ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνογερμανικό επενδυτικό... πάρτι στις 9 του Μάρτη

09:00 - 05 Φεβ 2020 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ελληνογερμανικό επενδυτικό... πάρτι στις 9 του Μάρτη
Στις 9 Μαρτίου 2020 δίνουν ραντεβού στο Βερολίνο κορυφαίοι γερμανικοί ενεργειακοί όμιλοι και μεγάλες ελληνικές εταιρείες στο ελληνογερμανικό φόρουμ που έχει προγραμματιστεί.

Πρόκειται για μία κορυφαία συνάντηση που έχει ως… εμπνευστές την Άνγκελα Μέρκελ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αποφάσισαν από κοινού την πραγματοποίησή της στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Γερμανία, τον περασμένο Αύγουστο.

Κορυφαίες γερμανικές εταιρείες "τσεκάρουν" επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, που προωθεί τη δική της «πράσινη» ατζέντα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Green Deal. Οι χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ είναι σημαντικές, όπως και τα projects που αναμένεται να τρέξουν.

Υπολογίζεται πως η επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα με βάση το ελληνικό Green Deal που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Ενέργειας, μπορεί να αγγίξει τα 44 δισ. ευρώ έως το 2030.

Οι βασικοί άξονες του ελληνικού σχεδίου αφορούν:

– Την απολιγνιτοποίηση της οικονομίας έως το 2028, με σβήσιμο όλων των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023.

– Την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα στο 35% έως το 2030, από περίπου 18% που κυμαίνεται σήμερα.

– Την εξοικονόμηση ενέργειας ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας το 2030 να είναι μικρότερη από αυτή του 2017.

Ενεργειακοί κολοσσοί όπως η EON και η RWE, γνωστοί για το ενδιαφέρον τους για την ελληνική ενεργειακή αγορά, η Enercon, που διαθέτει ελληνική παρουσία και ειδικεύεται στις ανανεώσιμες και στην ηλεκτροκίνηση, και ελληνικοί όμιλοι όπως η Βιοχάλκο, η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, η Sunlight αλλά και η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ θα συναντηθούν στη γερμανική πρωτεύουσα.

Στο ίδιο πλαίσιο ελληνικές και γερμανικές τράπεζες αξιολογούν χρηματοδοτήσεις στο πεδίο αυτό. Μεταξύ αυτών η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank.

H ελληνογερμανική αυτή επιχειρηματική προσέγγιση εκτιμάται πως θα αποδώσει σημαντικά οφέλη και για τις δύο χώρες, που σκοπεύουν να συσφίξουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους, Άλλωστε, το 2020 η Γερμανία συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Να σημειώσουμε πως οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν ήδη αυξηθεί στα 4,2 δισ. ευρώ, υποστηριζόμενες συνολικά από 121 γερμανικές και ελληνογερμανικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 29.000 εργαζόμενους και πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 8,3 δισ. ευρώ, ή περίπου 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.