ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεφάλαια ύψους 70 τρισ. πάνε διεθνώς σε «υπεύθυνες -ESG επενδύσεις»

11:37 - 06 Νοε 2019 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Κεφάλαια ύψους 70 τρισ. πάνε διεθνώς σε «υπεύθυνες -ESG επενδύσεις»
Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δε δείχνει ένα ιδιαίτερο ζήλο στην κατεύθυνση της υιοθέτησης πρακτικών, που σχετίζονται με την εταιρική υπευθυνότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Νίκος Αυλώνας μιλώντας χτες σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια και παρά την κρίση παρατηρείται σημαντική αύξηση των εταιρειών που ενεργοποιούνται συστηματικά στην εταιρική υπευθυνότητα και χρησιμοποιούν διεθνή εργαλεία και ratings, όπως ο CR Index. Επίσης παρουσίασε τα αποτελέσματα ετήσιας έρευνα στην Ελλάδα του Κέντρου Αειφορίας (CSE). Αναλυτικότερα, οι 90 εταιρείες που μελετήθηκαν και εκδίδουν έκθεση εταιρικής υπευθυνότητας στο σύνολό τους απασχολούν περισσότερους από 170 χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ ο κύκλος εργασιών τους ξεπερνά το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Π

Ο Νίκος Αυλώνας μάλιστα αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα της Moody’s, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι μέτοχοι και οι επενδυτές λαμβάνουν όλο και περισσότερο υπόψη τους περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) στις επενδυτικές τους αποφάσεις, κάτι που δημιουργεί την ανάγκη εξειδικευμένης εκπαίδευσης των ανώτατων στελεχών των εταιρειών στα θέματα αυτά. Ανέφερε δε ότι κεφάλαια ύψους 70 τρις. Δολάρια κατευθύνονται σε εταιρείες οι οποίες προχωρούν σε υπεύθυνες επενδύσεις (ESG), το 80% εκ των οποίων – σύμφωνα με άλλη μελέτη της Deutsche Bank – έχουν καλύτερες αποδόσεις από τις παραδοσιακές επενδύσεις οι οποίες φθίνουν σε αποδόσεις.

Σε χαιρετισμό του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε «Μας ενδιαφέρει να έχουμε ανάπτυξη κι επενδύσεις γιατί αυτό αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης αλλά σήμερα, εν έτει 2019, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις δεν είναι όπως ήταν πριν μερικά χρόνια».

 Ανάπτυξη, σύμφωνα με τον υπουργό, σημαίνει «δημιουργώ κάτι που μπορεί να έχει αποτύπωμα στο χρόνο, μπορεί να δέσει αρμονικά με το περιβάλλον και μπορεί να παρέχει αυτό που λέμε βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επιχειρήσεις που έχουν υψηλό αίσθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και που δεν αντιλαμβάνονται ότι μια επένδυση είναι πολλά περισσότερα από το ‘πηγαίνω κάπου για να βγάλω χρήματα’. Διότι αν ήταν μόνο αυτό, σήμερα ο πλανήτης θα είχε ήδη καταστραφεί.

Το αντίθετο συμβαίνει. Ενώ αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός, μπορούμε να επιβιώνουμε στον πλανήτη ακριβώς επειδή όλοι, κράτη, επιχειρήσεις και επενδυτές, συνειδητοποιούν τις ευθύνες τους».

Συνέχισε λέγοντας «ως κυβέρνηση λέμε ‘ναι’ στις επενδύσεις αλλά ακριβώς μέσα απ’ αυτό το πρίσμα. Και το τονίζω διότι η μεγαλύτερη κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση ο επενδυτικός νόμος ‘Επενδύω στην Ελλάδα’ που ψηφίσαμε προ 10ημέρου στη Βουλή είναι ότι ‘δήθεν κάνουμε εκπτώσεις ως προς τις περιβαλλοντικές μας ευαισθησίες’. Ουδέν αναληθέστερον, σας διαβεβαιώ. Αφ’ ενός διότι δεν το θέλουμε και αφ’ ετέρου διότι δεν θα μπορούσαμε να νομοθετήσουμε κάτι τέτοιο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, θέλουμε να δώσουμε στους επενδυτές την ευκαιρία να κινηθούν γρηγορότερα, να μην ταλαιπωρούνται από την γραφειοκρατία και να αδειοδοτούνται οι επενδύσεις τους με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά όλα αυτά να ελέγχονται ότι γίνονται σύμφωνα με τα πρότυπα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με τους δικούς μας στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Απ΄την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομική κρίση ανέδειξε την ανάγκη αναμόρφωσης του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας και έκανε πιο απαραίτητη τη συμβολή των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερα αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών.

«Η προσπάθεια επανόδου της χώρας στην αναπτυξιακή πορεία συνεχίζει να απαιτεί αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ της κοινωνίας των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό η πολιτεία παρακινεί την κοινωνία των πολιτών να επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις να υιοθετούν δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας».

Στην ομιλία του ο κ. Σταμπουλίδης υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπτύξουν και να εξελίξουν εσωτερικούς μηχανισμούς με στόχο την ενσωμάτωση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και υιοθέτηση κοινωνικών και περιβαλλοντικά υπεύθυνων διαδικασιών παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης επεσήμανε στην ομιλία του ότι οι επιχειρήσεις έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο μέσω της κοινωνικής υπευθυνότητά τους για το κοινωνικό σύνολο. Όπως είπε, οι επιχειρήσεις, μέσα από προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αναπτύσσουν δράσεις που μπορούν να οφελήσουν τόσο τις ίδιες όσο και την κοινωνία.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Δημήτρης Μαύρος, από την πλευρά του ανέφερε ότι η καλή εταιρική διακυβέρνηση είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις αλλά και για την κοινωνία καθώς αυξάνει την πίστη και την εμπιστοσύνη των πολιτών για τις διοικήσεις των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι οι υπεύθυνες επιχειρήσεις επιδεικνύουν καλύτερες  οικονομικές επιδόσεις  και επιπλέον  ανακάμπτουν γρηγορότερα από την κρίση. Όπως είπε: «αυτό αποτελεί και το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των υπεύθυνων επιχειρήσεων».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.