ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική Πανγαία - Dimand: Επένδυση 50 εκατ. ευρώ στα Χανιά

07:49 - 04 Ιουν 2019 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στα Χανιά στον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων τα τελευταία χρόνια δρομολογεί η Εθνική Πανγαία σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης Dimand.

Πιο συγκεκριμένα σε προνομιακό χώρο στην πόλη αναμένεται να υλοποιηθεί ένα σύνθετο σχέδιο ύψους σχεδόν 50 εκατομμυρίων που περιλαμβάνει κατοικίες, ξενοδοχείο κτλ. Μάλιστα το επενδυτικό σχήμα ποντάρει πολλά στο όλο εγχείρημα, καθώς τα Χανιά αποτελούν έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους προορισμούς. Ήδη κολοσσοί όπως η Thomas Cook (άνοιξε το νέο Casa Cook Chania από την Domes Resorts) και η Mariott (λειτουργεί πάλι από την Dome Resorts το Domes Noruz Chania Autograph Collection) έχουν πιάσει «στασίδι» στην πόλη της Κρήτης που συνδυάζει τα νέα δεδομένα που αναζητά η οικονομία της φιλοξενίας (αυθεντικότητα στην εμπειρία, καλή αεροπορική πρόσβαση, ενδοχώρα και δυνατότητες 12μηνης σεζόν).

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Πανγαία πριν λίγες μέρες ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για την εξαγορά 40% των μετοχών της εταιρείας Alpha Επενδυτική Περιουσία Χανίων (ΑΕΠ Χανίων) προς περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 60% της εταιρείας, που αποτελεί μέλος του τραπεζικού ομίλου Alpha, έχει περιέλθει στο κοινό σχήμα που έχει ιδρύσει η Dimand με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ήδη έχει προχωρήσει η αδειοδοτική διαδικασία και ο σχετικός χαρακτηρισμός κτηρίων που βρίσκονται στην έκταση από το ΚΑΣ ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί και η μελέτη για τις προδιαγραφές του όλου έργου.

Το σύνθετο τουριστικό συγκρότημα θα αναπτυχθεί σε δύο εκτάσεις 11,4 στρεμμάτων, που διαθέτει στα Χανιά η ΑΕΠ Χανίων και διαθέτουν αποτίμηση 14 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας για το έτος 2017. Η ΑΕΠ Χανίων, το 2015, απέκτησε με σύμβαση απόσχισης και εισφοράς τον κλάδο δραστηριότητας της εμπορίας ακινήτων της Grecian Sun & Sea Developments.

Σημειώνεται ότι το σχήμα Εθνική Πανγαία και Dimand δρομολογεί μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό. Ήδη άνοιξε πύλες το πρώτο Moxy του αμερικανικού ομίλου Marriott στην Μεσόγειο, στη θέση του πρώην ξενοδοχείου Μωρέας στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στην Πάτρα και ξεκινά την κατασκευή ενός ακόμη ξενοδοχείου Moxy, 200 δωματίων, στην Ομόνοια, στη θέση του Σαρόγλειου Μεγάρου. Συνολικά η Dimand σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 150 εκατομμυρίων τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) συνεισφέρει με 21,5 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο κοινοπραξίας κατέχοντας ποσοστό 35% εκτιμώντας το οραματικό σχέδιο της Dimand.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 07:53 - 04 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.