,4% για τις Scope 2 (εκπομπές από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας). Επίσης, η εταιρεία ανακύκλωσε το 89% των αποβλήτων της. Την ίδια στιγμή, μείωσε τις αναλήψεις νερού κατά 21% για το 2020 σε σχέση με το 2019, αλλά και τις απορρίψεις κατά 23%. Μάλιστα, σε επίπεδο περαιτέρω ανάδειξης και έρευνας του φαινομένου της λειψυδρίας σχεδίασε και εφαρμόζει το Πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο», το οποίο προωθεί στην πράξη τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, προτείνοντας λύσεις για την ορθότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα.
 
Μεταφορές
 
Η εταιρεία μειώνει σταθερά τις εκπομπές διοξειδίου μέσω της βελτιστοποίησης των πρακτικών φόρτωσης και δρομολογίων, μεαποτέλεσμα το 2020 να παρατηρείται μείωση των εκπομπών διοξειδίου κατά 17% (σε σχέση με το 2019). Παράλληλα, αναβαθμίζει τα φορτηγά της με τη μετατροπή των κινητήρων τους σε συνδυασμένη κατανάλωση 20% LPG και 80% πετρελαίου –αντί αποκλειστικά πετρελαίου - ενώ γίνεται και χρήση ηλεκτρικών περονοφόρων οχημάτων στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι εκπομπές CO2.
 
Σημεία κατανάλωσης
 
Εδώ και μία δεκαετία η εταιρεία χρησιμοποιεί φιλικά προς το περιβάλλον, «πράσινα» ψυγεία και ψύκτες βαρελίσιας μπίρας, επιτυγχάνοντας έως και 35% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά.
 
Εργαζόμενοι
 
Οι εργαζόμενοι της εταιρείας βρίσκονται στον πυρήνα όλων των δραστηριοτήτων της ευρύτερης οικογένειας που ονομάζεται Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Η εταιρεία ενισχύει ενεργά την κουλτούρα ασφάλειας στις εγκαταστάσεις της, έχοντας καταφέρει να μη σημειωθεί κανένα ατύχημα μέσα στο 2020. Ως προς την πανδημία COVID-19, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προχώρησε σε έγκαιρη αναπροσαρμογή ολόκληρου του μοντέλου λειτουργίας της, με πλήρη υιοθέτηση της τηλεργασίας, εκπαιδεύσεις, κ.α., με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των συνεργατών της. Τέλος, η εταιρεία συνεχίζει να εστιάζει σε καίρια ζητήματα όπως η παροχή ίσων ευκαιριών, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της στις αξίες της Συμπερίληψης και της Διαφορετικότητας, μεταξύ άλλων και με την υπογραφή το 2020 της «Χάρτας Διαφορετικότητας».
 
Καταναλωτές
 
Η διαδρομή, φυσικά, καταλήγει στους τελικούς καταναλωτές των προϊόντων, με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να αναγνωρίζει, ως κύριο μέλημά της την προώθηση της κουλτούρας της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ. Η εταιρεία συνεργάζεται στενά με ομάδες και φορείς, όπως η Ένωση Μπάρμεν Ελλάδας, η ΜΚΟ «Νηφάλιοι – Στην υγειά μας», κ.α., σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά το θέμα, ενώ έχει καθιερώσει την κατηγορία της μπίρας χωρίς αλκοόλ με 5 προϊόντα (ΑΜΣΤΕΛ FREE 0.0%, η ΑΜΣΤΕΛ FREE LEMON 0.0%, η HEINEKEN 0.0,ΑΛΦΑ Χωρίς).
 
Όλα τα παραπάνω εναρμονίζονται πλήρως με το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, το οποίο έχει υιοθετήσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ευθυγραμμίζοντας τις δράσεις της με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals - SDGs). Σε αυτό το πλαίσιο και κοιτώντας προς το μέλλον, ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες την υιοθέτηση και υλοποίηση στην Ελλάδα της νέας, ολοκληρωμένης στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου HEINEKEN “Brew a better world – Raise the bar 2030” με 3 κύριους άξονες(περιβάλλον, κοινωνία, υπεύθυνη κατανάλωση) και μια σειρά φιλόδοξων στόχων με ορίζοντα το 2030.
 
Όπως τόνισε ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας: «Για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, όπως και για τον Όμιλο της HEINEKEN συνολικά, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί εδώ και δεκαετίες βασική προτεραιότητα και σταθερή δέσμευση. Η 5η κατά σειρά Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας μας επιβεβαιώνει τα σπουδαία βήματα που έχουμε διανύσει ως οργανισμός, με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον. Ιδιαίτερα, δε, σε μια πρωτόγνωρη χρονιά, όπως ήταν το 2020 για ολόκληρη την υφήλιο, είναι ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός πως όχι μόνο δεν κάναμε κανενός είδους συμβιβασμό, αλλά αντίθετα προχωρήσαμε σημαντικά στους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει. Μεταβαίνοντας σε μία νέα δεκαετία, στην οποία οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε φαίνονται να είναι ακόμη εντονότερες, είναι πλέον πιο επιτακτικό για τις μεγάλες επιχειρήσεις να ανταποκρινόμαστε όχι μόνο στον παραγωγικό μας ρόλο, αλλά και να συνδυάζουμε την οικονομική με τη βιώσιμη ανάπτυξη».
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.