ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «μεταμόρφωση» της Βιολάντα σε εξαγωγέα παγκοσμίων διαστάσεων Κύριο

09:00 - 25 Ιαν 2022 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Η «μεταμόρφωση» της Βιολάντα σε εξαγωγέα παγκοσμίων διαστάσεων
Με ιστορία στο χώρο της γεύσης από το 1975, η βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα», με έδρα τα Τρίκαλα, παράγει και διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία μπισκότων, βουτημάτων, κουλουριών και δημητριακών στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με «όπλο» την έντονη εξαγωγική της δραστηριότητα, η εταιρεία ισχυροποίησε τη θέση της στην εγχώρια και διεθνή αγορά κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση των μνημονίων, ενώ παράλληλα επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και αντοχή κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Του Αριστοτέλη Παππά

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Δεκεμβρίου 2021

Το «success story» της Βιολάντα

Η Βιολάντα «γεννήθηκε» πριν από 46 χρόνια ως ένα μικρό συνοικιακό αρτοποιείο στα Τρίκαλα και στην πορεία εξελίχθηκε σε ένα «success story» με δυναμική παγκοσμίων διαστάσεων. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ξεκίνησε από την παραγωγή ποιοτικών αρτοσκευασμάτων και ψωμιού, ωστόσο τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε σε ισχυρό «παίκτη» στον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων, παράγοντας μία ευρεία γκάμα με πάνω από 130 προϊόντα ζαχαροπλαστικής, κερδίζοντας έτσι τη φήμη της ευρηματικής εταιρείας παραγωγής μπισκότων και τηρώντας τα υψηλά πρότυπα ποιότητας.

Την τελευταία δεκαετία κατόρθωσε, μάλιστα, να υπερδιπλασιάσει τις επιχειρηματικές της δομές τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο και στους τομείς της εμπορικής προϊοντικής ανάπτυξης και των υποδομών. Πιστή στις αξίες της, συνεχίζει την ανοδική της πορεία παράγοντας και προσφέροντας προϊόντα με ξεχωριστή γεύση και άριστη ποιότητα, ενώ ταυτόχρονα στέκεται στο πλευρό των ευπαθών ομάδων, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

Η Βιολάντα, υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Τζιωρτζιώτη, έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη βιομηχανία μπισκότων στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται στις επιχειρήσεις με τους πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, διαθέτοντας προϊόντα σε περισσότερες από 30 χώρες.

Εξαγωγές και επενδύσεις

Η τρικαλινή μπισκοτοβιομηχανία έχει καταφέρει να «χτίσει» το δίκτυο διανομής της σε αρκετές ξένες χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως και να συνάψει απευθείας συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες λιανικής στο εξωτερικό.

Κατατάσσεται στις ελληνικές επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς μέσω της οργανωμένης δομής των εξαγωγών της, ελέγχει 36 κέντρα διανομής παγκοσμίως, τα οποία αφορούν είτε τους ανά κράτος διανομείς της, είτε αλυσίδες καταστημάτων λιανεμπορίου που προμηθεύονται απευθείας, έχοντας πρόσβαση σε περισσότερα από 6.500 σημεία πώλησης διεθνώς. Στόχος της εταιρείας, για το επόμενο διάστημα, είναι να καλύψει όσες περισσότερες χώρες της Ευρώπης γίνεται, θέτοντας ως βραχυπρόθεσμη προτεραιότητά της τη Γηραιά Ήπειρο.

Μεταξύ άλλων, το δίκτυο διανομής της Βιολάντα επεκτείνεται σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη και η Νέα Ζηλανδία.

Σε εγχώριο επίπεδο, η βιομηχανία διαθέτει τρία κέντρα διανομής, τα οποία εξυπηρετούν και παρακολουθούν 79 τοπικά κέντρα διανομής, έχοντας πρόσβαση σε περισσότερα από 16.800 σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η εταιρεία ολοκλήρωσε στο τέλος του 2021 τη δεύτερη φάση του τριετούς επενδυτικού της σχεδίου, ύψους 14 εκατ. ευρώ. Η επένδυση περιλαμβάνει δύο νέες γραμμές παραγωγής και ένα νέο logistics center έτοιμων εμπορευμάτων 3.500 παλετοθέσεων.

Το εγχώριο δίκτυο

Η Βιολάντα έχει -προς το παρόν- δύο παραγωγικές μονάδες. Τα εργοστάσια της εταιρείας βρίσκονται αφενός το πρώτο στο 6ο χλμ. Τρικάλων - Καρδίτσας στα Τρίκαλα και αφετέρου το δεύτερο στο 12ο χλμ. Τρικάλων - Λάρισας σε ιδιόκτητες εκτάσεις 55.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου στεγάζονται οι πλήρως καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής.

Το κεντρικό εργοστάσιο του ομίλου διαθέτει 6 γραμμές παραγωγής μπισκότων, συνολικής μέγιστης δυναμικότητας 12.500 τόνων, μία γραμμή παραγωγής γεμιστής γκοφρέτας δυναμικότητας 800 τόνων ετησίως και μία γραμμή παραγωγής δημητριακών bran flakes και corn flakes μέγιστης δυναμικότητας 2.000 τόνων ετησίως. Η κεντρική μονάδα πρόκειται να επεκταθεί με επιπλέον κτιριακές εγκαταστάσεις, όπου θα τοποθετηθεί μία ακόμη γραμμή παραγωγής για γεμιστά μπισκότα και crackers. Μετά την ολοκλήρωση της ως άνω επένδυσης, η συνολική μέγιστη δυναμικότητα του κεντρικού εργοστασίου θα ξεπεράσει τους 16.500 τόνους ετησίως.

Η δεύτερη παραγωγική μονάδα του ομίλου αποπερατώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2017. Εντός της δεύτερης μονάδας λειτουργεί μία πλήρως καθετοποιημένη γραμμή παραγωγής μπισκότων και snacks, συνολικής ετήσιας δυναμικής 2.500 τόνων. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ αναμένεται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία και μία δεύτερη γραμμή ισοδύναμης παραγωγής.

Μάλιστα, η τρικαλινή μπισκοτοβιομηχανία ετοιμάζει την τρίτη της παραγωγική μονάδα εντός της Θεσσαλίας. Η ανέγερση της νέας μονάδας θα πραγματοποιηθεί στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Λάρισας, ενώ ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των εργασιών έχει καθοριστεί για την περίοδο 2023-2024, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας.

Η Βιολάντα διαθέτει, επίσης, δύο κέντρα διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ένα εντός του κεντρικού εργοστασίου, τα οποία εξυπηρετούν 79 τοπικά κέντρα διανομής και χιλιάδες σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Το κέντρο διανομής Αθηνών εξυπηρετεί το Λεκανοπέδιο Αττικής, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Το κέντρο διανομής Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί την κεντρική Μακεδονία και τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου. Το κέντρο διανομής Κεντρικής Ελλάδος βρίσκεται, όπως προαναφέραμε, εντός των κεντρικών εγκαταστάσεων της Βιολάντα και εξυπηρετεί τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα.

Τα οικονομικά αποτελέσματα «καθρέφτης» της αναπτυξιακής πορείας

Η αναπτυξιακή πορεία της τρικαλινής μπισκοτοβιομηχανίας αποδεικνύεται και από τα οικονομικά της αποτελέσματα. Ενδεικτικά, οι πωλήσεις του ομίλου Βιολάντα ανήλθαν σε 25,571 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 24,971 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας άνοδο 2,4%. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, η αύξηση στις πωλήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς το 2018 είχαν διαμορφωθεί στα 20,679 εκατ. ευρώ, το 2017 στα 12,222 εκατ. ευρώ και το 2016 στα 9,065 εκατ. ευρώ. Επομένως, μιλάμε για υπερδιπλασιασμό πωλήσεων το 2020 σε σύγκριση με το 2017 και το 2016.

Αντίστοιχα, σε βάθος 4ετίας τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 175% (4,387 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 1,595 εκατ. ευρώ το 2016), ενώ και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 130,7% (4,578 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 1,984 εκατ. ευρώ το 2016).

Ταυτόχρονα, η εταιρεία παρουσίασε ισχυρή αύξηση των ιδίων κεφαλαίων σε ετήσια βάση, καθώς το 2020 τα ίδια κεφάλαιά της ανήλθαν στα 24,088 εκατ. ευρώ έναντι 13,98 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας «άλμα» 72,3%. Σε σύγκριση μάλιστα με το 2016, η αύξηση είναι της τάξεως του 238% καθώς εκείνη την περίοδο τα ίδια κεφάλαια είχαν διαμορφωθεί στα 7,124 εκατ. ευρώ.

Για τη διασφάλιση της επιχειρηματικής της συνέχειας, η Βιολάντα πραγματοποίησε οικονομικό stress test στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, θέτοντας στο προσκήνιο το ακραίο σενάριο πτώσης του τζίρου της κατά 50%, με στόχο να ελέγξει τις αντοχές της σε κινδύνους που μπορούν να ανακύψουν από την εξάπλωση της νόσου Covid-19. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν οι δείκτες του κεφαλαίου κίνησης και ρευστότητας, οι οποίοι παρά τις ακραίες παραδοχές της διοίκησης παρέμειναν θετικοί, υποδηλώνοντας την φερεγγυότητα της εταιρείας.

Τα συστατικά της επιτυχίας

Με αφορμή την ισχυρή αύξηση του κύκλου εργασιών της, η Βιολάντα αναδείχθηκε «Greek Business Champion» στα βραβεία «Χρυσοί Πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομίας 2010-2020». Παράλληλα, στην εταιρεία απονεμήθηκε και το Solidarity Excellence Award για την προσήλωσή της στην αξία της ανθρώπινης ζωής και την αλληλεγγύη που επέδειξε έμπρακτα απέναντι στην κοινωνία, με την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως η παρουσία της Βιολάντα στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών, Anuga 2021, ήταν και πάλι στιβαρή, με 9 νέους κωδικούς και portfolio με ευρεία γκάμα προϊόντων, που περιλάμβανε μπισκότα, μπάρες δημητριακών και δημητριακά flakes πρωινού. Συγκεκριμένα, η εταιρεία παρουσίασε στην έκθεση της Κολωνίας τα εξής: μπισκότα Zero, μπισκότα Vegano, μπισκότα Proteino γεμιστά, μπισκότα Cookies γεμιστά, μπισκότα Soft Cookies βρώμης, μπισκότα Bianca διπλογεμιστά, μπάρες δημητριακών Zero, δημητριακά Proteino και δημητριακά Digestive.

Έχοντας ως συστατικά στοιχεία την επαγγελματική της νοοτροπία, την επιχειρηματική της στρατηγική, το εξειδικευμένο προσωπικό και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της, η θεσσαλική βιομηχανία ανταγωνίζεται επάξια τις παγκοσμίου φήμης εταιρείες του κλάδου της, έχοντας εδώ και χρόνια ισχυρή παρουσία εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.