ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Συμβιβάστηκε" το ΚΑΣ: Μόνο 280 στρέμματα τα αρχαία στο Ελληνικό

21:43 - 03 Οκτ 2017 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
"Συμβιβάστηκε" το ΚΑΣ: Μόνο 280 στρέμματα τα αρχαία στο Ελληνικό
Έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας εννέα ωρών, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) έκαναν δεκτή την πρόταση για κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου μόνο 280 στρεμμάτων από την έκταση του Ελληνικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του ΚΑΣ ελήφθη με πλειοψηφία 15-1 και προβλέπει την κήρυξη αρχαιολογικής ζώνης 280 στρεμμάτων στο Ελληνικό, χωρίς μάλιστα περιορισμούς δόμησης.

Στο υπόλοιπο κομμάτι θα εφαρμοστεί το μνημόνιο που υπέγραψαν το υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικό ΑΕ και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος με τα αρχαία δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί, καθώς θα πρέπει να οριστούν οι συντεταγμένες, σύμφωνα όμως με πληροφορίες πρόκειται για την έκταση που προορίζεται για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου και πολυτελών κατοικιών, στη βορειοδυτική πλευρά του οικοπέδου. 

Η εναλλακτική εκδοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων προέβλεπε την κήρυξη αρχαιολογικής ζώνης 700 στρεμμάτων, ωστόσο τα μέλη του ΚΑΣ προτίμησαν την «συμβιβαστική» λύση των περίπου 300 στρεμμάτων. Η παλαιότερη πρόταση δε, αφορούσε την κήρυξη, ως αρχαιολογικού χώρου, έκτασης 3.000 στρεμμάτων.

Εντέλει, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, κατέθεσε την πρόταση που προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης. Οι εν λόγω χώροι αφορούν στην περιοχή του Αμαξοστασίου του τραμ, στην περιοχή του σταθμού του μετρό της Αργυρούπολης και σε ένα κομμάτι προς το λόφο Χασάνι.

 

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, το ΚΑΣ επρόκειτο να αποφασίσει για την έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:27 - 04 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.