ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι σχεδιάζουν οι τραπεζίτες ώστε να συντηρήσουν το κλίμα στο ΧΑ

10:06 - 20 Αυγ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Aμεσα θα λάβουν πρωτοβουλίες οι τραπεζίτες ώστε να συντηρήσουν το θετικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ανέκαμψε λόγω της απόφασης της FED να μειώσει το διατραπεζικό κόστος χρήματος. Πλέον, οι τραπεζίτες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το παρελθόν αλλά και εγκρατείς καθώς οι κίνδυνοι που κλόνισαν τα χρηματιστήρια δεν έχουν εξαλειφθεί.

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα καθοριστική για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και διεθνώς.

Αν οι αγοραστές υπερισχύσουν των πωλητών και διαμορφωθεί ανοδικό momentum τότε οι κίνδυνοι θα μετριασθούν.

Όμως με δεδομένο ότι το πρόβλημα με τα subprime δάνεια δεν έχει επιλυθεί ίσως οι διακυμάνσεις συνεχισθούν ως αποτέλεσμα της αστάθειας.

Σε αυτό το κλίμα οι   διοικητές των ελληνικών τραπεζών επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα να καθησυχάσουν την αγορά και ορθά καθώς η συνολική έκθεση τους άμεσα σε εναλλακτικά προϊόντα δηλαδή funds σε CDOs ανέρχεται συνολικά σε 250 εκατ. ευρώ εκ των οποίων όλα έχουν ανώτερη πιστοληπτική διαβάθμιση.

Οι τραπεζίτες δεν ανησυχούσαν  για την άμεση έκθεση τους σε κινδύνους αλλά για το γεγονός ότι η διεθνής αβεβαιότητα και κρίση με τα subprime θα παγώσει τα επιχειρηματικά σχέδια , θα δυσχεράνει τα σχέδια της Eurobank και Πειραιώς στις αυξήσεις κεφαλαίου ενώ και οι θετικές ανακοινώσεις που έπονται σε αποτελέσματα και κινήσεις στρατηγικής δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην αγορά.

Όμως η εικόνα των χρηματιστηρίων την Παρασκευή με το θεαματικό ριμπάουντ λειτουργεί τονωτικά ωστόσο οι τραπεζίτες δεν βιάζονται να εξάγουν συμπεράσματα.

Πρωτίστως προβαίνουν σε κινήσεις εξορθολογισμού. 1) Μειώνουν τις θέσεις τους σε εναλλακτικά προϊόντα και 2) καθιστούν πιο αυστηρά τα κριτήρια δανεισμού.

Όμως κάθε τράπεζα προβαίνει σε επιμέρους κινήσεις με στόχο να τονώσει την μετοχή , την κεφαλαιοποίηση και κατ΄επέκταση το χρηματιστήριο. Η Εθνική στηρίζεται στα αποτελέσματα 6μήνου που θα ανακοινώσει στις 30 Αυγούστου και τα οποία θα ανέλθουν στα 880 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 62%.

Ήδη τα κέρδη της Finansbank έδωσαν τον τόνο. Εκπλήξεις δεν αναμένονται ωστόσο θα επιβεβαιώσουν την καλή πορεία του ομίλου της Εθνικής τράπεζας σε ενοποιημένη βάση.  

Στην Alpha Bank χτυπήθηκαν stop losses και για τον λόγο αυτό η μετοχή υποχώρησε βίαια από τα 25 ευρώ ωστόσο μακροπρόθεσμοι επενδυτές επανατοποθετήθηκαν στοιχείο θετικό μεν αλλά και πάλι εξαρτάται από το διεθνές κλίμα.

Σημειώνεται ότι στα 25 ευρώ αγόρασε τις ίδιες μετοχές της τράπεζας η UBS. Η δυναμική ανάκαμψη της μετοχής με κέρδη 8,83% ήταν υπερβολική  στην κυριολεξία ωστόσο η αγορά έγκαιρα επιχείρησε να εξορθολογήσει την αποτίμηση της.


Υπήρξαν επιθετικές αγορές μετοχών από UBS, Centaurus Funds το οποίο είχε ρευστοποιήσει μέρος των μετοχών που κατείχε ωστόσο η τρέχουσα εβδομάδα θα αποδειχθεί ιδιαίτερα κρίσιμη για την μετοχή λόγω της απότομης και μεγάλης ανόδου.

Η Eurobank και η Πειραιώς βρίσκονται στο προσκήνιο λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ συνολικά που θα αντλήσουν.

Είναι εξασφαλισμένα 500 εκατ. ευρώ στην Eurobank και άλλα 500 εκατ. στην Πειραιώς. Το ενδεχόμενο να μην καλυφθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι απίθανο και αν όντως υπάρξει μεταστροφή του κλίματος θα διευκολυνθούν οι διοικήσεις.

Για τις διοικήσεις της Eurobank και της Πειραιώς το επόμενο διάστημα θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα και καλούνται να το φέρουν σε πέρας παρά τις αντιξοότητες.

Η Κύπρου σχεδιάζει να αναθεωρήσει μέρος των οικονομικών της στόχων για το διάστημα 2007 με 2009 επί τα βελτίω και σαφώς μια τέτοια εξέλιξη θα έχει θετικό αντίκτυπο στην μετοχή.

Η τρέχουσα περίοδος αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Marfin.

H Marfin Popular θα ανακοινώσει σημαντικά αυξημένα κέρδη στο α΄ 6μηνο του 2007 στις 29 Αυγούστου. Ίσως αποδειχθεί ότι η εκτίμηση για κέρδη 280 εκατ ευρώ είναι συντηρητική. Όμως το μεγάλο στοίχημα είναι η MIG είναι η άντληση  περί τα 10 δις ευρώ από τις διεθνής αγορές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κεφάλαια και οι ανακοινώσεις θα υπάρξουν την κατάλληλη στιγμή. Το ΤΤ δέχθηκες ισχυρές πιέσεις λόγω stop losses αλλά και του φόβου ότι είναι εκτεθειμένο σε assets υψηλού ρίσκου.

Τα hedge funds αποχώρησαν αλλά η διεθνής κρίση δεν επιτρέπει την άμεση ανάκαμψη της μετοχής προς την περιοχή των 18 ευρώ δηλαδή στο placement. Όμως υπήρ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.