ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι συμβαίνει, γιατί πιέζονται οι τραπεζικές μετοχές;

09:59 - 11 Μαρ 2008 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Εν μέσω γενικευμένων πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο ο οποίος έχει χάσει το 30% της αξίας του από τις αρχές του 2008 γεννώνται σοβαρότατα ερωτηματικά για τις τράπεζες λόγω των ρευστοποιήσεων που έχουν ξεπεράσει πλέον τα όρια της υπερβολής.

Ο προβληματισμός είναι διάχυτος και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αφενός στην τεχνική αντίδραση που μπορεί να υπάρξει στην αγορά αφετέρου στους μηχανισμούς που θα ενεργοποιήσουν οι τράπεζες ώστε να δημιουργήσουν οχυρώματα στις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις. Πάντως αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι πιέσεις που δέχονται ορισμένεςελληνικές τράπεζες δεν είναι τυχαίες αποτελούν αποτέλεσμα του προβληματισμού που διατυπώνουν ορισμένοι παράγοντες της αγοράς.

Το 2008 οι ελληνικές τράπεζες δεν θα κινηθούν με την ίδια ταχύτητα αλλά θα παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιες να κινούνται θετικά και κάποιες άλλες να υποαποδίδουν. Θα υπάρξουν τράπεζες πολλών ταχυτήτων δηλαδή οι καλές , οι μέτριες και οι κακές ως προς την χρηματιστηριακής τους συμπεριφορά. Όμως πρωτίστως ρόλο στις τάσεις που θα ακολουθηθούν στις τραπεζικές μετοχές θα διαδραματίσει η πορεία του χρηματιστηρίου.

Με βάση εκτιμήσεις χαμηλό για το ΧΑ σύμφωνα με την Emporiki είναι οι 3400 μονάδες ωστόσο η τράπεζα προβλέπει στα τρέχοντα επίπεδα των 3900 μονάδων να υπάρξει τεχνική αντίδραση. Σημείο αντίστασης θεωρούνται τα επίπεδα των 4200 μονάδων περίπου. Η Citigroup συνεχίζει να υποστηρίζει ότι θα κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 3800 και 3500 μονάδων το ΧΑ. Σε γενικές γραμμές πάντως φαίνεται ότι το ΧΑ τείνει να αγγίξει τα χαμηλά του επίπεδα αποτίμησης.

Όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές τις μεγαλύτερες σωρευτικές πιέσεις εμφανίζουν η Κύπρου η οποία προσπαθεί να ανακάμψει ο όμιλος της Marfin , η Πειραιώς η Geniki και οι μικρές τράπεζες. Οι κυπριακές τράπεζες δέχθηκαν πιέσεις καθώς χάνουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από προμήθειες λόγω της μετάβασης από την Κυπριακή λίρα στο ευρώ.

Οι κυπριακές τράπεζες ξαφνικά δεν εμφάνισαν ένα πρόβλημα αλλά απλά τέθηκαν εκτός στόχων για το 2008. Το 2009 θα είναι σαφώς πολύ καλύτερη χρονιά για τις κυπριακές τράπεζες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2008 η Κύπρου θα εμφανίσει αύξηση κερδών 11% και η Marfin 8% περίπου. Το 2009 όμως και οι δύο τράπεζες θα έχουν μια αύξηση άνω του 25% όπως και το 2010.

Η πίεση στην MIG θα πρέπει να αποδοθεί στο γενικότερο αρνητικό κλίμα. Ενδεικτικά αναφέρεταιότι εταιρίες συμμετοχών ή private equity ανά τον κόσμο έχουν υποχωρήσει 50% και 60% έναντι 40% της MIG.

Η μετοχή της Πειραιώς πιέζεται για 2 κατά βάση λόγους. Πρωτίστως θα πρέπει να τονιστεί ότι η Πειραιώς εμφανίζει ισχυρή οργανική κερδοφορία ωστόσο το 2008 και ειδικά το α΄ τρίμηνο του 2008 θα επηρεαστεί από το γεγονός ότι δεν θα καταφέρει να επαναλάβει τα έκτακτα κέρδη του 2007.

Παράλληλα στην αγορά επικρατεί προβληματισμός αν εν μέσω μια κρίσης η τράπεζα καταφέρει να πετύχει τα κέρδη που έχει προβλέψει για το 2008 από το real estate. Στόχος της τράπεζας είναι από τα ακίνητα να επιτύχει κέρδη 250 εκατ ευρώ. Ίσως ο στόχος να επιτευχθεί ωστόσο όσο ο προβληματισμός παραμένει η μετοχή θα παραμένει υπό πίεση.

Η Geniki όπως και οι υπόλοιπες μικρές τράπεζες πιέζονται γιατί η αγορά ανησυχεί για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους για το 2008. Θα καταφέρουν να επιτύχουν αξιόλογα κέρδη. Όσο αιωρούνται ανάλογα ερωτηματικά δύσκολα θα ανακάμψουν ουσιαστικά οι μικρές τράπεζες αν και ορισμένες εξ αυτών επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά.

Π Λεωτσάκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.