ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανυπόστατες οι φήμες για τα κεφάλαια της Alpha - Eμπλοκή με Alternatifbank

12:28 - 08 Αυγ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Εμπλοκή στην διαδικασία απόκτησης του 50% της τουρκικής τράπεζας Alternatifbank ανέκυψε μετά τις αιτιάσεις των τουρκικών αρχών. Σε ανακοίνωση της η Alpha επισημαίνει ότι από κοινού με το όμιλο Anatolu θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Η πλευρά του ομίλου Anadolu στην οποία ανήκει η Alternatifbank εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη και ενοχλημένη με την στάση των τουρκικών αρχών.

Τα σενάρια και οι φήμες που ήθελαν η τουρκική ρυθμιστική αρχή να μπλοκάρει την διαδικασία λόγω κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha είναι παντελώς αβάσιμα.

Η Alpha διαθέτει την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και δεν προκύπτει από πουθενά ότι κεφαλαιακά η τράπεζα δεν είναι ισχυρή.

Φήμες από την Τουρκία θεωρούν ότι η στάση της ρυθμιστικής αρχής της Alpha συνδέεται με πολιτικούς λόγους και ειδικά λόγω του γεγονότος ότι δεν αντιμετωπίστηκε θετικά η επέκταση της τουρκικής τράπεζας Ziraat bank στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριοτου 2006 η Alpha είχε ανακοινώσει ότι θα αποκτήσει το  50% της Alternatifbankέναντι 192,15 εκατ ευρώ.

Η Alternatifbank η οποία ανήκει στον όμιλο Anadolu αποτιμάται σε 492,5 εκατ. δολάρια ή 384,3 εκατ. ευρώενώ η Alpha Bank θα καταβάλει τίμημα ίσο με το ήμισυ του ποσού αυτού δηλαδή 192,15 εκατ ευρώ.

Από πλευράς αποτίμησης κινείται κοντά στα πλαίσια της αγοράς καθώς η τιμή προς λογιστική αξία διαμορφώνεται στο 3,8 έναντι 3,6 της Finansbank όταν την αγόρασε η Εθνική.

H Alternatifbank διαθέτει 33 καταστήματα, ενεργητικό 1,107 δις ευρώ, 101,1 εκατ. ίδια κεφάλαια, ενώ στο 9μηνο  του 2006 πραγματοποίησε καθαρά κέρδη που αναλογούν σε μετόχους ύψους 17,5 εκατ. ευρώ.

 Οι δύο πλευρέςθα δημιουργήσουν από κοινού μία εταιρία συμμετοχών, στην οποία θα συμμετέχουν κατά 50%, το ενεργητικό της οποίας θα συνίσταται από τις συμμετοχές του Ομίλου Αnadolu, στις εταιρίες Alternatibank  και Alternatiflease, δηλαδή 94% και 95% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου αντιστοίχως.

Π Λεωτσάκος  

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.