ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα projects που τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη στη «σφαίρα» της καινοτομίας Κύριο

09:00 - 19 Νοε 2019 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Τα projects που τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη στη «σφαίρα» της καινοτομίας
Τον «δρόμο» της καινοτομίας ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, σε μία προσπάθεια να συντονιστεί με τις απαιτήσεις της εποχής. Μία σειρά από πρωτότυπες ιδέες αναμένεται να υλοποιηθούν στη συμπρωτεύουσα το επόμενο διάστημα, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα προσελκύσουν επενδύσεις και συνολικά θα αναβαθμίσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της.

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Δείκτη των Καινοτόμων Πόλεων που δημοσιεύει το 2thinknow, η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται στην 261η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά είναι τα projects που θα την ανεβάσουν υψηλότερα στη λίστα.

Το υπερσύγχρονο τεχνολογικό πάρκο «ThessINTEC»

Πρόκειται για ένα εμβληματικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη. Το πρώτο τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς στη χώρα μας θα γίνει πράξη, μέσω της παραχώρησης 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Περαία, στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας

«Είναι μία πρωτοβουλία που συνδυάζει τον Δημόσιο με τον Ιδιωτικό Τομέα και φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς φορείς, όπως είναι Πανεπιστήμια, εργαστήρια, επιχειρήσεις, start ups, spin off και άλλοι να βρεθούν στον ίδιο χώρο με όλα τα σύγχρονα μέσα» είχε σημειώσει στο Reporter ένας από τους εμπνευστές του έργου, ο πρόεδρος της ομάδας του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, επιχειρηματίας, Νίκος Ευθυμιάδης.

Ιδιαίτερη μνεία στο πάρκο έχει κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, σημειώνεται ότι η μεταβίβαση της έκτασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2019. Ακολούθως θα ιδρυθεί μία ειδική μη κερδοσκοπική εταιρεία ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων και έπειτα θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για τις άδειες και 1,5 χρόνος για τη δημιουργία των υποδομών.

ΟΛΘ: Συνεργασία με ΑΖΚ για κέντρο καινοτομίας

Ένα κέντρο καινοτομίας για τα λιμάνια, τις εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics ετοιμάζει ο ΟΛΘ, ο οποίος έχει συμφωνήσει προφορικά με τις διοικήσεις της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του «ThessINTEC» για τη συμβολή τους στην επένδυση.

«Θα γίνει με δικά μας χρήματα, με τη στήριξη του Δημοσίου, σε ένα χώρο που έχουμε ήδη επιλέξει» είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, Σωτήρης Θεοφάνης, ενώ τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο ενδέχεται να πάρει «σάρκα και οστά» σε διάστημα δώδεκα έως δεκαοκτώ μηνών.

Το εγχείρημα της Pfizer

Το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας που ετοιμάζει η Pfizer στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι θα εισέλθει σε φάση υλοποίησης από το δεύτερο τετράμηνο του 2020. Το κέντρο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέσα στο 2021, όπως ανακοίνωσε στο πρόσφατο Thessaloniki Summit ο digital manager της Pfizer Hellas, Μιχάλης Λαποκωνσταντάκης.

Το κέντρο θα εξυπηρετήσει την ψηφιοποίηση δεδομένων έρευνας και παραγωγικών διαδικασιών, ενώ θα εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να προσφέρονται καλύτερες λύσεις και θεραπείες για τους ασθενείς.

Περίπου 200 επιστήμονες, άρτια καταρτισμένοι στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μεγάλων Δεδομένων και των Analytics θα απασχολούνται μέσα στο κέντρο.

H Cisco στο «παιχνίδι» της καινοτομίας

Συνεργασία με την κυβέρνηση αναπτύσσει η Cisco για τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας, μέσω μίας επένδυσης 10-12 εκατ. ευρώ.

Στο κέντρο, αναμένεται να αναπτυχθούν τεχνολογίες για τις «έξυπνες» πόλεις, το Ίντερνετ των Πραγμάτων (IoT) και εφαρμογές για τον αγροτικό τομέα. Στόχος, επίσης, είναι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Μιλώντας στο Thessaloniki Summit, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο project, επισημαίνοντας ότι η Cisco έχει βρει ήδη χώρο και οι διαδικασίες προχωρούν.

Το πρότυπο κέντρο τεχνογνωσίας της Deloitte

H Deloitte έχει ιδρύσει κέντρο ερευνών («Deloitte Alexander Competence Center», DACC) στη Θεσσαλονίκη από το 2018. Στόχος της προσπάθειας είναι η προσέλκυση αποφοίτων πανεπιστημίων με προοπτικές εξέλιξης, προκειμένου να εργαστούν σε έργα νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.

Όπως ανέφερε ο εταίρος της Deloitte Greece, Βασίλης Καφάτος στο Thessaloniki Summit, στόχος είναι μέχρι το 2020 ο αριθμός των απασχολουμένων στο κέντρο να φτάσει τους 400, ενώ σήμερα 250 άτομα αποτελούν «κομμάτι» αυτής της πρωτοβουλίας.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 18:01 - 19 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.