ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες τράπεζες σχεδιάζουν αμκ και ομολογιακά δάνεια το 2007

09:19 - 11 Δεκ 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή γενικότερα σε κινήσεις ενίσχυσης των δεικτών τους κεφαλαιακής επάρκειας μέσω εναλλακτικών πηγών άντλησης κεφαλαίων αναμένεται να προχωρήσουν οι τράπεζες εντός του 2007.

Στόχος των κινήσεων αυτών θα είναι η ποιοτική διαφοροποίηση και βεβαίως ενίσχυση των κεφαλαίων ώστε να χρηματοδοτήσουν σχέδια ανάπτυξης στο εξωτερικό, στη λιανική τραπεζική αλλά και να προετοιμασθούν για την Βασιλεία ΙΙ.

Η Εθνική τράπεζα πραγματοποίησε μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου για την εξαγορά της Finansbank απορροφώντας μεγάλο μέρος της ρευστότητας της αγοράς και αιφνιδιάζοντας τις διοικήσεις των άλλων τραπεζών.  Όμως το 2007 αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική χρονιά εξελίξεων για τις τράπεζες και η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια θα αποτελέσει καταλυτή.

Μεταξύ των τραπεζών που εξετάζουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους για διαφορετικούς στόχους είναι:

1)Η Eurobank λόγω πιστωτικής επέκτασης και ανάπτυξης. Προ ολίγων μηνών το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εξέτασε ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.  Εκείνη την περίοδο υπήρχε η προετοιμασία για την Bank of Alexandria από την διεκδίκηση της οποίας αποσύρθηκε η τράπεζα.

Κορυφαίος παράγοντας της Eurobank επισημαίνει ότι η αύξηση κεφαλαίου αποτελεί εναλλακτικό σχέδιο για όλες εκείνεςτις τράπεζες που εμφανίζουν μεγάλη αύξηση του ενεργητικού τους και των χορηγήσεων τους.  Η αύξηση κεφαλαίου λοιπόν παραμένει στα πλάνα της Eurobank.

Συν τοις άλλοις, έχοντας επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Νέα Ευρώπη περίπου 1 δισ. ευρώ, χρειάζεται κεφάλαια για την ισχυροποίηση του ομίλου σε περιφερειακή δύναμη.

2)Η Emporiki θα εξέταζε αύξηση κεφαλαίου λόγω ενίσχυσης των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας αν και εναλλακτικά εξετάζονται και οι εκδόσεις υβριδικών τίτλων ή ομολογιακών δανείων μειωμένης εξασφάλισης.

Μια αύξηση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ θα ενίσχυε σημαντικά της κεφαλαιακή διάρθρωση της τράπεζας.  Πάντως μπορεί να εκδώσει και υβριδικό τίτλο έως και 300 εκατ. ευρώ περίπου.

3)H Alpha Βank κατά την παρουσίαση των πτυχών της εξαγοράς της Alternatifbank σε αναλυτές είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου ώστε να προχωρήσει σε εξαγορές.

Όμως πώλησε τις ίδιες μετοχές της, ενίσχυσε τα ίδια της κεφάλαια και έτσι μπορεί να υλοποιήσει σχέδια εξαγορών στην Ουκρανία.  Εν συνεχεία επανήλθε με ανακοίνωση της ότι δεν εξετάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.  Όμως, όπως αναφέρει στέλεχος η αύξηση κεφαλαίου αποτελεί πάντα μια καθαρή λύση ενίσχυσης της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών.

4) Η Attica Βank θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου μεταξύ 100-130 εκατ. ευρώ.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση Κολλίντζα έχει καταβάλλει σημαντική προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας.

Η προσπάθεια αυτή όμως είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα ίδια κεφάλαια και να περιορίσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ο οποίος βρίσκεται σε οριακά επίπεδα.

5) Η νέα τράπεζα Marfin Popular Βank θα προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 2,45 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα όμως της συγχώνευσης τριών τραπεζών. Μετά την αύξηση η νέα τράπεζα θα διαθέτει κεφάλαια ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.