ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επενδύσεις των εισηγμένων που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ Κύριο

08:12 - 19 Ιουλ 2019 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οι επενδύσεις των εισηγμένων που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ
Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα επενδυτικά προγράμματα σε εισηγμένες προκειμένου να δημιουργήσουν νέα εργοστάσια παραγωγής (Μυτιληναίος, Motor Oil, Γεκ Τέρνα) ή να υποστηρίξουν τα πολύχρονα επενδυτικά τους προγράμματα (ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ). Σε κάθε περίπτωση οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις επισπεύδουν τις επενδύσεις τους για να ανταπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό. Οι συνολικές επενδύσεις ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς προστίθενται καθημερινά νέες επενδύσεις.

ΕΥΔΑΠ

Ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην ελληνική βιομηχανία μέχρι το 2022 υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ. Θα πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 650 εκατ. ευρώ Το πρώτο μεγάλο έργο που αναμένεται να δημοπρατηθεί αφορά στην κατασκευή κέντρου επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) και δικτύου αποχέτευσης για τη Ραφήνα, το Πικέρμι, τα Σπάτα και την Αρτέμιδα. Οι 4 εργολαβίες που συνθέτουν το έργο, έχουν προϋπολογισμό πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν σε μεγάλο ποσοστό από ευρωπαϊκούς πόρους. Επίσης η ΕΥΔΑΠ προγραμματίζει τη δημοπράτηση ΚΕΛ και αποχετευτικού δικτύου και στην περιοχή του Μαραθώνα. Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ και θα καλύπτει τις ανάγκες 54.000 κατοίκων της περιοχής.

Cenergy Holdings

Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Cenergy Holdings αυτή τη περίοδο αφορά τη θυγατρική Fulgor η οποία προχωρά στην δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής μέσης και υψηλής τάσης για καλώδια αιολικών πάρκων. Σήμερα η εισηγμένη εξάγει το 35% των πωλήσεών της στις ΗΠΑ. Στους πρώτους 5 μήνες του 2019 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών του ομίλου φθάνει τα 630 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν καλώδια και το υπόλοιπο τους σωλήνες. 

ΟΛΘ

Θέμα ημερών είναι να αναδειχθεί ο project manager που θα αναλάβει την υλοποίηση επενδύσεων του ΟΛΘ συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ. Οι εταιρίες που συμμετέχουν στο κατασκευαστικό σχήμα είναι η πολυεθνική Αecom και η Salfo. Τo πρώτο έργο αφορά την επιμήκυνση και τον εκσυγχρονισμό του προβλήτα VI των εμπορευματοκιβωτίων στα 440 μέτρα και την εκβάθυνσή του στα 17,6 μέτρα.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ  

Η εισηγμένη αναμένει την έκδοση των οικοδομικών αδειών για την κατασκευή νέου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων στον Παράδεισο Αμαρουσίου, όπως επίσης και για τη δημιουργία συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών στη συνοικία «Λαδάδικα» της Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη περίπτωση, το ύψος της επένδυσης αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 15 εκατ. Αντιστοίχως, στη Θεσσαλονίκη, το διατηρητέο ακίνητο που αποκτήθηκε θα μετατραπεί σε σύγχρονο κτίριο κατοικιών για τους φοιτητές της πόλης, ενώ θα παρέχονται και υπηρεσίες ξενοδοχειακού τύπου. Το συνολικό ύψος της επένδυσης, μαζί με την αγορά του ακινήτου, υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Ο όμιλος προχωρά στη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου αλουμίνας συνολικής επένδυσης 300 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος στην επένδυση ο πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στη πρόσφατη ετήσια συνέλευση των μετόχων υπογράμμισε  ότι: «είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα την τελευταία πεντηκονταετία, καθώς μόνο η οικονομικοτεχνική μελέτη θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ και η επένδυση συνολικά θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ». Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι το νέο εργοστάσιο ενέργειας θα είναι ισχύος άνω των 650 MW με τις μπουλντόζες να ξεκινούν το έργο τους στις αρχές φθινοπώρου.

Motor Oil

Την έναρξη του επενδυτικού προγράμματος ύψους 310 εκ. ευρώ στα διυλιστήρια της Κορίνθου εντός του 2019 προχωρά η Motor Oil.Με την επένδυση αυτή, το διυλιστήριο θα είναι σε θέση να βελτιώσει την παραγωγή των προϊόντων βενζίνης με υψηλότερα οκτάνια. Τη σχετική έγκριση έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας με τις εργασίες να ξεκινούν άμεσα εντός του 2019 και ήδη ο εργολάβος που έχει επιλεγεί (Technip) εξετάζει τις τελικές λεπτομέρειες.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σε μία ακόμη σημαντική επένδυση στην ελληνική αγορά ενέργειας προχωρά ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προωθώντας την κατασκευή και λειτουργία μιας νέας μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου. Πρόκειται για  μονάδα ονομαστικής καθαρής ισχύος 660 MW, η οποία θα αναπτυχθεί στην Κομοτηνή. Η επένδυση είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν περίπου 500 θέσεις εργασίας, ενώ 100 άμεσες κι έμμεσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν κατά την περίοδο λειτουργίας.

ΚΡΙ ΚΡΙ  

Στην ετήσια συνέλευση των μετόχων έγινε γνωστό ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας για την τριετία 2019-2021 θα φθάσει τα 27 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, το εν λόγω νέο επενδυτικό πρόγραμμα  αφορά την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, για εκσυγχρονισμούς, για αντικαταστάσεις εξοπλισμών και για αξιοποίηση βιοαερίου, νέες αποθήκες κ.ά., με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στον τομέα τόσο του γιαουρτιού όσο και του παγωτού, για το οποίο υπάρχει πλέον αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.