ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οριστικά υπέρ του deal της Λαϊκής οι μέτοχοι

17:04 - 25 Οκτ 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οριστική θα πρέπει να θεωρείται η επικύρωση από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας την ερχόμενη Τρίτη του σχεδίου της τριπλής συγχώνευσης με την Εγνατία και τη Marfin.

Παρά τους διαξιφισμούς και τις καταγγελίες ο επικεφαλής της Marfin κ. Βγενόπουλος εξήλθε κερδισμένος από την όλη διαδικασία, καθώς κατάφερε να δημιουργήσει ένα ρεύμα υπέρ της συγχώνευσης.

Το πολιτικοοικονομικό παρασκήνιο ήταν έντονο, καθώς ορισμένοι κύκλοι επιχείρησαν να πολεμήσουν το όλο εγχείρημα, ενώ ακόμη και η εμπλοκή της Τράπεζας Κύπρου δημιούργησε προβλήματα.

Ο κ. Βγενόπουλος σε αυτή τη φάση έχει καταφέρει να έχει με το μέρος του τη συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων της Λαϊκής που θα επιβεβαιωθεί και στην επαναληπτική γενική συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη.

Παράλληλα στηρίζεται στο γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διάκειται θετικά υπέρ του deal.

Πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι διαβλέπουν πλεονεκτήματα από αυτό το merger, ενώ καταλυτικός ήταν και ο ρόλος του κ. Λανίτη, μεγαλοεπιχειρηματία και βασικού μετόχου της Λαϊκής, ο οποίος αν και πιέσθηκε από ορισμένους κύκλους στήριξε το όλο merger.

H μικρή παράταση της μιας εβδομάδας που δόθηκε από την πλευρά του κ. Βγενόπουλου ώστε η γ.σ. να λάβει αποφάσεις, δίνει τη δυνατότητα σε μετόχους να τους παρασχεθεί περισσότερη ενημέρωση για την τριπλή συγχώνευση.

Ομως είναι χαρακτηριστικό ότι στα 5 dataroom που έχουν δημιουργηθεί για να παράσχουν ενημέρωση στους μετόχους της Λαϊκής έχουν προσέλθει μόνο 7 μέτοχοι που αντιπροσωπεύουν ούτε το 0,1% της τράπεζας.

Από αυτό αποδεικνύεται ότι υπήρχε μηχανισμός που επιδίωκε να βρει μια αφορμή ώστε να αναβληθεί η απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Ο ρόλος του κ. Λαζαρίδη

Η κόντρα μεταξύ του κ. Λαζαρίδη πρώην προέδρου της Λαϊκής και του κ. Βγενόπουλου της Marfin ξεκίνησε από την στιγμή που αποφασίσθηκε να συζητηθεί το πόρισμα των πεπραγμένων της προηγούμενης διοίκησης.

Το πόρισμα ήταν να εξετασθεί την Δευτέρα στο Δ.Σ. της Λαϊκής, ωστόσο λόγω των εξελίξεων αποφασίσθηκε να αναλυθεί στο επόμενο Δ.Σ. της τράπεζας.

Αρα δεν είναι σαφές αν περιλαμβάνει αιχμές για τον κ. Λαζαρίδη.

Η κατηγορίαόμως περί δωροδοκίας του από τον κ. Βγενόπουλο που επικαλείται ο κ. Λαζαρίδης φαντάζει έωλη, καθώς η Marfin συζητούσε με την HSBC που κατείχε το 21% της Λαϊκής και όχι με το management της κυπριακής τράπεζας.

Επίσης εκείνη την περίοδο οι σχέσεις της HSBC με τη διοίκηση της Λαϊκής δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές, άρα πως θα επηρέαζε ο κ Λαζαρίδης τις εξελίξεις;

Ο κ. Λαζαρίδης ως έμπειρος περί των τραπεζικών θεμάτων γιατί δεν προέβη σε αυτές τις αποκαλύψεις εβδομάδες νωρίτερα;

Τα ερωτήματα αυτά τα θέτουν κυπριακοί παράγοντες που πλέον διαβλέπουν ότι το merger της Λαϊκής δεν μπορεί να ανακοπεί.

Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.