ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άγιος Νικόλαος: Με προίκα μαρίνα, smart homes και κορυφαίους ξενοδοχειακούς ομίλους η επένδυση της Mirum Κύριο

13:44 - 05 Αυγ 2017 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Το μεγαλύτερο σχέδιο σε οικονομική αξία σχέδιο που εντάσσεται στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων είναι αυτό που ενέκρινε την Παρασκευή η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο λόγος για άμεση ξένη επένδυση στον τομέα του τουρισμού του σχήματος της Mirum Αναπτυξιακή Α.Ε με επικεφαλής τον επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ , που όπως ανέφερε χτες ανακοίνωση του Υπ. Οικονομίας, θα φτάσει τα  408 εκατομ.  ευρώ. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από εκπροσώπους των επενδυτών με τους οποίους μίλησε το Reporter.gr το όλο επενδυτικό πλάνο θα φτάσει σχεδόν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα δημιουργήσει 300 ετήσιες μονάδες εργασίας στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, (Ακρωτήριο και Μικρό Βαθύ) και της Ελούντας (Ελληνικά, Τσιφλίκι) όπου και θα αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με το υπ. Οικονομίας στη φάση λειτουργίας του εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 763 νέες θέσεις εργασίας 8μηνης απασχόλησης.  Παράλληλα, ο επενδυτής έχει δεσμευθεί να παράσχει ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική και ευρύτερη περιοχή, όπως χορηγίες σε κοινωφελείς υποδομές, υποτροφίες και πρακτική εκπαίδευση νέων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και αξιοποίηση υπηρεσιών και προμήθεια προϊόντων τοπικών επιχειρήσεων στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Οι μέχρι σήμερα κατασκευές

Συγκεκριμένα,  η επένδυση της Mirum Αναπτυξιακή Α.Ε, (που χρησιμοποιεί γα το όλο πλάνο το όνομα Elounda Hills) ήδη έχει ξεκινήσει, με την κατασκευή κατοικιών στην περιοχή Τσιφλίκι στην Ελούντα, στο Μικρό Βαθύ και την εξαγορά της εμβληματικής για την Κρήτη βίλας Κούνδουρου κοντά στον περίφημο Όρμο,  προβλέπει τη δημιουργία και λειτουργία σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα (ενός μεγάλο κι ενός μικρότερου), συνεδριακό κέντρο, μαρίνα, spa,  αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, καθώς και τη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών στο Δήμο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Διυπουργικής Επιτροπής στη βάση της εισήγησης από την Enterprise Greece το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 408,49 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 50,4 εκατ. αφορούν στην αγορά γης και έχουν καταβληθεί, ενώ τα υπόλοιπα 358,09 αφορούν το κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών.

Ωστόσο σύμφωνα με το επενδυτικό σχήμα η επένδυση θα υπερβεί τα ποσά αυτά καθώς η έκταση που έχει αγοραστεί έχει φτάσει τα 650 στρέμματα καθώς πέρυσι αγοράστηκαν άλλα 117 στρέμματα πλέον των αρχικών.

Το χρονοδιάγραμμα και η μαρίνα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επενδυτών η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνει η χωροθέτηση της μαρίνας, που θα έχει ανοικτή πρόσβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή μαρίνα αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά αναπτυξιακά εργαλεία της όλης επένδυσης καθώς τέτοιου είδους υποδομές δεν υπάρχουν στην Κρήτη. Οργανωμένο αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών υπάρχει σήμερα μόνο στον Άγιο Νικόλαο, αλλά μικρής έκτασης, ενώ στα χαρτιά παραμένουν ακόμη οι μαρίνες Ηρακλείου και Χανίων. Για τη νότια Κρήτη δε ούτε λόγος.

Φιλοδοξία των επενδυτών είναι το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε σταδιακά να αρχίσει να ξετυλίγεται το νήμα της επένδυσης, η οποία παράλληλα ετοιμάζεται εντατικά. Ήδη μάλιστα έχουν γίνει επαφές με μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρίες που θα κληθούν να αναλάβουν την λειτουργία των μονάδων. Η Jumeirah και η Four Seasons είναι οι operetors που έχουν προκριθεί και με τους οποίους έγιναν διαπραγματεύσεις. Θα είναι μάλιστα η πρώτη φορά που, εφόσον τελεσφορήσουν οι συζητήσεις, τέτοιου βεληνεκούς αλυσίδες έρχονται στην Ελλάδα  αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της χώρας. Εκτιμήσεις πάντως φέρνουν τη FourSeasons πιο κοντά στη σύναψη συμφωνίας χωρίς βέβαια ακόμη να έχει ολοκληρωθεί κάτι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι  στόχος των επενδυτών είναι να γίνει η περιοχή παγκόσμιος προορισμός με την προσφορά υπηρεσιών υψηλής στάθμης και την κατασκευή εμβληματικών κτηρίων, απόλυτα βιοκλιματικών και δεμένων  με το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον. Ειδικά τα 300 σπίτια που προγραμματίζεται να κατασκευαστούν αναμένεται να ανήκουν στην κατηγορία smart homes με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών τόσο από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών όσο και της ενέργειας.

Το προφίλ των επενδυτών

Η  Mirum έχει τρία οικιστικά έργα στον τομέα του real estate στη Ρωσία το Nikolino, το Deauville και το Trouville. Το Nikolino είναι το πρώτο από τα τρία έργα της Mirum, στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας, με κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, ενώ τα δύο άλλα έργα, το Deauville και το Trouville, επίσης λίγο έξω από τη Μόσχα, έχουν οικειοποιηθεί στοιχεία από το γαλλικό Deauville και την αρχιτεκτονική της Noρμανδίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.