ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαμηλώνει ο πήχης των αποκρατικοποιήσεων λόγω Covid-19 Κύριο

08:00 - 18 Ιουν 2020 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Χαμηλώνει ο πήχης των αποκρατικοποιήσεων λόγω Covid-19
Για το 2021 μεταφέρεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Έτσι ο στόχος για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, βρίσκεται πλέον πολύ μακριά και περιορίζεται στη καλύτερη των περιπτώσεων έως 400 εκατ. ευρώ. Οι μόνες ιδιωτικοποιήσεις που προχωρούν είναι αυτές της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών, όπου είναι ρυθμισμένες οι αποδόσεις των περιουσιακών τους στοιχείων.

Συνεπώς ο στόχος των εσόδων άνω του 1 δισ. ευρώ μόνο για την πώληση του 30% για το «Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν πρόκειται να επιτευχθεί …ούτε σε 2 χρόνια από σήμερα.

Με τις υπάρχουσες συνθήκες, η αξία αυτού του περιουσιακού στοιχείο είναι αδύνατο να αποτιμηθεί. Ειδικότερα, μέσα σε λίγους μήνες, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» απώλεσε τη δυναμική που είχε, λόγω της «βουτιάς στην επιβατική κίνηση», ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την επιστροφή των αεροπορικών ταξιδιών σε επίπεδα προ κορονοϊού. 

Παράλληλα, σε δεύτερη μοίρα τίθεται και η πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων, λόγω της αδύναμης χρηματιστηριακής συγκυρίας και της αβεβαιότητας για την πορεία της ενεργειακής αγοράς διεθνώς.

Θετικότερες οι προοπτικές για ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας

Πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προεπέλεξε έξι επενδυτικά σχήματα, τα οποία πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση του διαγωνισμού (Φάση Δεσμευτικών Προσφορών) για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε.» στο πλαίσιο της από κοινού πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΛΠΕ.

Στη Β’ φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

  1. EP INVESTMENT ADVISORS
  2. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)
  3. ITALGAS SpA
  4. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)
  5. MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)
  6. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την προεπιλογή επτά επενδυτικών σχημάτων για τη συμμετοχή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Τα σχήματα που θα συμμετάσχουν στη Φάση Δεσμευτικών Προσφορών, διεκδικούν την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας με δυνατότητα απόκτησης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου, δυνάμει του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των μετόχων της ΔΕΠΑ Α.Ε, του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ).

Αναλυτικά στη Β Φάση του Διαγωνισμού έχουν προκριθεί τα εξής επενδυτικά σχήματα:

  1. C.G. GAS LIMITED
  2. MET HOLDING AG
  3. SHELL GAS B.V
  4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε
  5. Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ και EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V
  6. Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ και ΔΕΗ Α.Ε
  7. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 08:51 - 18 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.