ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκέψεις για συγχώνευση Marfin Popular και MIG από το 2009

09:15 - 05 Μαϊ 2008 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Η δημιουργία ενός ομογενοποιημένου ομίλου που θα προέλθει από την συγχώνευση της Marfin Popular Bank και της Marfin Investment Group ίσως να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας του management το 2009.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θέμα συγχώνευσης είχε εξετασθεί πριν την αύξηση κεφαλαίου της MIG ύψους 5,19 δις ευρώ ωστόσο ως ιδέα εγκαταλείφθηκε εν συνεχεία.

Ωστόσο από το 2009 και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επενδύσεων της MIG το θέμα της συγχώνευσης ενδέχεται να επανέλθει.

Αν και πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις αλλά μόνο σκέψεις σε πρώιμο στάδιο μια συγχώνευση της Marfin Popular Bank και της MIG θα δημιουργούσε σοβαρές οικονομίες κλίμακας , συνέργειες ενώ θα ενδυνάμωνε και τον ενοποιημένο ισολογισμό.

Εσχάτως επειδή οι μετοχές της Marfin Popular και της MIG εμφανίζουν παραπλήσια χρηματιστηριακή τιμή ορισμένοι προέβλεπαν ότι επίκειται συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιριών.

Όμως τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες δεν θα εξετασθεί ανάλογο θέμα και αυτό γιατί πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επενδύσεων της MIG.

Σημειώνεται ότι η MIG έχει πραγματοποιήσει έως τώρα 4,5 δις ευρώ επενδύσεις χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή  στον ΟΤΕ καθώς  πωλείται το 19,99%. Θα διαθέτει ρευστότητα 1,3 δις ευρώ και μηδενικό δανεισμό αν ληφθεί υπόψη ότι από τα 2,55 δις ευρώ που θα λάβει ως αντίτιμο για το 19,99% του ΟΤΕ από την Deutsche Telecom τα 1,2 δις ευρώ θα κατευθυνθούν προς την πλήρη αποπληρωμή των δανείων της MIG.

Συγχώνευση των δύο εταιριών δεν θα μπορούσε να εξεταστεί σε αυτή την χρονική φάση κυρίως γιατί η MIG θα έχανε την πλεονέκτημα του χρονικού αιφνιδιασμού στις εξαγορές.

Η Marfin Popular Bank όπου θα υπαγόταν η MIG έχει έδρα στην Κύπρο και για κάθε εξαγορά της MIG θα απαιτούνταν εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας εξέλιξη που θα καταστούσε χρονοβόρες τις διαδικασίεςεξαγορών.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν όντως τεθεί θέμα συγχώνευσης Marfin Popular και MIG ποιο θα είναι το κέρδος.

Πρωτίστως θα ενοποιηθεί ο όμιλος που εμφανίζει σωρευτικά 9,2 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση σε τρέχουσες τιμές.

Η ενοποιημένη κερδοφορία του ομίλου Marfin π.χ. για το 2010 θα ξεπεράσει τα 1,5 με 1,6 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι ετησίως η Marfin Popular καρπούταισημαντική προμήθεια από την MIG.

Επίσης η Marfin ελέγχει το 2,5% της MIG μετά την πώληση του 6,45% στο Dubai ενώ μεγάλο ποσοστό κατέχει και η MIG στην τράπεζα.

Κίνητρο για την συγχώνευση αποτελεί και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί κοινοί μέτοχοι στις δύο εταιρίες πλην της Dubai I.G.

To 2009, λοιπόν, θα αποτελέσει ένα σημαντικό έτος στρατηγικών κινήσεων για τον όμιλο της Marfin.

Π. Λεωτσάκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.