ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τραπεζίτες επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση - Τα ζητήματα που θέτουν

10:14 - 03 Σεπ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης τάσσονται η πλειοψηφία των οικονομικών παραγόντων της Ελλάδος αλλά και οι τραπεζίτες που αποτελούν την ατμομηχανή του οικονομικού συστήματος. Οι τραπεζίτες τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 3 χρόνια υπήρξε μια σταθερότητα στην οικονομική ανάπτυξη , προχώρησαν ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις ενώ παράλληλα δόθηκαν σημαντικά κίνητρα για την ανάπτυξη των τραπεζών και την ισχυροποίηση της κερδοφορίας τους.

Ωστόσο υπάρχουν και θέματα που ακόμη δεν έχουν πλήρως διευθετηθεί όπως το ασφαλιστικό.

Η δημιουργία του ΕΤΑΤ αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών ενώ ταυτόχρονα εργασιακά θέματα που έχουν σχέση με την μείωση προσωπικού , μετακινήσεις στελεχών και εργαζομένων αλλά και άλλα θέματα απαιτούν επαναξιολόγηση.

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι στην νέα 4ετία θα διευθετηθούν μια σειρά θεμάτων τα οποία είτε θα μεταβάλλουν την γεωγραφία του τραπεζικού συστήματος είτε θα επιλυθούν χρόνια προβλήματα του κλάδου και για τον λόγω αυτό θεωρούν , εκτιμούν και επιδιώκουν η νέα κυβέρνηση να έχει ισχυρή πλειοψηφία.

Αντιθέτως θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε αυτή την φάση ίσως να μην αποτελούντην καλύτερη επιλογήγια την επίλυση όλων των ακανθωδών προβλημάτων.

Ποια είναι τα ανοικτά μέτωπα των τραπεζών και τι προσβλέπουν από την νέα κυβέρνηση;

Εθνική τράπεζα

Το management Αράπογλου προσβλέπει στην επανεκλογή της ΝΔ με στόχο να συνεχισθεί η εξωστρεφής οικονομική πολιτική.

Η επιτυχημένη εξαγορά της Finansbank από την Εθνική και τον Τ. Αράπογλου  είχε και πολιτικά κίνητρα.

Για την Εθνική τράπεζα 3 θέματα αποτελούν τον κορμό των αιτημάτων της 1) η διευθέτηση του ασφαλιστικού με την υπαγωγή στο ΙΚΑ του ταμείου κυρίας σύνταξης και των επικουρικών στο ΕΤΑΤ. Η τράπεζα θα υπαχθεί αρχές του 2008

2) Εργασιακά θέματα τα οποία απασχολούν ευρύτερα τον κλάδο και 3) Κινήσεις που σχετίζονται με εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η Εθνική ενδέχεται να επανεξετάσει θέμα συγχώνευσης με άλλη τράπεζα στην Ελλάδα και με επίκεντρο την Alpha ή να επιδιώξει μια διεθνή στρατηγική συμμαχία.

Μια κυβέρνηση της ΝΔ θα επιδίωκε την περαιτέρω διεθνοποίηση της Εθνικής. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ έχει καταδικάσει το deal Εθνικής με την Finansbank.

Alpha bank

Η διοίκηση της Alpha bank προσβλέπει  σε μια ισχυρή κυβέρνηση και διάκειται  θετικότερα υπέρ της ΝΔ.

Το κυριότερο ανοικτό θέμα της Alpha bank είναι το ασφαλιστικό.

Η Alpha bank έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι μετά τις εκλογές θα εξετασθεί ουσιαστικά και θα βρεθεί λύση στο ασφαλιστικό της ζήτημα.

Η αναλογιστική μελέτη του ΥΠΟ έχει ολοκληρωθεί προσδιορίζοντας το αναλογιστικό έλλειμμα των ταμείων της τράπεζας σε 542 εκατ ευρώ.

Η τράπεζα έχει λάβει τις απαραίτητες πρόνοιες και προσβλέπει ότι η νέα κυβέρνηση θα επιλύσει το ασφαλιστικό.

Με την οριστική λύση του ασφαλιστικού η διοίκηση της Alpha bank μπορεί να εξετάσει μεγάλο deal αν και η αντίληψη που επικρατεί στην τράπεζα είναι ότι μάλλον προς τα τέλη του 2008 θα επαναξιολογηθούν στρατηγικές άρα και τα deal.

Eurobank και Πειραιώς

Οι διοικήσεις της Eurobank αλλά και του βασικού μετόχου της οικογένειας Λάτση αλλά και το management της Πειραιώς μαζί με τον βασικό κορμό των μετόχων διαφαίνεται ότι θα επιδίωκαν διατήρηση της υφιστάμενης οικονομικής πολιτικής.

Αν και είναι γνωστές οι σχέσεις των διοικήσεων των δύο τραπεζών τόσο με την ΝΔ όσο και με το ΠΑΣΟΚ καθίσταται σαφές ότι οι τραπεζίτες δεν επιθυμούν ανατροπές από τους υφιστάμενους σχεδιασμούς.

Θέματα όπως η φορολόγηση επιχειρήσεων , εργασιακά ζητήματα , ασφαλιστικό , κίνητρα για deals αποτελούν την ατζέντα που θα θέσουν τα managements στην νέα κυβέρνηση.

Η Eurobank και η Πειραιώς ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα ωστόσο διασυνδέονται με ποικίλλες μορφές συνεργασίας σε διάφορους τομείς με το δημόσιο.

Oι τραπεζίτες αναμένουν σταθερή οικονομική πολιτική και σταθερό πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής.

Marfin

H Marfin και ο Α. Βγενόπουλος με τις επιχειρηματικές του κινήσεις έχει διευκολύνει σημαντικά την κυβέρνηση της ΝΔ. Υπήρξαν ξένες επενδύσεις, σημαντικά deals , κολοσσιαία αύξηση κεφαλαίου , deal με τον ΟΤΕ κινήσεις στο εξωτερικό.

Για την κυβέρνηση η Marfin έχει αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο και μέτρο πίεσης σε διάφορους επιχειρηματίες.

Δεν αποκλείεται μετεκλογικά και εφόσον επανεκλεγεί

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.