ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς στον Γ. Αλογοσκούφη

20:18 - 07 Φεβ 2008 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την MIG.


Αναλυτικότερα, οι κ.κ. Μ. Καρχιμάκης, Χρ. Αηδόνης, Μ. Μπόλαρης και Δ. Τσιρώνης, αναφέρουν πως, «η επίσημη ανακοίνωση της εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρείας MIG στις 31/10/2007 ενημέρωνε μεταξύ άλλων το επενδυτικό κοινό ότι η DFG θα συμφωνήσει με την MPB να αγοράσει το 6,45% του μετοχικού κεφαλαίου που διαθέτει η τράπεζα στη MIG, στη τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή και ότι η συναλλαγή υπόκειται στην έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της MPB, που θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31 Ιανουαρίου 2007, συνεπεία απαγόρευσης εξαιτίας πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου.

Στις 17/12/2007 η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της MPB ενέκρινε την πώληση προς στην DFG της πώλησης του 6,45% ου μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στη MIG στη τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή.

Στις 7/2/2008 η MPB ανακοίνωσε ότι, «υπεγράφη συμφωνητικό αγοραπωλησίας με τη Dubai Financial Group», βάσει της οποίας η Dubai Financial Group θα αγοράσει από την MPB το 6,45% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG που κατέχει στη τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2008.

Η ανακοίνωση της MIG δεν αναφέρει εάν η συμφωνία MPB και DFG αποτελεί νέα συμφωνία ή ανανέωση προηγούμενης συμφωνίας με την DFG δημιουργώντας τεράστια ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα των συνεχών αυτών ανακοινώσεων όταν μάλιστα και οι συναλλαγές που ανακοινώνονται φαίνονται να μην πραγματοποιούνται τελικά και η τιμή αγοράς που αναφέρεται στις εν λόγω ανακοινώσεις είναι πάντοτε υψηλότερη της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.

Δεδομένου ότι η εταιρεία MIG εκτός από ιδιοκτήτης ή βασικός μέτοχος κρίσιμων για την εθνική οικονομία εταιρειών (διατροφή, θαλάσσιες μεταφορές κ.λπ.) έχει λάβει (με διάφορους τρόπους) δάνεια από τράπεζες του εξωτερικού χρησιμοποιώντας γι' αυτό τον δανεισμό ως ενέχυρα τις μετοχές που κατέχει στον ΟΤΕ.

Ερωτάται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

1. Αν οι εποπτικές αρχές της Κεφαλαιαγοράς ενημερώθηκαν έγκαιρα και έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαπιστώσουν τα αίτια τα οποία δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί (στην καθορισμένη με επίσημη ανακοίνωση ημερομηνία) η συμφωνία μεταξύ της MPB και της DFG.

2. Εάν έχουν ζητήσει εξηγήσεις από τη MIG σε σχέση με τη νέα αυτή ανακοίνωση.

3. Δεδομένου ότι η κρίση που πλήττει τις χρηματαγορές και συμπαρασύρει στην ύφεση και την πραγματική οικονομική δραστηριότητα έχει σαν βασικό αίτιο τον υπερδανεισμό των τραπεζών και των επενδυτικών εταιρειών με ενέχυρο χρηματιστηριακούς τίτλους ΓΙΑΤΙ οι εποπτικές αρχές της χρηματαγοράς, αλλά και η διοίκηση του ΟΤΕ δεν πληροπφορούν το επενδυτικό κοινό (ως έχουν άλλωστε ηθική υποχρέωση λόγω της δυσμενούς συγκυρίας) ότι η MIG έχει ήδη ενεχυριάσει με διαφόρων τύπων δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει με τράπεζες του εξωτερικού μεγάλο ποσοστό των μετοχών που κατέχει στον ΟΤΕ που καλύπτουν το 19,6626% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού.

4. Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες του δεν έχουν ζητήσει περαιτέρω στοιχεία από την εισδηγμένη MIG σχετικά με τη φύση και τη ποσότητα των λοιπών περιουσιακών της στοιχείων, που είναι επίσης υποθηκευμένα για την εξασφάλιση δανείων».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.