ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρίτη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

10:46 - 27 Σεπ 2017 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Τρίτη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό
Σήμερα συνεδριάζει για τρίτη φορά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με θέμα την έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου "Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά".

Δηλαδή το ΚΑΣ θα αποφασίσει επί της πρότασης να κηρυχθεί σημαντικό μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό είχε διακοπεί μετά από πολύωρη διαδιακασία, εν μέσω πληροφοριών πως το αποτέλεσμα δεν θα ήταν αυτό που επιθυμούσαν στην κυβέρνηση. Η δεύτερη συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Αναβλήθηκε λίγες ώρες πριν ξεκινήσει, καθώς είχαν φουντώσει οι αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και όσων θεωρούν πως μεγάλο τμήμα του πρώην αεροδρομίου πρέπει να ανακηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη.

Σημειωτέον ότι μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικό Α.Ε., έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης, κατόπιν έγκρισης του ΚΥΣΟΙΠ, που αφορά στην παρακολούθηση των εργασιών και τη συστηματοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση της διεξαγωγής των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών προστασίας μνημείων κατά τη φάση εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη συνδικαλιστική οργάνωσή του, το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΟΑ) που επιμένει ότι με το μνημόνιο παρακάμπτεται ο Νόμος 3028/02 για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο ΣΟΑ ζητά να κηρυχθεί και να οριοθετηθεί αρχαιολογικός χώρος οι περιοχές "όπου εκτείνονται εντοπισμένες, ορατές και μη, αρχαιότητες στην περιοχή Αγίου Κοσμά-Ελληνικού και στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης”.

Ο ΣΕΑ προχώρησε στις αρχές της εβδομάδας ένα βήμα πιο πέρα και με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζει πως με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει καθυστέρηση της διαδικασίας με αποτέλεσμα «να μην τηρείται η νομιμότητα», «να βάλλεται ευθέως το κύρος του ΚΑΣ». Ο Σύλλογος υποστηρίζει πως το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου και της Lamda είναι άκυρο και πως η κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη δεν εμποδίζει την επένδυση.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:53 - 27 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.