ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 6 με 6,5 δισ. ευρώ η αξία των ακινήτων των τραπεζών

10:00 - 15 Φεβ 2008 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ακίνητη περιουσία και επενδύσεις στο real estate συνολικού ύψους 6 με 6,5 δισ. ευρώ διαθέτουν και έχουν πραγματοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες. Οι κατά καιρούς αναπροσαρμογές στις τιμές των ακινήτων ενισχύουν την καθαρή θέση των τραπεζών ωστόσο αν θεωρητικά οι ελληνικές τράπεζες πουλούσαν τα ακίνητα τους θα αποκόμιζαν συνολικά κεφάλαια πάνω από 9 με 10 δισ. ευρώ.

Ορισμένες τράπεζες πάντως στο πλαίσιο την ομογενοποίησης των υπηρεσιώντους δεν αποκλείεται να πωλήσουν ορισμένα ακίνητα τους μέσα στο 2008. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Εθνική τράπεζα το 2006 εμφάνισε σημαντική αύξηση κερδών από την πώληση ακινήτων.

Το 2007 υπήρξαν τράπεζες οι οποίες σημείωσαν σημαντική αύξηση της κερδοφορίας τους λόγω των υπεραξιών που εμφάνισαν από το real estate. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα κέρδη των τραπεζών για το 2007 τα οποία θα προέρχονται από τα ακίνητα θα ανέλθουν στα 350  εκατ ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Πειραιώς η οποία εμφάνισε κέρδη το  2007 από αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας περίπου 160 εκατ ευρώ δηλαδή ίσως οριακά υψηλότερα  από τα κέρδη που εμφάνισε από ανάλογες δραστηριότητες και η Εθνική τράπεζα.

Η Πειραιώς αλλά και η MIG είναι οι εταιρίες που έχουν πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία. Η MIG με την εξαγορά των εμπορικών κέντρων στην Σερβία και η Πειραιώς με τις επενδύσεις στην Picar αλλά και σε άλλες δραστηριότητες.

Παράλληλα η Πειραιώς μέσω της θυγατρικής της Trieris Real Estate Management συμμετέχει στηνLand bank η οποία θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 100 εκατ ευρώ ενώ παράλληλα αγόρασε οικόπεδα στην Ρουμανία με στόχο συνολικές επενδύσεις real estate ύψους 160 εκατ ευρώ. Οι υπόλοιπες τράπεζες κατά βάση προσπαθούν να ενοποιήσουν δραστηριότητες στο real estate και παράλληλα να πωλήσουν π.χ. όπως η Εθνική την εταιρία που ελέγχει αποθηκευτικούς χώρους.

Η Εθνική τράπεζα από την πώληση των Αποθηκών αναμένεται να αποκομίσει κέρδος περίπου 35 με 45 εκατ ευρώ ενώ η συνολική τους αξία υπολογίζεται σε 90 με 100 εκατ ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία πώλησης δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του α΄ τριμήνου του 2008.

Η ακίνητη περιουσία της Εθνικής εκτιμάται σε 1 δις ευρώ εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία αποτελείται από ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα. Η πολιτική της Εθνικής στο real estate θα είναι λελογισμένη καθώς δεν θεωρείται δραστηριότητα αιχμής για την τράπεζα.

Στην Alpha bank η αντίστοιχη ακίνητη περιουσία ανέρχεται στα 1 δις ευρώ ενώ οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ανέρχονται στα 126 εκατ ευρώ. Η Eurobank διαθέτει συνολικά πάγια 1,1 δις ευρώ η Emporiki 380 εκατ ευρώ η Πειραιώς περί τα 600 εκατ ευρώ και η ΤτΕ 1,2 δις ευρώ μαζί με την αναπροσαρμογή της τιμής των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ εμφανίζει στην λογιστική της κατάσταση στα στοιχεία παθητικού ειδικό αποθεματικό 541 εκατ ευρώ που αποτελεί αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων της ΤτΕ και μέσω αυτού θα διανείμει 1 δωρεάν μετοχή για κάθε 4 παλαιές.

Η ΑΤΕ διαθέτει πάγια στοιχεία κυρίως ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα αξίας περί τα 750 εκατ ευρώ. Η γενική στρατηγική των τραπεζών πλην της Πειραιώς που κινείται επιθετικά στο real estate και της MIG που όμως είναι εταιρία συμμετοχών είναι λελογισμένη.

Οι Έλληνες τραπεζίτες θεωρούν ότι αν θα υπάρξουν επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν στο εξωτερικό. Συνολικά θα μπορούσαν να επενδυθούν στα επόμενα 3 χρόνια πάνω από 450 εκατ ευρώ σε ακίνητη περιουσία στα Βαλκάνια και Α Ευρώπη.

Π. Λεωτσάκος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.