ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως θα εξελιχθούν οι αποκρατικοποιήσεις το 2020

13:30 - 12 Νοε 2019 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Πως θα εξελιχθούν οι αποκρατικοποιήσεις το 2020
Με γοργούς ρυθμούς «τρέχουν» οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς η κυβέρνηση με «οδηγό» το Ελληνικό επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, οι αγορές επευφημούν το κυβερνητικό σχέδιο και αρχίζουν να επαναξιολογούν τη θέση της Ελλάδας στον επενδυτικό χάρτη.

Στα βασικά σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για το 2020, περιλαμβάνονται αποκρατικοποιήσεις στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας αλλά και της ναυτιλίας.

Αρχικά, εκκρεμεί η πώληση του 30% του αεροδρομίου Αθηνών για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δέκα επενδυτικά σχήματα. Το ταμείο ευελπιστεί ο διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.

Ακόμη, στο νομοσχέδιο για διάσπαση της ΔΕΠΑ σε τρεις εταιρείες, περιλαμβάνονται και δύο ταυτόχρονοι διαγωνισμοί για το 65% της ΔΕΠΑ Υποδομών και το επίσης 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Οι διαγωνισμοί αναμένονται στις αρχές του 2020.

Στόχος και η πώληση του 35% των ΕΛΠΕ, η οποία δεν είχε τελεσφορήσει στη σύμπραξη του ομίλου Λάτση με το Δημόσιο. Έτσι, αυτή τη φορά η διάθεση του ποσοστού του Δημοσίου αναμένεται να γίνει μέσω του χρηματιστηρίου Αθηνών. Άγνωστη παραμένει προς το παρόν η στάση την οποία πρόκειται να κρατήσει το ΤΑΙΠΕΔ απέναντι στο σενάριο αυτό.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει, ακόμη και το ενδιαφέρον εν δυνάμει επενδυτών για τις μαρίνες της χώρας με πρώτη αυτή της Ιτέας, ο διαγωνισμός της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες διαδικασίες για μαρίνες, μεταξύ των οποίων, στη Ρόδο και στους Αρετσούς. 

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η πορεία της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Η υποβολή προσφορών αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο του 2020 με το μέλλον του διαγωνισμού να κρίνεται δυσοίωνο, καθώς πρόκειται για ένα έργο με πολλά έξοδα και ταυτόχρονα ελάχιστα έσοδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.