ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Piraeus Port Plaza:To «Ελληνικό» του Πειραιά θα φιλοξενήσει 10.000 εργαζόμενους

11:12 - 17 Φεβ 2020 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Σε μερικούς μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μεγαλύτερη ανάπλαση αστικού ακινήτου σε αστικό ιστό στην Ελλάδα. Ο λόγος για το «μικρό Ελληνικό» του Πειραιά, την περιοχή που στέγαζε την καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, που αλλάζει την όψη στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου, έχοντας πυροδοτήσει σειρά αναπλάσεων άλλων κτηρίων στην περιοχή.

Οι εγκαταστάσεις που ανήκαν στην Παπαστράτος και πλέον είναι στο χαρτοφυλάκιο των 6.000 ακινήτων της Eurobank, σε συνεργασία με την Dimand μετατρέπονται σε βιοκλιματικά κτίρια γραφείων και ήδη φιλοξενούν χιλιάδες εργαζόμενους. Εκεί, στεγάζονται υπηρεσίες της Αlpha Bank και η Τelepreformance, στο κτήριο «Βόμβα». Μάλιστα η τελευταία έχει μισθώσει τα κτήρια, τα οποία είναι υπό κατασκευή, ενώ η διοίκησή της θα εγκατασταθεί στο διατηρητέο κτίριο, γνωστό ως Βίλα Μερκούρη, που βρίσκεται εντός του συγκροτήματος. Πρόκειται για ακίνητο του 1900, το οποίο αναστηλώθηκε και ανακαινίστηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

Με την ολοκλήρωση του έργου τους επόμενους μήνες θα μπορούν να εγκατασταθούν μέχρι 10.000 εργαζόμενοι σε κτίρια, που έχουν πιστοποιηθεί με τα διεθνή πρότυπα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού .

Συνολικά η επένδυση στο Piraeus Port Plaza, που ανήκει κατά 51% στη Dimand κατά 49% στη Eurobank - που με το πέρας των εργασιών θα αποκτήσει το σύνολο της έκτασης - ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο.

Ωστόσο, ο όμιλος Eurobank «φουλάρει» μηχανές για νέες επενδύσεις στο μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει. Οι πόροι που θα διατεθούν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ ως το 2022, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη της τράπεζας κατά την παρουσίαση της στρατηγικής για το real estate την περασμένη Παρασκευή.

Όπως αναφέρθηκε, μετά τη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia Properties, τον περασμένο Μάιο, το Real Estate αναδείχθηκε σε ένα σημαντικό asset για την Τράπεζα. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία του Α΄ εξαμήνου του 2019, το συνολικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Τράπεζας ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία, δε, των παραπάνω ακινήτων (1,7 δισ. ευρώ ή 80%) βρίσκονται στην Ελλάδα και αφορούν κυρίως επενδυτικά ή ιδιοχρησιμοποιούμενα από την Τράπεζα ακίνητα (καταστήματα, αποθηκευτικούς χώρους και κτίρια γραφείων).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, παρά το ότι τα ακίνητα δεν είναι βασική τραπεζική δραστηριότητα το μέγεθος και η ποικιλομορφία του χαρτοφυλακίου, το οποίο περιλαμβάνει ακίνητα από όλους τους κλάδους όπως εμπορικά, οικιστικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, επιβάλλει την ενεργή διαχείριση των ακινήτων εκείνων που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν επενδυτικό προφίλ, προκειμένου η Τράπεζα:

  • Να αυξήσει τα έσοδά της από ενοίκια κατά την περίοδο διακράτησης των ακινήτων της, ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο το PPI της.
  • Να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων της με έσοδα που προέρχονται από ενοίκια των ακινήτων της.
  • Να αυξήσει τα κεφαλαιουχικά της κέρδη από την αποτίμηση της αξίας των ακινήτων της, εκμεταλλευόμενη τις αυξήσεις που καταγράφονται σήμερα στις τιμές των ακινήτων.

Ειδικότερα, περίπου 1.200 κατοικίες σε όλη τη χώρα, εκτιμώμενης αξίας 150 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν σταδιακά προς ενοικίαση σε ενδιαφερομένους σε όλη τη χώρα.  Συνολικά έχουν αξιολογηθεί 3.500 ακίνητα όλων των κατηγοριών (των κατοικιών συμπεριλαμβανομένων), προκειμένου να εξακριβωθεί ποια εξ αυτών έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν επενδυτικά χαρακτηριστικά, μέσω έργων αναβάθμισης, ή μπορούν να αξιοποιηθούν επενδυτικά μέσω μισθώσεων.

Σημειώνεται ότι και οι πωλήσεις αλλά και οι αγορές asset είναι στο πρόγραμμα.  Όπως σημείωσε ο κ. Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, στη διάρκεια του 2019 πωλήθηκαν τρία ξεχωριστά χαρτοφυλάκια (Opus, Resi, Star), αποτελούμενα από 1.000 ακίνητα, με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ. «Εχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για την πώληση επιπλέον 250-300 ακινήτων εντός του 2020, μειώνοντας και άλλο την έκθεσή μας σε ακίνητα μεσοπρόθεσμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.

Την ίδια ώρα πρόσφατα αποκτήθηκαν σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι επιφανείας 45.000 τ.μ. στην περιοχή της Ελευσίνας, ένα κατάστημα 2.000 τ.μ. που μισθώνει η αλυσίδα H&M στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, όπως κι ένα ακόμη κατάστημα 1.700 τ.μ. στην οδό Ερμού στην Αθήνα (συμβολή με οδό Διομείας). Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Χρυσικό, αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, «τα επόμενα δύο χρόνια θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αξία του χαρτοφυλακίου των επενδυτικών μας ακινήτων και στη συνέχεια θα αξιολογηθεί το πώς ακριβώς θα κεφαλαιοποιηθεί η περιουσία αυτή, π.χ. μέσω σύστασης ΑΕΕΑΠ ή κάποιου άλλου τρόπου αξιοποίησης».

Παράλληλα, η Eurobank θα επενδύσει σε καλά κτήρια που διαθέτει με στόχο την αναβάθμισή τους. Έτσι στην πρώτη γραμμή είναι η ανακατασκευή του κτιρίου γραφείων όπου στο παρελθόν στεγαζόταν η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (επίσης σε συνεργασία με τον όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate). Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκονται ακόμη έργα ανακατασκευής ενός συγκροτήματος γραφείων 25.000 τ.μ. στον Άλιμο, το οποίο στο παρελθόν ήταν εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων, αλλά κι ενός κτιρίου γραφείων 4.000 τ.μ. στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, απέναντι από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:18 - 17 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.