ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πουλάει Alpha το Centaurus και η MIG στηρίζει την μετοχή της

10:06 - 08 Αυγ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Κινητικότητα επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο λόγω της διόρθωσης που συντελείται στο ΧΑ αλλά και στα διεθνή χρηματιστήρια. Η Εθνική έχει υποχωρήσει περίπου 8% από ταυψηλά της η Alpha Bank διόρθωσε περίπου 10%, η Πειραιώς 6% συμπεριλαμβανομένης και της αποκοπήςλόγω της αύξησης κεφαλαίου , το ΤΤ 15,6% από την τιμή που πραγματοποιήθηκε το placement ενώ ΑΤΕ και Τράπεζα της Ελλάδος έχουν κινηθεί ιδιαίτερα αμυντικά εμφανίζοντας απώλειες 1 με 1,5%.

Επίσης η MIG αποτιμάται ακριβώς στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου και αποτιμάται πλέον όσο τα ίδια της κεφάλαια.

Η διόρθωση που έχει συντελεσθεί στις τραπεζικές μετοχές των μεγάλων κυρίως τραπεζών τείνει να αγγίξει τα επίπεδα τους ύψους της διόρθωσης που προέβλεπε μια μερίδα της αγοράς.

Μέσα στον Αύγουστο το ΧΑ θα διορθώσει κατά 10% και η Εθνική και η Alpha Bank βρίσκονται ήδη σε αυτά τα επίπεδα.

Θεωρητικά λοιπόν ο κύκλος της διόρθωσης τείνει να ολοκληρωθεί με επίκεντρο τις τράπεζες.

Όμως διαφαίνεται ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από την θεωρία.

Οι τραπεζίτες εμφανίζονται βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι.

Κορυφαίος τραπεζίτης επισημαίνει ότι «οι αγορές με επίκεντρο τις τράπεζες πιέζονται καθώς οι διεθνείς επενδυτές ρευστοποιούν με γνώμονα την αποκομιδή κερδών αλλά και την μη ανάληψη υψηλού ρίσκου. Οι επενδυτές αρχίζουν να διαφοροποιούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη και να ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες»

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό , απλά ότι ακόμη  να μην είναι η κατάλληλη στιγμή για επανατοποθετήσεις στις τραπεζικές μετοχές λόγω  των έντονων διακυμάνσεων στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ταυτόχρονα όμως στις τιμές των 42,50 ευρώ η Εθνική ή στα 22,62 ευρώ η Alpha Bank, ή στα 6,7 ευρώ η Marfin Investment Group ή στα 12,30 ευρώ η Κύπρου δεν αποτιμώνται σε ελκυστικά επίπεδα;

Σαφώς και είναι ελκυστικές αλλά το  δίλημμα για τους επενδυτές είναι προφανές.

Το  ερώτημα που ανακύπτει είναι οι τρέχουσες τιμές είναι πολύ ελκυστικές αλλά μήπως μπορεί να υπάρξουν και ακόμη ελκυστικότερες;

Π.χ. η Alpha bank αποτιμάται στα επίπεδα προ της σταδιακήςεπένδυσης του Centaurus Funds το οποίο ρευστοποίησε μικρό  μέρος της συμμετοχής του τις τελευταίες ημέρες . Σημειώνεται ότι το Centaurus κατέχει το  2% της Alpha Βank.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος κτήσης του ποσοστού αυτού ανέρχεται πάνω από τα 24 ευρώ έναντι 22,62 ευρώ που είναι η τρέχουσα τιμή της Alpha Βbank.  

Η Εθνική τράπεζα πιέσθηκε κυρίως γιατί hedge funds λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας ρευστοποίησαν επενδυτικές τους θέσεις.

Σημειώνεται ότι τα hedge funds ή γενικότερα funds κατέχουν θέσεις στις τράπεζες συνολικού ύψους πάνω από 7 δις ευρώ.

Την μεγαλύτερη πίεση έχει δεχθεί το ΤΤ λόγω του προβληματισμού που διατυπώνουν επενδυτές για το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ωστόσο το management έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα π.χ. αντιστάθμιση κινδύνων ώστε να είναι πλήρως διασφαλισμένη ως προς τα χαρτοφυλάκια της. Πάντως στα επίπεδα των 15,18 ευρώ το ΤΤ χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ελκυστικό.

Επίσης στα  επίπεδα της αύξησης κεφαλαίου των 6,7 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται πλέον η Marfin Investment Group και αποτιμάται πλέον στο 1 με βάση την τιμή προς λογιστική αξία δηλαδή αποτιμάται όσο τα κεφάλαια της. Χθες πάντως η Marfin ενεργοποίησε το πρόγραμμα στήριξης της μετοχής επαναγοράζοντας 323.641 μετοχές στην τιμή των 6,7 ευρώ.

Η αποτίμηση αυτή είναι αναντίστοιχειμε τα διεθνώς ισχύοντα ;

Τo private equity Blackstone ή το KKR διαπραγματεύονται συγκυριακά σε παραπλήσια επίπεδα δηλαδή κοντά στην αξία των ιδίων κεφαλαίων τους.

Το IRF επίσης διαπραγματεύεται με discount.

Όμως το ερώτημα που ανακύπτει είναι η  MIG είναι υποτιμημένο ή ορθολογικά αποτιμημένο.

H αγορά επίσης θέτει ερωτήματα αν δηλαδή η MIG δύναται να δανειστεί τα 10 δις ευρώ με ευνοϊκούς ή δυσμενείς όρους.

Η αγορά αμφισβητούσε ότι η  MIG θα συγκεντρώσειτα 5,19 δις ευρώ ωστόσο τελικά συγκεντρώθηκαν επιτυχώς.

Οι συνθήκες στις αγορές θα μεταβληθούν το επόμενο διάστημα καιίσως αυτοί οι προβληματισμοί εκλείψουν ωστόσο αποτελεί στοίχημα πλέον για η  MIG η άνοδος της μετοχής .

Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.