Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Όπως, σημείωσε λιγότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι δραστηριοποιούνται στην αγορά, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ενώ τα έργα που προωθούνται είναι μεγαλύτερα. Επίσης, πολλοί ξένοι επενδυτές έχουν αποχωρήσει, έχοντας πουλήσει σε εγχώριους επενδυτές, αρκετές εν λειτουργία μονάδες με ταρίφες. Μάλιστα, ο κ. Καραμούζης επισήμανε ότι το εσωτερικό ποσοστό απόδοσης (IRR) αυτών των έργων πλέον κινείται στο 4-5%, από 10% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.
Τα νέα δεδομένα της αγοράς
Παράλληλα το υψηλοβαθμο στέλεχος της ΕΤΕ περιέγραψε τα νέα δεδομένα που ισχύουν, πλέον, στην αγορά με κύριο, το τέλος των λειτουργικών ενισχύσεων. Αυτό βάζει τέρμα σε καθεστώτα “σίγουρων” ενισχύσεων και “ανοίγει” την αγορά ΑΠΕ στα ρίσκα της συγκυρίας, κάτι, βέβαια, που προσμετράται στις συμβάσεις χρηματοδότησης. ‘Άλλο ένα “δομικό” στοιχείο της αγοράς, που προσθέτει “ρίσκα” είναι οι περικοπές ΑΠΕ. Όπως είπε ο κ. Καραμούζης Ο Βασίλης Καραμούζης οι περικοπές δημιουργούν κινδύνους για τις επενδύσεις στον κλάδο. Μάλιστα στο ενδεχόμενο, οι περικοπές να φτάσουν το 30%, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα πολλών έργων, γιαυτό, άλλωστε, οι τράπεζες και οι επενδυτές πραγματοποιούν stress tests με βάση, όμως, ένα σενάριο περικοπών 10%, προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στα οικονομικά μοντέλα των έργων. Βέβαια, πολλοί επενδυτές, στο φόντο αυτό, βάζουν στο “τραπέζι” της διαπραγμάτευσης των όρων χρηματοδότησης και πρόσθετες εγγυήσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, οι περικοπές δεν απειλούν την οικονομική βιωσιμότητα των παλαιών έργων, όπου το “σενάριο” των περικοπών δεν είχε προσμετρηθεί. Ιδιαίτερα, δε, αυτό ισχύει σε περιπτώσεις έργων εν λειτουργία με ταρίφες, όπου τα δάνεια έχουν αποπληρωθεί.
Οι τράπεζες
Σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα του τραπεζικού συστήματος για στήριξη επενδύσεων σε ΑΠΕ ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι “δάνεια δίνονται και θα δίνονται. Σίγουρα δεν είναι η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό που θα κάμψει την επενδυτική δραστηριότητα και την υλοποίηση έργων.” Παράλληλα τόνισε ότι “ο ρόλος των τραπεζών στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας είναι και θα παραμείνει πολύ σημαντικός, καθώς μόνον για τις ΑΠΕ θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις ύψους 15 έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το 2030. Από αυτά τα κεφάλαια, περίπου το 50% θα προέλθει από τραπεζικό δανεισμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Καραμούζης, οι τράπεζες έχουν αλλάξει τον τρόπο χρηματοδότησης, με βάση, βέβαια, και τα νέα δεδομένα και την αδυναμία της αγοράς να κινηθεί με μακρόχρονα PPA - διμερείς συμβάσεις. Έτσι από δάνεια με σταθερό επιτόκιο, με διάρκεια 18-20 ετών, έχουμε πάει σε μικρότερες διάρκειες, με περισσότερες εγγυήσεις.
Επέκταση και μεγάλα έργα
'Ηδη, η τράπεζα διαθέτει ένα δανειακό portfolio που φτάνει ήδη τα 6 δις. ευρώ, έχοντας ποσοστό 30% στις χρηματοδοτήσεις έργων ΑΠΕ εντός Ελλάδας. Πάντως η ΕΤΕ ανοίγεται εκτός συνόρων, όπως ανέφερε ο κ. Καραμούζης, ενώ ήδη έχει στηρίξει μεγάλα έργα. «Χτυπάμε 20 ή περισσότερες πόρτες σε πολλές χώρες, και κοιτάμε τα πάντα. Αν βρούμε τα σωστά έργα και τον κατάλληλο συνεργάτη με τον οποίο θα συγχρηματοδοτήσουμε, ο στόχος για δάνεια 100 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό, μπορεί να πολλαπλασιαστεί», ανέφερε χθες ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής, Βασίλης Καραμούζης, που τόνισε ότι έχει ήδη γίνει ένα άνοιγμα στην Ισπανία με δύο Φ/Β με διμερείς συμβάσεις.
Επίσης, όπως αναφέρθηκε, τα μισά από τα έργα που εντάσσει η Εθνική στο Ταμείο Ανάκαμψης στο ΑΠΕ, ενώ από το 1 δις. των συμφωνιών της ΕΙΒ στο πλαίσιο του προγράμματος Green Investments στην Ελλάδα, η Εθνική έχει απορροφήσει το 80%. Η σημαντική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου του ΑΠΕ συνδυάστηκε και με την πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων από την ελληνική τράπεζα. Πλέον η τράπεζα έχει 1,2 δις. μέσω 2 εκδόσεων, με τη 2η η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Εοίσης η Εθνική Τράπεζα έχει τη δυνατότητα για σύναψη χρηματοδοτικών πλαισίων τυποποιημένων όρων για υφιστάμενες αλλά και μελλοντικές συναλλαγές ΑΠΕ. Μάλιστα έχει ήδη προχωρήσει με μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες αυτού του τύπου πανευρωπαϊκά για ελληνικό Όμιλο εταιρειών.
Η συμφωνία λειτουργεί ως «ομπρέλα» με κοινούς βασικούς όρους σε έργα που ικανοποιούν προσυμφωνημένα κριτήρια και μπορεί να βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ενώ η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να πωλείται μέσω συμβολαίων Feed-in Premium /Feed-in Tariff ή/και Corporate PPAs παρέχοντας πλήρη ευελιξία στον επενδυτή και άμεση υλοποίηση του αιτήματος αυτού.
Η αποθήκευση
Παράλληλα, η Εθνική πρωταγωνιστεί και στην αποθήκευση, αφού πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε δανειακή σύμβαση 70 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του πρώτου έργου αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους της Αιγυπτιακής εταιρείας ELSEWEDY 50 MW. Πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας για την ελληνική αγορά, καθώς το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας επιτρέπει στο ΑΠΕ να συνεισφέρει ολοένα και περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα.
Οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις
Η πράσινη μετάβαση είναι κρίσιμο να υποστηριχθεί μεσοπρόθεσμα και από τη χρήση «καθαρότερων» ορυκτών καυσίων στο ενεργειακό μίγμα, όπως το φυσικό αέριο. Με αυτό το γνώμονα πραγματοποιήθηκε η χρηματοδότηση πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) και της νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT). Και τα δύο αυτά μεγάλα έργα βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη, αναβαθμίζοντας σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο.
Οι διασυνδέσεις
Στο ίδιο πλαίσιο η Εθνική πρωταγωνιστεί στις διασυνοριακές και εγχώριες διασυνδέσεις, τόσο όσον αφορά την ενέργεια όσο και στα ψηφιακά δεδομένα. Προς αυτή την κατεύθυνση, η τράπεζα έχει ήδη χρηματοδοτήσει διασυνοριακές και εγχώριες διασυνδέσεις καλωδίων, όπως το East Med Corridor που συνδέει ψηφιακά τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη, την πρώτη συναλλαγή στην Ελλάδα με τη μορφή του Islamic Finance, την οποία συντόνισε και υλοποίησε η Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα στηρίζει τόσο τη διασύνδεση Great Sea Interconnector Ελλάδας Κύπρου, έχοντας στείλει τη σχετική επιστολή ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο προς την Κομισιόν, όσο και το μεγάλο έργο GREGY της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις
Επίσης η Εθνική Τράπεζα παρέχει διαχρονική στήριξη των επενδυτικών σχεδίων και την ευρύτερη επιλογή λύσεων για την κάλυψη του συνόλου των χρηματοοικονομικών αναγκών στους μεγάλους ομίλους του κλάδου, όπως ενδεικτικά οι: ΔΕΗ, METLEN, MOTOR OIL, HELLENIQ ENERGY, ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ, ΔΕΠΑ, ΔΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΔΕΗ, ΔΕΗ, ΔΕΗ, ΔΕΗ, ΔΕΗ, ΔΕΗ, ΔΕΗ, ΔΕΗ, ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ. Επιπλέον, η Εθνική παρακολουθεί στενά και δεν έχει υποστηρίξει επενδύσεις Carbon Capture & Storage ενώ παρέχει και όλο το φάσμα των χρηματοδοτικών προϊόντων στο σκέλος της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και μονάδων παραγωγής τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρότερες επιχειρήσεις.
Ακόμη, η τράπεζα προσφέρει πρωτοποριακές και ειδικές λύσεις στους εταιρικούς πελάτες της, δρώντας προνοητικά αλλά και με γνώμονα την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων που πηγάζουν και από τις διεθνείς αναφορές.
Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει λύσεις αντιστάθμισης σχετικά με τα Επιτόκια, το Ξένο Συνάλλαγμα, τα Εμπορεύματα αλλά και τον Ενεργειακό Κόστο. Η Εθνική πρωτοπόρα ήταν και αναγνωρίζει τους κινδύνους στην αγορά ενέργειας ήδη από το 2020, η πρώτη τράπεζα που προσέφερε ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης κόστους Ενέργειας σε διάφορες κατηγορίες όπως Ρύποι (EUAs), Φυσικό Αέριο (TTF) αλλά και Ηλεκτρική Ενέργεια (SMP).
Η Εθνική
Η Εθνική Τράπεζα κατέχει ηγετική θέση στις χρηματοδοτήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχει εντάξει πολλά και σημαντικά έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχει καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό πράσινων χρηματοδοτήσεων μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων του ΕΙΒ ενώ είναι και η πρώτη ελληνική τράπεζα που προχώρησε στην έκδοση πράσινων ομολόγων. Είναι πρωταγωνιστής επίσης στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων διασυνδέσεων και μεταφοράς ενέργειας και δεδομένων που αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και, παράλληλα, είναι πρωτοπόρος στη χρηματοδότηση των έργων διασυνδέσεων και στην προσφορά καινοτόμων προϊόντων για τον κλάδο.