ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πανόραμα των επενδύσεων στα αεροδρόμια της χώρας Κύριο

11:00 - 15 Φεβ 2020 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Το πανόραμα των επενδύσεων στα αεροδρόμια της χώρας
Επενδύσεις δισεκατομμυρίων αναμένεται να δρομολογηθούν εντός του τρέχοντος έτους σε ελληνικά αεροδρόμια, από τις οποίες το ελληνικό κράτος προβλέπεται να έχει πολλαπλά κέρδη. Ξεχωρίζει η ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, από την οποία το ΤΑΙΠΕΔ προσδοκεί να αντλήσει 1,3 δισ. ευρώ. Εξίσου σημαντικό είναι και το επενδυτικό σχέδιο της Fraport Greece για τα περιφερειακά αεροδρόμια, με την εταιρεία να έχει ήδη δώσει προκαταβολή ύψους 1,234 δισ. ευρώ.

ΔΑΑ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Βάσει του χρονοδιαγράμματος, που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι το Πάσχα οι ενδιαφερόμενοι 9 επενδυτές θα πρέπει να προχωρήσουν στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τους.

Πιο συγκεκριμένα, για τη Β’ φάση του διαγωνισμού (Φάση Δεσμευτικών Προσφορών) για την απόκτηση του 30% του ΔΑΑ, προκρίθηκαν οι εξής ενδιαφερόμενοι επενδυτές:

  • ADP Groupe
  • APG Asset Management
  • AviaAlliance GMBh
  • Ferrovial International SE.
  • First State Investments
  • Global Infrastructure Partners
  • Vinci Airports
  • Ardian Infrastructure Fund S.C.A, SICARκαιArdian Infrastructure Fund V B S.C.S. SICAV - RAIF
  • KKRκαιEgish KKR
  • MEIF 6 Attic Investment, Raffles Infra HoldingκαιChengdong Investment Corporation

Το τίμημα της πώλησης εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 1,3 δισ. ευρώ, την ώρα που στόχος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ για το 2020 είναι να αντλήσει 2,4 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.

Καστέλι

Τα 480 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσει το κόστος κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας. Το νέο αεροδρόμιο θα ολοκληρωθεί 60 μήνες μετά την έναρξη της παραχώρησης, ενώ θα αντικαταστήσει το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

Η «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης», εταιρεία που εκμεταλλεύεται και θα λειτουργεί το αεροδρόμιο, αποτελείται από την ΤΕΡΝΑ, η οποία θα ελέγχει το 32,46%, την ινδική GMR Airports Limited με 21,64% και το Ελληνικό Δημόσιο με 45,90%. Σημειώνεται ότι η χρηματική καταβολή του Δημοσίου θα ανέλθει στα 180 εκατ. ευρώ.

Περιφερειακά αεροδρόμια

Το 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση των νέων αεροδρομίων στην Κέρκυρα, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Κω, ενώ την ίδια χρονιά προβλέπεται να ολοκληρωθεί και το επενδυτικό πρόγραμμα για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Το έργο των περιφερειακών αεροδρομίων έχει αναλάβει η Fraport Greece, η οποία έχει καταβάλει στο ελληνικό κράτος εφάπαξ προκαταβολή συνολικού ύψους 1,234 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Fraport δίνει ετήσια αμοιβή παραχώρησης ύψους 22,9 εκατ. ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος σχεδιάζεται ετήσια μεταβλητή αμοιβή παραχώρησης 28,5% των λειτουργικών κερδών.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport Greece, τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία στις 6 Φεβρουαρίου ο νεόκτιστος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης». Η εν λόγω επένδυση ανήλθε στα 20 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών δίνει έμφαση στην αξιοποίηση και των 23 υπολοίπων περιφερειακών αεροδρομίων, είτε με παραχώρηση είτε με Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στο πλαίσιο αυτό, ήδη προετοιμάζονται νέα μεγάλα έργα για το αεροδρόμιο της Πάρου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 38 εκατ. ευρώ.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.