ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Lamda Development: Η 4η μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου στην ιστορία του ΧΑ Κύριο

12:03 - 18 Δεκ 2019 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Lamda Development: Η 4η μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου στην ιστορία του ΧΑ
Το μεγαλύτερο στοίχημα στην ιστορία της μέχρι το επόμενο που είναι η κατασκευή της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό, πέτυχε η Lamda Development αντλώντας από την εγχώρια κεφαλαιαγορά 600 εκατ. ευρώ, με υπερκάλυψη 1,1 φοράς.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση ιδίων κεφαλαίων που πραγματοποίησε εισηγμένη από το 2009 μέχρι σήμερα. Τα σκήπτρα της μεγαλύτερης αύξησης κεφαλαίου κρατά η MIG που το 2007 άντλησε 5,19 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η αύξηση κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ πάντα με καταβολή μετρητών από την Εθνική τράπεζα το 2006 για την εξαγορά της Financbank και η Τράπεζα Πειραιώς που είχε αντλήσει 1,35 δισ. ευρώ το 2007.

Η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου θεωρείτο δεδομένη από την αγορά καθώς ο βασικός μέτοχος Σπύρος Λάτσης είχε δεσμευθεί ότι θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του αλλά και θα καλύψει όσα δικαιώματα μείνουν αδιάθετα. Αυτό σημαίνει πως σε πρώτη φάση ο όμιλος Λάτση τοποθέτησε τουλάχιστον 320 εκατ. στην ΑΜΚ, ενώ στην χειρότερη περίπτωση εφ όσον υπήρξαν αδιάθετες μετοχές-που δεν υπήρξαν- θα έπρεπε να δώσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

Η προσωπική σφραγίδα του Σπύρου Λάτση, αναμφισβήτητα λειτουργεί υποστηρικτικά και για την παροχή δανείων ύψους 850 εκατ. που θα λάβει η εταιρεία για την πρώτη φάση της ανάπτυξης στο Ελληνικό, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 2 δισ. ευρώ. Με την εξασφάλιση των συγκεκριμένων κεφαλαίων και τη στήριξη του Ομίλου Λάτση η Lamda Development προσφέρει «ορατότητα» στους υπόλοιπους επενδυτές που θα κληθούν να συμμετάσχουν στις επιμέρους αναπτύξεις στο Ελληνικό, από τα ξενοδοχεία μέχρι το τεράστιο ενυδρείο. Η διοίκηση της Lamda ξεκαθάρισε πως θέλει να έχει το πάνω χέρι μόνο στα δύο εμπορικά κέντρα, το ένα από τα οποία θα είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας, με επιφάνεια 70.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ο πρόεδρος της Lamda Develοpment Τάσος Γιαννίτσης είχε δηλώσει σε συνέντευξη της Lamda Development πως «στις 27/2/2014, μέσα στην πιο βαθιά ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, η Lamda Develοpment πήρε μια απόφαση που φάνταζε αδιανόητη» γιατί η επένδυση του Ελληνικού από πλευράς δαπάνης «έφτανε όσο και τα 3 – 4 μεγαλύτερα έργα των τελευταίων δεκαετιών». Η σύλληψη της ιδέας «ξεκίνησε από τον όμιλο Λάτση, που παρά τις δυσκολίες και αβεβαιότητες έμεινε προσηλωμένος στην ιδέα της επένδυσης, τη στήριξε σημαντικά».

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.