ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Α. Βγενόπουλος στο "R": "Ψήφος εμπιστοσύνης η άμεση κάλυψη της αμκ"

10:18 - 28 Ιουν 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
"Ψήφο εμπιστοσύνης που ξεπερνά κάθε προηγούμενο έλαβε η Marfin Investment Group λόγω της άμεσης και πλήρους κάλυψης της αμκ ύψους 5,19 δισ. ευρώ", δήλωσε αποκλειστικά στο "R" ο επικεφαλής του ομίλου Ανδρέας Βγενόπουλος. "Οι ξένοι θεσμικοί επέδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον στην αμκ, η οποία ολοκληρώνεται πολύ νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό", επισήμανε ο Πρόεδρος της ΜIG. Οπως έχει ήδη τονίσει το "R" η αύξηση κεφαλαίου των 5,19 δισ ευρώ της Marfin investment Group καλύφθηκε πλήρως, αποτελώντας μια σημαντικότατη επιχειρηματική επιτυχία του ομίλου και του management Βγενόπουλου.

Μια εταιρία που ουσιαστικά εμφανίζει μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά στηρίζεται από ισχυρό management κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκεντρώσει 5,19 δις ευρώ καθιστώντας την MIG ένα από τα ισχυρότερα private equity funds παγκοσμίως.

Η Marfin πραγματοποιεί την 6η μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου παγκοσμίως.

Την μεγαλύτερη αύξηση είχε πραγματοποιήσει η France Telecom ύψους 15,353 δις ευρώ.

Μεταξύ αντίστοιχων εταιριών με την Marfin η αύξηση κεφαλαίου είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί παγκοσμίως αφού ενδεικτικά η KKR είχε πραγματοποιήσει αύξηση 4,050 δις ευρώ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Marfin είχε περίπου συγκεντρώσει 4 δις ευρώ και χθες ουσιαστικά ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου. 
 
Λόγω της αύξησης κεφαλαίου τα  road shows ολοκληρώνονται άμεσα και δεν θα επεκταθούν την ερχόμενη εβδομάδα ενώ δεν αποκλείεται να μην ανοίξει καν το βιβλίο προσφορών.

Η μετοχή σήμερα παρέμεινε αμετάβλητη στα 10,38 ευρώ, μετά τη χθεσινή σημαντική άνοδο.

Οι αιτίες για τη διατήρηση στα εν λόγω επίπεδα της τιμής της μετοχές θα πρέπει να αποδοθούν :

1)  στο γεγονός ότι ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πέριξ των 10 ευρώ η MIG διαπραγματεύεται 1,5 φορές την λογιστική αξία της εταιρίας που θα ανέλθει μετά την αύξηση στα 5,3 δις ευρώ.

Στα επίπεδα αυτά ορισμένοι θεωρούν ότι αποτιμάται ορθολογικά αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η μετοχή να κινηθεί χαμηλότερα

2) Η Marfin Popular Bank σταμάτησε τις πωλήσεις μετοχών

3) Οι ξένοι θεσμικοί που είχαν προβληματιστεί για την πορεία της μετοχής φαίνεται ότι έχουν αλλάξει πλήρως εικόνα και μετά το αρχικό μούδιασμα από την άνοδο της μετοχής αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση από διαφορετικό πρίσμα και

4) Οι θεσμικοί επενδυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν την μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος δηλαδή της κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου.

Έχοντας συγκεντρώσει 5,19 δις ευρώ θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να αντλήσει μέσω δανεισμού άλλα 10 δις ευρώ και θα διαθέτει κεφάλαια προς επένδυση 15 δις ευρώ καθιστώντας την MIG την ισχυρότερη εταιρία βάση κεφαλαίων στην Ευρώπη πλην τραπεζών.

Όσον αφορά τις επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν συνολικά 30 εξαγορές 20 των 50 εκατ ευρώ , 10 των 500 εκατ ευρώ και 3 περίπου των 1 δις ευρώ.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μπαράζ εξαγορών κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα που θα δώσει ώθηση στην κεφαλαιοποίηση της εταιρίας η οποία δεν μπορεί να αποκλισθεί μεσοπρόθεσμα να αγγίξει τα επίπεδα των 14 ή 15 δις ευρώ που πρόσκαιρα άγγιξε η Marfin investment Group.

Από το μηδέν δημιουργείται κολοσσός

Πριν 10 χρόνια η Marfin αποτελούσε μια από τις μικρότερες εταιρίες στο χρηματιστήριο με κεφάλαια μόλις 600 χιλιάδες ευρώ και σήμερα διαθέτει ο όμιλος της Marfin συνολική κεφαλαιοποίηση 14  δις ευρώ αποτελώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο βάση κεφαλαιοποίησης επιχειρηματικό όμιλο στην Ελλάδα πίσω  από την Εθνική.

Ο άνθρωπος που αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα του ομίλου και χάραξε όλα αυτά τα χρόνια την στρατηγική ήταν ο Α.  Βγενόπουλος ο οποίος  έγκαιρα αντιλήφθηκε τις εξελίξεις και πραγματοποίησε μερικές καθοριστικές κινήσεις

1) αντιλήφθηκε την σημασία της συγκέντρωσης δυνάμεων στον χώρο των μικρών τραπεζών

2) έκλεισε μια στρατηγική συμφωνία με το Dubai

3) δημιούργησε μια από τις πλέον ισχυρές εταιρίες επενδύσεων ή private equity την Marfin Investment Group που πραγματοποιεί την μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου ύψους 5,19 δις ευρώ και

4) πρώτος διαπίστωσε ότι η ελληνική αγορά δεν κρίνεται στην Ελλάδα αλλά στο Λονδίνο και παρ΄ ότι δεν στηρίζεται από παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης ωστόσο τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από ξένους επενδυτές.

Με την δημιουργία της MIG και την αύξηση κεφαλαίου καθίσταται σαφές ότι ο όμιλος της Marfin από κεφαλαιοποίηση 2 δις ευρώ πριν 2-3 χρόνια πλέον έχει αναρριχηθεί στα 14 δις ευρώ και αυτό αποτελεί προσωπική επιτυχία του Α Βγενόπουλου.

Βέβαια υπήρξαν και άλλα στελέχη που στήριξαν

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.