ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Θεσσαλονίκη καινοτομεί: Έρχεται το πρώτο τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς

09:00 - 04 Νοε 2019 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Η Θεσσαλονίκη καινοτομεί: Έρχεται το πρώτο τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς
Το μεγάλο project της Θεσσαλονίκης είναι το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς, «Thess INTEC», το πρώτο αυτού του τύπου στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία σηματοδοτεί τη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη, δίνοντας την ευκαιρία σε επιχειρήσεις, επιστημονικά εργαστήρια και άλλους φορείς να συστεγάζονται στον ίδιο χώρο και να παράγουν προς όφελος της κοινωνίας.

Κατά την πρόσφατη παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτεταμένα στην πρωτοβουλία, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίησή της. Ο ίδιος επεσήμανε πως το έργο πρέπει να αποδείξει έμπρακτα τη βιωσιμότητά του, προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότησή του μέσα σε δύο χρόνια, διαφορετικά το οικόπεδο θα επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο.

Στόχος είναι η συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, η δημιουργία πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας και ο περιορισμός του brain drain.

Ο πρόεδρος της ομάδας του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης επιχειρηματίας, Νίκος Ευθυμιάδης,  ο οποίος προωθεί αρκετά χρόνια την ιδέα και εμπλέκεται άμεσα στις διαδικασίες, ανέλυσε στο Reporter το όλο εγχείρημα.

529887

Σε διεθνή πρότυπα

«Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συνδυάζει τον Δημόσιο με τον Ιδιωτικό Τομέα και φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς φορείς, όπως είναι Πανεπιστήμια, εργαστήρια, επιχειρήσεις, start ups, spin off και άλλοι να βρεθούν στον ίδιο χώρο με όλα τα σύγχρονα μέσα. Για εμάς είναι σημαντικός ο έλεγχος της αριστείας και της αξιοκρατίας, βάσει των οποίων θα επιλεγούν αυτοί που θα εγκατασταθούν» αναφέρει αρχικά ο κ. Ευθυμιάδης και προσθέτει:

«Στην Ευρώπη υπάρχουν 267 τεχνολογικά πάρκα νέας γενιάς και στη χώρα μας δεν έχουμε κανένα. Στα πρότυπα των ευρωπαϊκών τεχνολογικών πάρκων και στις προδιαγραφές της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα αφήσει το αποτύπωμά του όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και διεθνώς».

Μεγάλη ζήτηση

Μιλώντας για την τοποθεσία του νέου πάρκου, σημειώνει: «Μία έκταση 760 στρεμμάτων, στην Περαία, δίπλα στο αεροδρόμιο, με πολλά οικιστικά πλεονεκτήματα».

Αναφορικά με την προσφορά του Δημοσίου στο έργο, ο κ. Ευθυμιάδης επισημαίνει: «Η κρατική συνεισφορά συνίσταται στην παραχώρηση της έκτασης στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ) και την εκχώρησή της για 99 χρόνια σε μία ειδική μη κερδοσκοπική εταιρεία ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων, η οποία και θα αναλάβει να συντονίσει την ομάδα των φορέων. Η συγκεκριμένη εταιρεία δε θα έχει κανένα χρηματικό όφελος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οποιοδήποτε κέρδος προκύψει, θα επανεπενδυθεί στο πάρκο» και συμπληρώνει πως: «Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Περίπου 100 επιχειρήσεις και 120 εργαστήρια έχουν προσυμφωνήσει για την ένταξή τους στο πάρκο με ευνοϊκό ενοίκιο, το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ακριβώς» και τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η νανοτεχνολογία, η αγροτεχνολογία και άλλοι θα αναπτυχθούν σε μεγάλο βαθμό.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη, μία μεγάλη καινοτομία που εισάγει το πάρκο είναι και η συνεργασία επιχειρήσεων με διαφορετικό αντικείμενο, που σε άλλη περίπτωση δε θα είχαν την ευκαιρία και τον χώρο να μιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τις ιδέες τους.

Το χρονοδιάγραμμα

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης δουλεύουν για τη μεταβίβαση της έκτασης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2019. Ακολούθως θα ιδρυθεί η μη κερδοσκοπική εταιρεία και έπειτα θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για τις άδειες και 1,5 χρόνος για τη δημιουργία των υποδομών» υπογραμμίζει ο κ. Ευθυμιάδης, ενώ προσθέτει ότι μέτοχοι φορείς, όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θερμαϊκού, το Πανεπιστήμιο, ο ΣΒΕ, ο ΣΕΒΕ και ορισμένες εταιρείες θα συνδράμουν στην αναζήτηση χρηματοδότησης με τη μορφή χορηγίας και ακολούθως θα αναζητηθεί η κύρια χρηματοδότηση.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 09:17 - 04 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.