ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτοξεύονται οι τιμές των αλεύρων- Έρχονται αυξήσεις στο ψωμί

10:10 - 14 Μαρ 2022 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Εκτοξεύονται οι τιμές των αλεύρων- Έρχονται αυξήσεις στο ψωμί
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις και ήδη γίνονται ορατές οικονομικά και στα ελληνικά νοικοκυριά. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, προειδοποιεί ότι έρχονται αυξήσεις και στο ψωμί, καθώς οι τιμές των αλεύρων έχουν εκτοξευτεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

«Στις πρώτες παραλαβές την προηγούμενη εβδομάδα των μαλακών σιτηρών έχει φτάσει η τιμή τους 60% πάνω. Είχαμε το προηγούμενο διάστημα μέχρι και τον Γενάρη μία ανοδική τάση στα σκληρά σιτηρά που ξεκίνησαν από το καλοκαίρι και είχαν φτάσει στο 90%. Το μικρό τσουβάλι από 13 – 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ.

Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία», δήλωσε ο κ. Μούσιος στο Mega.

Όπως σημείωσε, οι οι αυξήσεις σε βασικά είδη, όπως το ψωμί, θα είναι αναπόφευκτες. «Θα δούμε τις επόμενες ημέρες σίγουρα αυξήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι αυτές, αλλά σίγουρα δεν θα σταματήσουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα φτάσουν οι αυξήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μούσιος επεσήμανε ότι μία ημέρα πριν την έναρξη του πολέμου η τιμή στα σιτηρά ήταν 294 δολάρια ο τόνος και σήμερα έχει ξεπεράσει στα 450.

«Υπάρχουν και εισαγωγές από άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, όλες αυτές όμως έχουν κλείσει τα σύνορά τους και δεν κάνουν εξαγωγές σιτηρών», συμπλήρωσε.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:14 - 14 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.