ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνθετο μοντέλο υιοθετείται για τη συγχώνευση Λαϊκής, Εγνατίας και Marfin

10:30 - 04 Σεπ 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Σύνθετο μοντέλο για τη διαδικασία συγχώνευσης της Marfin με την Εγνατία και την Λαϊκή φαίνεται ότι θα υιοθετήσει η διοίκηση της Marfin σε συνεργασία με τους βασικούς μετόχους των υπό συγχώνευση τραπεζών αλλά και με το Dubai investment.

 

Την τρέχουσα εβδομάδα, η διοίκηση της Marfin θα έχει μια σειρά επαφών με τους συμβούλους που θα αναλάβουν τη συγχώνευση με Λαϊκή και Εγνατία, αλλά και με μετόχους ώστε να επιλέξουν το τελικό μοντέλο που θα υιοθετηθεί. Τα σχέδια είναι πολλά και σε αυτή την φάση δεν υπάρχει κάποια λύση που να προκρίνεται.

Στόχος είναι η Λαϊκή Κύπρου να εξαγοράσει την Marfin και την Εγνατία και η έδρα να μεταφερθεί στην Κύπρο. Το σχέδιο αυτό εμφανίζει πλείστα οφέλη φορολογικά, λόγω του χαμηλού συντελεστή στην Κύπρο 10% αλλά και στρατηγικά αφού η διοίκηση της Marfin διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Πέραν αυτών, όμως, ενδέχεται η έδρα να μεταφερθεί και στο Dubai ή η συγχώνευση να πραγματοποιηθεί με συνδυασμό αύξησης κεφαλαίου ανταλλαγής μετοχών και δημόσιων προτάσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό σχήμα που θα επιλεγεί στη διαδικασία συγχώνευσης μεταξύ της Marfin, Λαϊκής και Εγνατίας θα προκαλέσει έκπληξη στην αγορά. Το νέο σχήμα το οποίο μπορεί να μην φέρει το όνομα της Marfin ή να επιλεγεί ένας συνδυασμός π.χ. Laiki Marfin bank, δημιουργώντας συνειρμούς για μια τράπεζα ευρείας βάσης, θα εμφανίζει κέρδη περί τα 400 με 500 εκατ. ευρώ. Βέβαια άλλοι εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να χαθεί το όνομα της Εγνατίας….

Ο δρόμος της συγχώνευσης θα είναι δύσκολος καθώς η ενοποίηση συστημάτων είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.