ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φτωχαίνει» ο κλάδος των τροφίμων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Κύριο

07:00 - 18 Απρ 2022 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
«Φτωχαίνει» ο κλάδος των τροφίμων στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Ένα «βήμα» πριν την έξοδό τους από το «κατώφλι» του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκονται η αλλαντοβιομηχανία Νίκας και η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος. Την περασμένη Παρασκευή (15/4) υποβλήθηκαν αιτήματα από τους βασικούς μετόχους στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις δύο εταιρείες, με σκοπό την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς (squeeze out) των εναπομεινάντων μετοχών, που δεν έχουν στην κατοχή τους.

Το αίτημα για squeeze out για τη Νίκας έγινε από την Cryred Investments Limited, κυπριακής εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ενώ για την Καραμολέγκος το αίτημα έγινε από την εταιρεία με την επωνυμία «Εμ. Καρ. Μονοπρόσωπη Α.Ε.», η οποία ανήκει κατά 100% στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της αρτοβιομηχανίας, Εμμανουήλ Καραμολέγκο.

Παρ’ όλο που και η Καραμολέγκος και η Νίκας δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων, στην πραγματικότητα πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις ως προς το λόγο εξόδου τους από το Χρηματιστήριο. Σε ό,τι αφορά την Καραμολέγκος, η κακή εικόνα του Χ.Α. τα τελευταία χρόνια, όπου κυριαρχούν η επενδυτική ένδεια και η στασιμότητα, σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν ως προς το υψηλό κόστος παραγωγής, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων σε σειρά πρώτων υλών, συνηγόρησαν ώστε η αρτοβιομηχανία να «κυνηγήσει» την χρηματιστηριακή διαγραφή της, 23 χρόνια μετά την εισαγωγή της. Σημειώνεται ότι η εταιρεία εισήχθη στο Χ.Α. τον Ιανουάριο του 1999.

Από την άλλη πλευρά, η φυγή της Νίκας από το Χρηματιστήριο οφείλεται στον στόχο του μεγαλομετόχου της, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, να υλοποιήσει απερίσπαστος το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και ανάπτυξης της εταιρείας, οι μετοχές της οποίας βρισκόντουσαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης από το χρηματιστηριακό ταμπλό μέχρι πριν λίγο καιρό. Η εισαγωγή της Νίκας στο ελληνικό χρηματιστήριο είχε γίνει πριν από 31 χρόνια και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 1991.

Ο ρυθμός αποχώρησης επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και οι περιπτώσεις της Καραμολέγκος και της Νίκας αποτελούν το «κερασάκι στην τούρτα» των ήδη πολλών χρηματιστηριακών διαγραφών. Σημειωτέον ότι την τελευταία 5ετία (2017-2022) αποχώρησαν άλλες 10 επιχειρήσεις τροφίμων από τη Λεωφόρο Αθηνών (με χρονική σειρά: Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης - ΕΒΖ, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ, Κρητών Άρτος, Στ. Κανάκης ΑΒΕΕ, Νηρεύς, Σελόντα, Υιοί Ε. Χατζηκρανιώτη - Αλευροβιομηχανία Τυρνάβου και Creta Farms).

Η οικονομική εικόνα

Ως προς τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα των δύο εταιρειών, που οδεύουν προς διαγραφή από το Χ.Α., η Καραμολέγκος παρουσίασε σημαντικά σημάδια βελτίωσης σε επίπεδο πωλήσεων και κερδοφορίας κατά το 9μηνο του 2021 (διάστημα από 1/1/2021 έως 30/9/2021). Σε επίπεδο ομίλου, οι πωλήσεις στο εν λόγω διάστημα κατέγραψαν ετήσια αύξηση 9,96% και ανήλθαν στα 78,481 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 6,15%, ήτοι σε 10,371 εκατ. ευρώ έναντι 9,769 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Αντίστοιχα, η Νίκας κατά το ίδιο διάστημα αύξησε την κερδοφορία της σε όλα τα επίπεδα, με τις συνολικές καθαρές πωλήσεις να ανέρχονται σε 43,448 εκατ. ευρώ. Το EBITDA του ομίλου αυξήθηκε κατά 1,765 εκατ. ευρώ συγκριτικά με αυτό του 9μήνου του 2020 και διαμορφώθηκε στα 3,644 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 1,878 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 01:01 - 18 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.