ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Υλοποιήθηκαν ιστορικές αμκ και υπήρξε μπαράζ business plan το 2007

09:37 - 31 Δεκ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν ποτέ αλλά και οι περισσότερες αναθεωρήσεις business plan κατεγράφησαν το 2007 και αποτέλεσαν τα δύο πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της χρονιάς που ολοκληρώνεταιγια τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες διάγουν την καλύτερη περίοδο στην ιστορία τους.

Υψηλή κερδοφορία , μείωση των προβληματικών δανείωνκαι ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια αποτελούν τα χαρακτηριστικά του κλάδου των τραπεζών στηνΕλλάδα.

Το γεγονός που χαρακτήρισε την χρονιά που ολοκληρώνεται ήταν σαφώς οι αποφάσεις της MIG να πραγματοποιήσει μια από τις 7 μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν υλοποιηθεί ιστορικά παγκοσμίως τα 5,19 δις ευρώ.

Επίσης για την Eurobank καιΠειραιώς οι αυξήσεις κεφαλαίου 1,25 και 1,3 δις ευρώ αντίστοιχα αλλά και των μικρότερων τραπεζών της Geniki bank 210 εκατ ευρώ και της Attica bank περί τα 148,5 εκατ ευρώ ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιήσει ιστορικά συνέβαλλαν στην ισχυρή κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Συνολικά αντλήθηκαν περί τα 8 δις ευρώ και αποτελεί ρεκόρ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα του χρηματοοικονομικού τομέα.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου ολοκληρώθηκαν επιτυχώς , συμβάλλουν στην ομαλή υλοποίηση των φιλόδοξων business plan ενώ προστατεύουν τις ελληνικές τράπεζες από την διεθνή κρίση ρευστότητας που προέκυψε από τα προβλήματα στα subprime δάνεια στεγαστικής πίστης στις ΗΠΑ.

Πέραν των αυξήσεων κεφαλαίου αρχές του έτους το τραπεζικό σύστημα δεχόταν πιέσεις λόγω των προσπαθειών της Marfin να κινηθεί επιθετικά κατά της Πειραιώς και της Κύπρου.

Οι εξελίξεις δικαίωσαν όσους εκτιμούσαν ότι τα managements των ελληνικών τραπεζών δεν επιθυμούν deals.

Προς τα μέσα του 2007 διοικήσεις Εθνικής και Alpha διερεύνησαν την πιθανότητα μεταξύ τους συγχώνευσης ωστόσο τα οριακά οικονομικά οφέλη που μπορεί να προέκυπταν αλλά και οι ανησυχίες για κατακόρυφη αύξηση του κόστους πάγωσαν τις διαπραγματεύσεις και ανέδειξαν αδυναμίες στο εγχείρημα συγχώνευσης μεταξύ μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Χρονιά των business plan

Το 2007 αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε χρονιά των business plan καθώς η Εθνική, η Eurobank, η Πειραιώς , η Marfin Popular Bnak αναθεώρησαν τους οικονομικούς τους στόχους για το διάστημα 2008 με 2010 ενώ η Alpha bank θα αναθεωρήσει το business plan στις 16 Ιανουαρίου του 2008 και η Κύπρου τον Φεβρουάριο.

Με βάση τα επιχειρηματικά σχέδια το 2010 οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν κέρδη περί τα 12 δις ευρώ έναντι 6 δις ευρώ το 2007 δηλαδή θα έχουν επιτύχει διπλασιασμό κερδοφορίας.

Ως μέτρο σύγκρισης το 2010 το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα επιτύχει κέρδη όσα και η Citigroup μετά τις ζημίες όμως που εμφάνισε λόγω της κρίσης των subprime.

Το 2007 επίσης οι τράπεζες ενέγραψαν και από τα υψηλότερα έκτακτα κέρδη που ανήλθαν στα 1,5 δις ευρώ ενώ ο σκληρός πυρήνας των εκτάκτων διαμορφώθηκε στα 450 εκατ ευρώ τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναπληρωθούν.

Παράλληλα τα δάνεια στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς και από 200 δις ευρώ το 2007 θα ξεπεράσουν τα 300 δις ευρώ το 2010.

Όσον αφορά τα κέρδη από το εξωτερικό αρχίζει να υπάρχει κινητοποίηση ωστόσο σε αυτή την φάση η Finansbank της Εθνικής κάνει την πραγματική διαφορά.

Ίσως τελικά για τις ελληνικές τράπεζες να είναι μονόδρομος οι εξαγορές στο εξωτερικό και όχι οι μεγάλες συγχωνεύσεις στο εσωτερικό.

Π. Λεωτσάκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.