ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το φθηνό πετρέλαιο αναδιατάσσει τους ενεργειακούς κολοσσούς

14:09 - 27 Αυγ 2015 | ΤΣΙΜΕΝΤΑ & ΟΡΥΚΤΑ
Έντονη κινητικότητα που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, εξαγορές και αναδιαρθρώσεις προκαλεί στους διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των 40 δολαρίων το βαρέλι.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης η Total ανακοίνωσε πως συμφώνησε να πουλήσει αγωγούς αερίου και ένα τερματικό στη Βρετανία, έναντι 585 εκατ. στερλινών (906 εκατ. δολαρίων), στην North Sea Midstream Partners.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η γαλλική εταιρεία θα πουλήσει τα συμφέροντά της στις FUKA και SIRGE, καθώς και το τερματικό Fergus Gas στη Σκοτία.

«Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε την παραγωγή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα assets υποδομών όπως αυτά, δεν αποτελούν μέρος του βασικού κορμού των δραστηριοτήτων μας και μπορούμε να μεταφέρουμε την κυριότητά μας σε αυτά, σε κάποιον που να ειδικεύεται στις εν λόγω δραστηριότητες», είπε ο Μισέλ Μπορέλ, αντιπρόεδρος της εταιρείας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Ένα ακόμη παράδειγμα συγκέντρωσης του ενεργειακού κλάδου μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι η αξίας 12,74 δισ. δολαρίων εξαγορά της Cameron International από την Schlumberger, την μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών πετρελαιοπηγών στον κόσμο.

Η εξαγορά, που ανακοινώθηκε χθες από τη Schlumberger, έπεται της συγχώνευσης στην οποία έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν οι δύο μεγαλύτεροι ανταγωνιστές τις, οι Halliburton και Baker Hughes.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.