ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρεις «κηλίδες» στο κόκκινο χαλί των επενδύσεων στην Ελλάδα

08:56 - 13 Σεπ 2017 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Τρεις «κηλίδες» στο κόκκινο χαλί των επενδύσεων στην Ελλάδα
Νωπές στην μνήμη είναι οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε μεγάλες εταιρίες για να στείλει ένα φιλο- επενδυτικό μήνυμα. Δεν έχουν περάσει όμως πολλές μέρες και σε τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αποτελούν σημαίες σε συγκεκριμένους κλάδους καταγράφονται κλυδωνισμοί.

Η υπόθεση του Ελληνικού Χρυσού είναι η πρώτη. Τυγχάνει μεγάλης δημοσιότητας στο εξωτερικό κάτι που δημιουργεί σοβαρό επικοινωνιακό πρόβλημα στην κυβέρνηση στην προσπάθειά της να φέρει επενδύσεις. Παρά το ότι το δίλημμα τουρισμός ή εξορύξεις κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση η όλη συζήτηση δεν ευνοεί την ανάδειξη μιας άλλης εικόνας για τη χώρα στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια ώρα σύγχυση επικρατεί για το θέμα των εκκρεμοτήτων έργων στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, που είναι κλειδί για την ανάπτυξη της περιοχής. Λίγους μήνες μετά τις συζητήσεις και τις εντάσεις για το πότε θα πρέπει να γίνουν τα έργα βελτίωσης των διαδρόμων απογειώσεων – προσγειώσεων η Fraport υποστηρίζει σήμερα ότι τα έργα δεν είναι απαραίτητα.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών επιθυμεί να προχωρήσει στις εργασίες αναβάθμισης των δύο διαδρόμων, που ωστόσο θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν την παράδοση του αεροδρομίου στη Fraport.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες αναβάθμισης των δύο διαδρόμων προσαπογειώσεων (στο σημείο που συναντώνται) είχαν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο και μετά τις αντιδράσεις των τουριστικών φορέων της Μακεδονίας μετατέθηκαν για τον Οκτώβριο.

Η Fraport Greece, μάλιστα,  σε συνέχεια  δηλώσεων του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστου Σπίρτζη μετέθεσε την όποια ευθύνη για την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τονίζοντας με νόημα ότι οι εργασίες  αναβάθμισης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (διασταύρωση του Διαδρόμου 16/34 με τον Διάδρομο 10/28) ήταν προγραμματισμένες από το 2006.

Τέλος και στο Ελληνικό το γαϊτανάκι συνεχίζεται. Η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) επελέγη ως φαίνεται για να δοθεί χρόνος διαβουλεύσεων.

Το ΚΑΣ καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων πο μετέχει στο ΚΑΣ να ζητεί την κήρυξη του 1/3 της έκτασης σε αρχαιλογικού ενδιαφέροντος περιοχή. Κάτι που σημαίνει σημαίνει ότι τα έργα στα σημεία αυτά θα γίνονται με την επίβλεψη του ΥΠΠΟ. Παράλληλα ανοικτί παραμένει και το ζήτημα του χαρακτηρισμού από το δασαρχείο Πειραιά, ως δάσους έκτασης 37 στρεμμάτων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σήμερα θα εξεταστεί η ένσταση-αντίρρηση κατά της σχετικής απόφασης από την Ελληνικό Α.Ε.

Γιώργος Αλεξάκης

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.