ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μεσημέρι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για ΘΡΙΑΣΙΟ ΙΙ

07:23 - 17 Ιουλ 2019 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Το μεσημέρι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για ΘΡΙΑΣΙΟ ΙΙ
Εκπνέει σήμερα το μεσημέρι η ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το υπουργείο υποδομών και αφορά την παραχώρηση της διαχείρισης του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) που βρίσκεται στο Θριάσιο Πεδίο για 25 χρόνια. Το έργο αυτό ονομάζεται Θριάσιο ΙΙ.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές

Η PEARL, η Goldair, η Damco σε κοινοπραξία με το FDL Group και μία κοινοπραξία της ιδιωτικοποιημένης ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τη Sarmed εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παραχώρηση των 1.450 στρεμμάτων στο Θριάσιο από τον ΟΣΕ για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου. Υπενθυμίζεται πως η Piraeus Europe Asia Rail Logistics LTD (PEARL) συνδέεται με συμφέροντα της Cosco και αν και προηγήθηκαν συζητήσεις με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για κοινή κάθοδο, τελικά οι δύο όμιλοι ακολούθησαν ξεχωριστούς δρόμους. Ειδικότερα, η ιταλικών συμφερόντων ΤΡΑΙΝΟΣΕ επέλεξε για εταίρο την ελληνική Sarmed, συμφερόντων Γ. Χ. Σαραντίτη. Έκπληξη για πολλούς αποτέλεσε και η κοινή κάθοδος της Damco, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, με την FDL Group, συμφερόντων Β. Καρακουλάκη και Αχ. Μάμαλη. 

Αμφότερες οι παραχωρήσεις στο Θριάσιο (αρχικά τα 600 στρέμματα και τώρα τα 1.450) έγιναν και γίνονται υπό την πίεση της Ε.Ε., εξαιτίας των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στις υποδομές της έκτασης ιδιοκτησίας ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ και την απειλή ανάκτησής τους εάν δεν προχωρούσε η ιδιωτικοποίησή τους.

Στις 31 Μαρτίου εξέπνευσε  η προθεσμία που είχε συμφωνηθεί με την Κομισιόν για τον διαγωνισμό παραχώρησης των 1.450 στρεμμάτων του Θριασίου, εξ ου και επισπεύσθηκε πρόσφατα η προκήρυξή του αφού, σε διαφορετική περίπτωση και χωρίς νέα παράταση, η Ελλάδα μπορεί να κληθεί να επιστρέψει κοινοτικά κονδύλια της τάξης των 235 εκατ., που έχουν δαπανηθεί για την ανάπτυξη του εμπορευματικού σταθμού και συγκεκριμένα σε σιδηροδρομικό και κτιριακό εξοπλισμό. Ο ανάδοχος θα αναλάβει να ολοκληρώσει τα έργα για τον ΕΣΣΣΔΙ, τους χώρους εναπόθεσης φορτίων, χώρους τελωνείου και γραφείων, καθώς και πρόσθετους χώρους αποθήκευσης. Πρόκειται επίσης να αναλάβει την προμήθεια και εγκατάσταση των απαραίτητων γερανογεφυρών για τη φορτοεκφόρτωση των συρμών.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.