ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλειδί το real estate για να «ξεκλειδώσει» η ανάκαμψη Κύριο

09:10 - 30 Ιαν 2017 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Κλειδί το real estate για να «ξεκλειδώσει» η ανάκαμψη
Η μορφή της κτηματαγοράς στην Ελλάδα μπορεί να έχει σημανικά προβλήματα ωστόσο παρουσιάζει και σημαντικές ευκαιρίες, που εφόσον αξιοποιηθούν, ειδικά στον τουρισμό, μπορεί να δώσουν σημαντική ώθηση σε επενδύσεις, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Στο πλαίσιο εντάσσεται και η αναφορά σε εκδήλωση του Economist την Παρασκευή το βράδυ του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου ότι υπάρχει μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Μάλιστα όπως είπε ο νέος υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ είναι επενδυτής ο ίδιος στην Ελλάδα. Ο ίδιος δε εξέφρασε την αισιοδοξία του για την απεμπλοκή της διαδικασίας στο Ελληνικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές «βλέπουν» ακίνητα είτε που ανήκουν στο δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ τκλ), τράπεζες, ή μεγάλους developpers,  είτε απευθύνονται στις εταιρίες real estate της χώρας. Ωστόσο πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης (αυτό ίσως να είναι ευκαιρία για distress funds) είτε δεν έχουν διεθνή πιστοποίηση για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε απαιτήσεις.
 
Πάντως ειδικά σε ό,τι έχει τουριστικό προσανατολισμό το ενδιαφέρον είναι έντονο και καταγράφεται σε κάθε παρουσία τουριστικών παραγόντων εκτός Ελλάδος. Είναι ενδεικτικό ότι στο Μηνιαίο του Δελτίο Ιανουαρίου το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ αναφέρει  ως «θετική εξέλιξη για τον τουρισμό την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησηςτης Κασσιόπης στην Κέρκυρα, όπου σε έκταση 438.000 στρεμμάτων ο επενδυτής θα κατασκευάσει resort 35.000 τ.μ. ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί και η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στα ¾ περίπου της συνολικής έκτασης».
 
Σημειώνεται ότι την εβδομάδα που πέρασε η NCH Capital παρουσίασε τους βασικούς άξονες της επένδυσης, συνολικού ύψους 120 εκατ.ευρώ, που θα υλοποιηθεί στην Κέρκυρα, στην περιοχή Ερημίτης της Κασσιόπης, για την δημιουργία πολυτελούς τουριστικού θερέτρου και μαρίνας, παρουσίασαν χθες οι επικεφαλής της σε ειδική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείου του νησιού.
 
Σύμφωνα με την παρουσίαση του έργου, το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 120 εκατ.ευρώ. Το fund θα προχωρήσει στη δημιουργία πολυτελούς θερέτρου, με ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας περίπου 90 δωματίων, παραθεριστικές οικιστικές μονάδες και μαρίνα δυναμικότητας περίπου 57 θέσεων. Τη διαχείριση της μονάδας θα αναλάβει κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο του hoteling παγκόσμιας εμβέλειας.
 
Την ίδια ώρα παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε τράπεζες στην προσπάθεια διαχείρισης των δανειακών χαρτοφυλακίων  που αφορούν ξενοδοχεία. Ήδη προσκαλούνται επενδυτές για να εξεταστεί το ενδεχόμενο είτε αγοράς για ξενοδοχεία που έχουν ήδη περάσει στην τράπεζα είτε να εξεταστεί το ενδεχόμενο λύσεων «τύπου Μαρινόπουλου» ή Νίκα.
 
Σύμφωνα με σχετική μελέτη της PwC θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 650 εκατομμυρίων ώστε να «καθαρίσουν» τα λογιστικά φύλλα των συστημικών και μη τραπεζών, να μοχλευτούν επενδύσεις και κυρίως να υπάρξει μια προοπτική υπεραξίας τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για την εθνική οικονομία.  
 
Τα όλο θέμα πάντως αναμένεται να απασχολήσει τόσο την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών όσο και την ΤτΕ. Μάλιστα οι άτυπες επαφές είναι συνεχείς ενώ αναμένεται και συνάντηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). 
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.