ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε χαμηλά ετών το p/bv των τραπεζών - Ελκυστικές οι αποτιμήσεις

09:57 - 24 Ιαν 2008 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Νέα σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές μετά τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις όχι μόνο από ξένες τράπεζες και funds αλλά και αμοιβαία κεφάλαια διεθνών θεσμικών επενδυτών. Πλέον οι αποτιμήσεις των τραπεζών έχουν αγγίξει υπερβολικά χαμηλά επίπεδα καθώς το p/e του κλάδου σε μέσους όρους έχει φθάσει τα 9,5 και η τιμή προς λογιστική αξία στο 2%.

Με βάση το p/bv η Εθνική αποτιμάται 2,34% η Eurobank 2,13% η Alpha 2,86% η Marfin Popular 1,43% η MIG 0,7% το ΤΤ 1,67%. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πόσο χαμηλότερα μπορούν να υποχωρήσουν οι τραπεζικές μετοχές και αν υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης. Οι τραπεζίτες είναι καταφανώς προβληματισμένοι για την πορεία των χρηματιστηριακών τιμών.

Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές του 2008 η κεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ήταν στα 81 δις ευρώ και τώρα έχει κατέλθει στα 64 δις ευρώ δηλαδή 17 δις ευρώ χαμηλότερα ή 21% χαμηλότερα σε ποσοστό. Οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν καταβαραθρωθεί αφού ενδεικτικά της Εθνικής από τα 22,5 δις ευρώ στις αρχές του 2008 διαμορφώνεται στα 18,5 δις ευρώ ή 18% χαμηλότερα.

Της Alpha η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 8,6 ευρώ από 10 δις ευρώ της Eurobank από 12,5 δις ευρώ στα 9,5 δις ευρώ ή πτώση 24% της Πειραιώς από τα 9 δις στα 6,8 δις ευρώ της MIG από τα 4,9 δις ευρώ στα 3,78 δις ευρώ κ.α.

Χθες η Εθνική , Alpha , Eurobank , Πειραιώς, MIG και Marfin popular δέχθηκαν ασφυκτικές πιέσεις λόγω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων. Ειδικά στον όμιλο της Marfin υπήρξε κλίμα σχετικού πανικού με αθρόες πωλήσεις που ξεπέρασαν τα όρια της υπερβολής.

Οι τραπεζικές μετοχές αποτιμώνται σε επίπεδα άκρως ελκυστικά που υπό άλλες συνθήκες θα εκδηλωνόταν μαζικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Όμως το κλίμα έντασης που επικρατεί διεθνώς δεν επιτρέπει στο παγκόσμιο κεφάλαιο να αναζητήσει τις πραγματικές ευκαιρίες.

Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν πραγματική ευκαιρία για αγορά ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των χρηματιστηρίων διεθνώς. Μια υποχώρηση έως τις 4.000 μονάδες ή και τις 3.800 μονάδες δεν μπορεί να θεωρηθεί ουτοπική για το ΧΑ αλλά σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολική και στρεβλωμένη.

Στα επίπεδα των 3.800 μονάδων η Εθνική θα αποτιμάται περί τα 35 με 36 ευρώ. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι η Εθνική είναι φθηνή ή ακριβή στα 36 ευρώ όταν πριν λίγο διάστημα διαπραγματευόταν στα 47 ευρώ και εμφανίζει τιμές στόχους έως και τα 60 ευρώ. Είναι σαφές ότι η Εθνική όπως και πλήθος τραπεζών είναι πάμφθηνες όχι απλά φθηνές.

Π Λεωτσάκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.