ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣτΕ: Σε επόμενη συνεδρίαση οι αποφάσεις για το Ελληνικό

20:40 - 29 Ιαν 2018 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΣτΕ: Σε επόμενη συνεδρίαση οι αποφάσεις για το Ελληνικό
Ολοκληρώθηκε η πρώτη διευρυμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής». Σε νέα συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί η επεξεργασία.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων αξιοποίησης της έκτασης του Ελληνικού, οι οποίοι, ενημέρωσαν τα μέλη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για το τι πρόκειται να κατασκευαστεί στο Ελληνικό, κεκλεισμένων των θυρών.

Σημειώνεται ότι η νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση γίνεται σε σχηματισμό Ολομέλειας υπό τον πρόεδρό της Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη.

Κατά την ενημέρωση των δικαστών, η οποία διήρκεσε παραπάνω από δύο ώρες, ανοίχτηκε μεγάλος χάρτης ο οποίος απεικόνιζε το μέλλον της έκτασης του Ελληνικού και τι πρόκειται να κατασκευαστεί. Στις επόμενες διασκέψεις θα εξεταστεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από Συνταγματικής, νομικής, περιβαλλοντικής, πολεοδομικής, αρχαιολογικής, κ.λπ. σκοπιάς.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έξι κτίρια- τοπόσημα θα έχουν ύψος έως τα 200 μέτρα, ενώ τα λοιπά ψηλά κτίρια που προβλέπονται κατ' εξαίρεση δεν θα ξεπερνούν τα 50 μέτρα.

Πάντως, κομβικό σημείο του σχεδίου διατάγματος είναι το άρθρο 7 στο οποίο καθορίζονται οι όροι για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι).

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ύστερα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Ακόμη, το υφιστάμενο νεώτερο μνημείο «Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα)», εντάσσεται κατά το στάδιο έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο, με χρήσεις πολιτισμού και τυχόν υπάρχοντα σε αυτό κτίσματα συνιστούν συνοδά κτίρια.

Παράλληλα, για την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά καθορίζονται, μεταξύ των άλλων, τα πολεοδομικά μεγέθη ως εξής:

-Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση: 2.700.000 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται και η δόμηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων και των υφιστάμενων και διατηρούμενων κοινωφελών χρήσεων και εγκαταστάσεων υποδομών. Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% στο σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου. Στην περιοχή του παρακτίου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο αυτής ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής προς τη θάλασσα. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής η κάλυψη των, πάσης φύσεως, μόνιμων κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής επιφανείας αυτού.

-Στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά δημιουργείται ενιαίο και ανοιχτό στο κοινό Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, εκτάσεως 2.000.569 τ.μ.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι ανοιχτοί χώροι που θα δημιουργηθούν κατά την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.600.000 τ.μ. της συνολικής έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

-Στις περιοχές προς πολεοδόμηση οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανέρχονται κατ' ελάχιστον σε ποσοστό 50%. Στους πιο πάνω χώρους περιλαμβάνονται και εκτάσεις 300.000 τ.μ. που θα διατεθούν για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

-Δημιουργία δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων με σκοπό, πέραν της αναψυχής, τη σύνδεση των αναπτύξεων με τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς και με τις στάσεις των άλλων μέσων συλλογικής μετακίνησης, καθώς και με τους μελλοντικούς ποδηλατοδρόμους κατά μήκος των λεωφόρων Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.