ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά το ΚΑΣ η «μπάλα» στους επενδυτές για το Ελληνικό

09:50 - 04 Οκτ 2017 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Μετά το ΚΑΣ η «μπάλα» στους επενδυτές για το Ελληνικό
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ για μερικό χαρακτηρισμό ως περιοχής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του Ελληνικού, όπως έγραφε χτες το Reporter.gr.

Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για κήρυξη ενός τμήματος περίπου 300 στρεμμάτων της συνολικής έκτασης σε περιοχή, όπου οι εργασίες και τα έργα θα γίνονται με την εποπτεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καθώς υπάρχει ένδειξη για σημαντικά ευρήματα, εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της επένδυση  ύψους 8 δισ. ευρώ.

Πλέον, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, έγινε «ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ». Τώρα όπως τονίζουν το επενδυτικό σχήμα παράλληλα με τις άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες μπορεί να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα με καθαρό το τοπίο και να προχωρήσει και στην εφαρμογή του μνημονίου συναντίληψης για τις αρχαιολογικές στον υπόλοιπο χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά και την ανάλυση χαρτών και δεδομένων αποφασίστηκε στο ΚΑΣ να κηρυχθεί περιοχή στο λόφο Χασάνι, το αμαξοστάσιο του Τραμ ως αρχαιολογική καθώς εκεί εκτιμάται ότι υπήρχε κατοίκηση και σημαντικά ταφικά μνημεία. Μένει βέβαια να αποδειχτεί μετά από σχετικές τομές. Πάντως η κήρυξη του χώρου δε σημαίνει αναγκαστικά απαγόρευση της δόμησης, απλά στενή εποπτεία των έργων και αξιολόγηση των ευρημάτων, όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα όπου γίνονται έργα σε κηρυγμένες αρχαιολογικές περιοχές. Η ποιότητα των ευρημάτων θα οδηγήσει σε αντίστοιχη απόφαση είτε για αξιοποίηση, είτε για μεταφορά ή κατάχωση. Ακόμη όμως και στην περίπτωση εύρεσης σημαντικών αρχαιοτήτων, πέρα από την μεγάλη υπεραξία για το χώρο, θα πρέπει και πάλι το ΚΑΣ να γνωμοδοτήσει για το τι μέλλει γενέσθαι, αν δηλαδή θα κηρυχθεί ζώνη χωρίς κτήρια (κάτι που απαιτεί σχετική νομική κατοχύρωση) ή θα γίνει κανονικά το όποιο σχεδιασμένο έργο.

Σε αυτήν έκταση των 280-300 στρεμμάτων σχεδιάζεται η υλοποίηση mall και κατοικιών από την «Ελληνικόν Α.Ε.». Αυτό ίσως είναι κι ένα «αγκάθι» καθώς δημιουργεί αβεβαιότητα για τυχόν άμεσες πωλήσεις κατοικιών ή τμημάτων γης, λόγω της πιθανότητας ύπαρξης αρχαίων κι ενδεχόμενων συνεπαγόμενων καθυστερήσεων στις κατασκευές. Μένει πάντως να φανεί από την πλευρά των επενδυτών εάν η απόφαση επηρεάζει την χωροθέτηση συνολικά αλλά και το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της έκτασης.

Επίσης το ΚΑΣ ενέκρινε, όπως ήταν προγραμματισμένο, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του ακινήτου και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θέτοντας ως όρους την ύπαρξη αδόμητης ζώνης στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά, τη δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου στο αρχαίο λατομείο και την επανεξέταση του ύψους των κτηρίων.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:03 - 04 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.