ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

MIG: To Dubai υλοποιεί την συμφωνία και αυξάνει τη συμμετοχή του

09:02 - 30 Ιαν 2008 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Καταβάλλοντας περί τα 375 εκατ ευρώ η Dubai Investment Group θα αποκτήσει σύντομα το 15,52% του μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Investment Group στην τιμή των 7 ευρώ. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση επικύρωσης και ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταξύ της Marfin Popular Bank και της Dubai.

Στις 31 Ιανουαρίου λήγει η περίοδος κατά την οποία η Dubai δύναται να αυξήσει την συμμετοχή της.

Συνολικά κατέχει το 9,07% της MIG και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα επικυρώσουν την συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών ώστε η Dubai να αυξήσει την συμμετοχή της. Με δεδομένο ότι θα εξαγοραστεί το 6,45% του μετοχικού κεφαλαίου  το οποίο θα πωλήσει η Marfin Popular Bank  δεν υπάρχει περιορισμός στην τιμή αγοράς όπως π.χ. στην περίπτωση που το ποσοστό ήταν 4,99%.

Δηλαδή δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην αγοραπωλησία παρά την μεγάλη απόκλιση μεταξύ της τρέχουσας τιμής της MIG στα 4,60 ευρώ και της τιμής αγοράς.

Η  Dubai θα αγοράσει στην τιμή των 7 ευρώ ή με premium 32,5% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές. Για την αγορά του 6,45% το οποίο θα πουλήσει η Marfin Popular bank η Dubai θα καταβάλλει 375 εκατ ευρώ.

Ταυτόχρονα η Marfin Popular Bank δηλαδή ο πωλητής θα εμφανίσει μια υπεραξία περίπου 17 εκατ ευρώ η οποία θα καταγραφεί στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθούν και τα κεφάλαια της τράπεζας. Η Dubai Investment Group  έχει συμφωνήσει να αποκτήσει έως και το 20% της MIG και ουσιαστικά το εναπομείναν 4,5% θα το αγοράσει από το χρηματιστήριο.

Με βάση τα ισχύοντα το μετοχολόγιο της MIG απαρτίζεται από την Dubai η οποία θα ελέγχει σύντομα το 15,52%, οι ξένοι θεσμικοί ελέγχουν το 35% οι ιδιώτες Έλληνες επενδυτές το 39% ενώ οι ίδιες μετοχές που θα διαγραφούν ανέρχονται στο 9,4%.

Η MIG για την χρήση 2007 αναμένεται να διανείμει σχετικά αυξημένο μέρισμα αφού θα διαγράψει και τις ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 9,4% του μετοχικού κεφαλαίου.

Με βάση εκτιμήσεις το μέρισμα που θα διανείμει η MIG θα κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 40 και 45 λεπτών ανά μετοχή ενώ η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται περίπου στο 8,5%. Η ενίσχυση της μετοχής της MIG θα εξαρτηθεί αφενός από την απόδοση των επενδύσεων αλλά και τα σχέδια των νέων εξαγορών.

Τα κέρδη της Marfin Popular Bank

Παράλληλα η Dubai μετά την 14η Φεβρουαρίου που θα ανακοινωθούν τα κέρδη της Marfin Popular εφόσον πάρει τις σχετικές εγκρίσεις θα αυξήσει την συμμετοχή της από το 20% στο 30%.

Tα κέρδη της τράπεζας για την χρήση 2007 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 620 εκατ ευρώ περίπου καταγράφοντας αύξηση 56% σε σχέση με τα 396,6 εκατ ευρώ που είχε εμφανίσει στην χρήση 2006.

Το μέρισμα που θα διανείμει η Marfin Popular θα κινηθεί μεταξύ 40 και 42 λεπτών ανά μετοχή. Όσον αφορά τα σχέδια για την Εγνατία η μετοχή παραμένει σταθερή στα 5 ευρώ ωστόσο δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια άμεση εξέλιξη.

Είναι πάντως πιθανό μέσα στους επόμενους μήνες η Marfin να επανέλθει υποβάλλοντας νέα πρόταση και να αποκτήσει το 100% των μετοχών της τράπεζας ώστε να την αποσύρει από το χρηματιστήριο. Η Marfin ελέγχει το 95,5% της Εγνατίας τράπεζας και καθίσταται σαφές ότι εγείρεται θέμα για την εμπορευσιμότητα αλλά και την διασπορά των μετοχών της Εγνατίας.

Π. Λεωτσάκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.