ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

America is back:Τα σχέδια των ΗΠΑ για τα ναυπηγεία Σύρου

11:05 - 04 Νοε 2017 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
America is back:Τα σχέδια των ΗΠΑ για τα ναυπηγεία Σύρου
Με τη χαρακτηριστική φράση «America is back» ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, θέλησε να δείξει πως οι Αμερικανοί δεν θα μείνουν στα λόγια, αλλά πράγματι είναι αποφασισμένοι να επενδύσουν στη χώρα μας.

Δίνοντας ουσιαστικά συνέχεια στο πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Πάιατ τόνισε την Παρασκευή πως βρίσκονται στα σκαριά σημαντικές επενδυτικές κινήσεις από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Από το βήμα του Συνεδρίου, «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum», ο Αμερικανός πρέσβης αποκάλυψε πως ο ελληνοαμερικανικός όμιλος Onex έχει εκκινήσει τις διαδικασίας για επαναλειτουργία των ναυπηγείων της Σύρου.

Επικεφαλής του συγκεκριμένου ομίλου είναι ο Πάνος Ξενοκώστας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με το ελληνικό Δημόσιο σχετικά με τα χρέη και τις οφειλές των ναυπηγείων Σύρου, τα οποία θέλει να καλύψει.

Η περίοδος αποπληρωμής των χρεών που υπολογίζονται στα 40 εκατομμύρια ευρώ είναι το βασικό ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί, ενώ η Onex σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 20 εκατομμυρίων  που αφορούν συντηρήσεις, επισκευές, εκσυγχρονισμούς και αυτοματισμούς.

Εκτός, όμως, από τη Σύρο, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης γερό μπάσιμο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όχι μόνο για εμπορικούς λόγους, αλλά και για στρατιωτικούς.

Η θέση του λιμανιού «αρέσει» ιδιαίτερα στους Αμερικανούς, που σχεδιάζουν εκεί να δημιουργήσουν, μεταξύ άλλων, μία βάση ελικοπτέρων.

Επίσης, η αμερικανική εταιρεία Tellurian Energy σχεδιάζει να εισέλθει στο μετοχικό σχήμα του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου του λιμανιού, που σχεδιάζεται από τον όμιλο Κοπελούζου και την εταιρεία Gaslog του εφοπλιστή Λιβανου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 04 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.