ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς πλήρη κάλυψη η αμκ των 5,19 δισ. της Marfin

09:56 - 20 Ιουν 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Εντονότατο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και χθες για τις εταιρίες του ομίλου Marfin λόγω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου 5,19 δισ ευρώ η οποία όπως διαφαίνεται καλύπτεται. Περίπου το 35 - 40% της αύξησης θα καλυφθεί από Ελληνες επενδυτές και το 60% περίπου από διεθνή χαρτοφυλάκια. Εως τώρα έχουν συγκεντρωθεί κεφάλαια περί των 4 δισ ευρώ με τάση πλήρους κάλυψης της αύξησης.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια έκπληξη και η αύξηση κεφαλαίου καλυφθεί κανονικά θα αποτελεί τομεγαλύτερο επιχειρηματικό γεγονός των τελευταίων ετών στην Ελλάδα.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί ενισχύονται οι μετοχές;

Η Marfin popular ενισχύεται καθώς τώρα κυρίως οι ξένοι θεσμικοί συνειδητοποιούν τις συνέργειες που θα προκύψουν από την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ύψους 5,19 δις ευρώ της Marfin Investment Group.

Δεν θα προκύψουν οφέλη μόνο από το 1% προμήθεια που θα λαμβάνει η τράπεζα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά τα οφέλη που θα προκύψουν από την γενικότερη συνεργασία της τράπεζας με την MIG.

H μετοχή της Marfin investment Group ενισχύεται κυρίως γιατί κάποιοι θεσμικοί επενδυτές ή άλλα χαρτοφυλάκια πόνταραν αρχικά ότι η μετοχή θα υποχωρήσει. Με δεδομένο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί σπεύδουν τώρα να αγοράσουν μετοχές της MIG οδηγώντας την τιμή σε υψηλότερα επίπεδα.

Τι να προσέξουν οι επενδυτές

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων και όσοι επενδυτές θέλουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αξία του δικαιώματος καθορίζεται από την χρηματιστηριακή τιμή της Marfin investment Group που ανέρχεται στα 14,5  ευρώ περίπου μείον τα 6,7 ευρώ που είναι η τιμή της αύξησηςκεφαλαίου δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση 7,8 ευρώ.

Το αποτέλεσμα αυτό θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με το 14 που είναι οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν δηλαδή 109,2 ευρώ.

Ομως οι υποχρεώσεις των υποψηφίων που θέλουν να συμμετάσχουν στην αύξηση δεν σταματά εδώ αφού θα πρέπει να προσφέρουν και άλλα 6,7 ευρώ επί 14 μετοχές δηλαδή 93,8 ευρώ δηλαδή συνολικά 203 ευρώ.

Το ποσό αυτό αν διαιρεθεί με το 14 (θα εκδοθούν 14 νέες μετοχές για κάθε μια παλαιά) προκύπτει 14,5 δηλαδή η τρέχουσα αξία της Marfin Investment Group.

Οι επενδυτές λόγω και των συγκυριών τηςαγοράς θα πρέπει να προσέξουν αφενός την αξία του δικαιώματος. Κατά το πιθανότερο σενάριο προς το τέλος της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων η τιμή θα υποχωρήσει και ίσως τότε να είναι η καταλληλότερη περίοδο για αγορές.

 Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.