ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμη συνάντηση Marfin-Dubai για τα στρατηγικά σχέδια

10:16 - 08 Ιαν 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Καθοριστική για τα μεσοπρόθεσμα στρατηγικά σχέδια επέκτασης και νέων εξαγορών αναμένεται να είναι η συνάντηση της διοίκησης της Marfin Popular Bank με το βασικό μέτοχο, το Dubai Investment, εκπρόσωποι του οποίου θα βρίσκονται στην Ελλάδα την τρέχουσα εβδομάδα. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να χαραχθεί η στρατηγική για το 2007.

Θα αποσαφηνισθούν ίσως τα επόμενα μεγάλα στρατηγικά σχέδια για την Ελλάδα και οι επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις που θα αφορούν τον όμιλο αλλά και ευρύτερα σχέδια.  Όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του Dubai Investment, μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια να διαθέτει τον ισχυρότερο χρηματοοικονομικό όμιλο στην νοτιοανατολική Ευρώπη και βεβαίως στην Ελλάδα.

Παράλληλα, την Παρασκευή ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στο ΧΑ της Marfin Popular Bank με την εισαγωγή 772.180.348 μετοχών καταγράφοντας εντυπωσιακά κέρδη, διαμορφώνοντας την κεφαλαιοποίηση στα 6,3 δισ. ευρώ.  Η κεφαλαιοποίηση αυτή, αν διαιρεθεί με τα ίδια κεφάλαια, δηλαδή 3,3 δισ. ευρώ, τότε προκύπτει τιμή προς λογιστική αξία 1,9, όταν ο τραπεζικός κλάδος διαπραγματεύεται με 2,5 και 3 φορές τη λογιστική του αξία, προκύπτει δηλαδή ότι υπάρχουν πολλά και μεγάλα περιθώρια ανόδου της μετοχής της Marfin Popular Bank στο ΧΑ.  Ήδη, οι ξένοι τοποθετούνται μαζικά στη μετοχή.

Όμως, η μεγαλύτερη άνοδος θα πρέπει να αναμένεται από το γεγονός ότι η Marfin Popular Bank θα εισαχθεί στο FTSE ASE 20 και έτσι πολλοί ξένοι που τοποθετούνται με βάση δείκτες (index funds) θα επενδύσουν στη μετοχή.  Επίσης μέχρι τον Μάιο του 2007 η μετοχή της Marfin Popular θα διαπραγματεύεται και στο Ντουμπάι.

Τα σχέδια για MFG και Εγνατία

Παράλληλα, σχέδια για πιθανή απόσυρση της μετοχής της Εγνατίας αλλά της Marfin, καθώς και εναλλακτικά σχέδια απόσχισης της Marfin Financial Group από τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες φαίνεται ότι εκπονούνται στον όμιλο Marfin Popular Βank.

Για τους εναπομείναντες μετόχους της Εγνατίας και της Marfin, το θέμα θεωρείται μείζον, καθώς κατά την ολοκλήρωση των δημοσίων προτάσεων από την Λαϊκή, απορροφήθηκε το 95,5% της Marfin και το 86% των κοινών μετοχών της Εγνατίας και το 84% των προνομιούχων.

Ποια θα είναι η στρατηγική της Marfin Popular Βank για το 4,5% των μετόχων της Marfin και το 14% των μετόχων που κατέχουν κοινές μετοχές της Εγνατίας;  Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται οι μετοχές της Εγνατίας και της Marfin στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υπάρχει σχέδιο να προσφερθούν μετρητά στους μετόχους της Εγνατίας αλλά και μετοχές με σχέση ανταλλαγής 1,2090, ώστε να πωλήσουν τις μετοχές τους και έτσι η Εγνατία να απορροφηθεί πλήρως και να διαγραφεί από το χρηματιστήριο.  Πάντως, δεν αποκλείεται εναλλακτικά να διατηρηθεί στο ΧΑ για λόγους στρατηγικής π.χ. να συγχωνευθεί σε δεύτερο στάδιο με άλλο τραπεζικό σχήμα...

Όσο αφορά την Marfin, εναλλακτικά οι κάτοχοι μετοχών της Marfin Financial Group οι οποίες δεν αντηλλάγησαν στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης, έχουν δικαίωμα εξόδου σε μετρητά ή σε είδος είτε μέσω πώλησης και μεταβίβασης χρηματιστηριακά των μετοχών της Marfin Financial Group προς την Marfin Popular Bank στην τιμή των 37,24 ευρώ ανά μετοχή είτε στην ανταλλαγή κάθε μετοχής με 5,7570 νέες μετοχές της Marfin Popular Bank. Η περίοδος εξάσκησης του δικαιώματος εξόδου λήγει την Τρίτη 27 Μαρτίου 2007. Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο είναι η MFG να παραμείνει στοΧΑ.  Σε μια τέτοια περίπτωσηθα πρέπει να αυξηθεί το free float και παράλληλα ο αριθμός των μετόχων

Για το σκοπό αυτό, η Marfin Financial Group θα πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου σε μετρητά εκδίδοντας νέες μετοχές ώστε να αυξηθεί το free float και παράλληλα θα υπάρξει απόσχιση δραστηριοτήτων αφού η Marfin Financial Group δεν θα δραστηριοποιείται στο χρηματοοικονομικό τομέα αλλά σε μη χρηματοοικονομικούς κλάδους όπως βεβαίως η Υγεία, η Τεχνολογία κ.α.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.